بسیاری از کالاهایی که به‌ویژه در حوزه‌هایی مانند الکترونیک مصرفی، اسباب‌بازی و لوازم غیرضروری وارد کشور می‌شوند، از حداقل کیفیت نیز برخوردار نیستند.

دکتر محسن حاتم، معاون امور تولید وزارت صنایع و معادن، در گفت‌وگو با ایسنا، با بیان این مطلب گفت: کالای بی‌کیفیت کالایی است که از حداقل کیفیت نیز برخوردار نیست و باید سازوکارهایی در کشور به وجود آید که از ورود آنها به کشور جلوگیری شود.

وی با اشاره به همکاری وزارت صنایع و معادن با موسسه استاندارد و تحقیقات صنعتی برای اجباری کردن استاندارد برخی کالاها، اظهار کرد: این اقدام در این راستاست که اجازه ورود کالاهای بی‌کیفیت به کشور داده نشود. وی درباره این پیشنهاد مبنی بر اعمال تعرفه روی کالاهای وارداتی بی‌کیفیت گفت: وجود چند هزار ردیف تعرفه عملا امکان این که برای همه ردیف‌ها سطح کیفیتی تعیین شود را عملا از ما سلب کرده است و این کار نیاز به عزم ملی دارد.

او با بیان این‌که برای مقابله با واردات کالاهای بی‌کیفیت فرهنگ سازی نیز شیوه‌ای موثر و لازم است، توضیح داد: متاسفانه مردم برخی اوقات اقدام به خرید کالاهایی می‌کنند که عمر مفید آنها حتی به دو یا سه روز نیز نمی‌رسد و این در حالی است که فرد خریدار این موضوع را نیز می‌داند، اما به هر دلیل و شاید به دلیل تفنن اقدام به خرید آن می‌کند.

حاتم با ابراز تاسف از این که برخی کالاهای تولیدی در کشور به خارج صادر و دوباره با برچسب کشورهای دیگر وارد ایران می‌شود، تصریح کرد: به عنوان مثال کفش و پوشاک ایرانی به کشورهای حاشیه خلیج فارس صادر می‌شود و متاسفانه دوباره با برچسب خارجی وارد کشور می‌شود که این نشان دهنده مرغوبیت تولیدات ایرانی است.

وی همچنین با اشاره به ضعف گمرک در مقابل کالاهای وارداتی بی‌کیفیت خاطرنشان کرد: در شرایطی که گمرک کشور حتی در اعمال حداقل قیمت‌ها نیز مشکل دارد، هنوز نظام تعرفه‌ای ما به نقطه‌ای از بلوغ نرسیده است که بخواهیم تعرفه همه کالاهای وارداتی را به نسبت کیفیت آنها تعیین کنیم.

معاون امور تولید وزارت صنایع و معادن ضمن بیان این که کنترل مرزها به روش‌های سخت‌افزاری برای جلوگیری از واردات کالاهای بی‌کیفیت عملا ممکن نیست، تصریح کرد: متاسفانه هم اکنون شرایطی در کشور حکمفرما است که به عنوان مثال حتی وقتی فردی به سفر می‌رود، به عنوان سوغاتی برای دیگران کالای خارجی هدیه می‌آورد، در حالی که نباید لزوما چنین اتفاقی رخ دهد.