دبیر انجمن صنفی صنایع روغن‌نباتی ایران گفت: دولت با کاهش تعرفه واردات کنجاله موجب افزایش واردات کنجاله به کشور و نبود مشتری برای محصولات کارخانه‌های روغن‌کشی داخلی شده و این کارخانه‌ها را در معرض تعطیلی قرار داده است. ابوالحسن خلیلی در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس، با اشاره به ایجاد ظرفیت تولید حدود ۳میلیون تن دانه روغنی در سال طی ۵‌سال گذشته، اظهار داشت: در برنامه سوم توسعه دولت مکلف شده بود که به جای واردات روغن خام، کنجاله دانه روغنی وارد کند تا علاوه بر ایجاد اشتغال صرفه‌جویی ارزی هم صورت گیرد.

وی افزود: پس از این تصمیم بخش‌خصوصی به سرعت به دنبال ظرفیت‌‌سازی در صنعت روغن‌کشی رفت و در مدت نسبتا کمی امکانات تولید ۲میلیون تن کنجاله و ۶۰۰‌هزار تن روغن خام را در کشور ایجاد کرد.

وی میزان تولید دانه روغنی در کشور را ۵۰۰‌هزار تن و هدف‌گذاری برای واردات این ماده اولیه را در حدود ۵/۱میلیون تن در سال دانست و افزود: با این وضعیت به منظور حمایت از صنایع داخلی ضروری به نظر می‌رسد که با مکانیزم تعرفه‌ای واردات دانه روغنی تشویق و واردات روغن‌خام و کنجاله محدود شود.

به گفته خلیلی این نظام تعرفه‌ای از سال ۸۴ اجرا شد که برای روغن خام ۱۵‌درصد، کنجاله ۲۵‌درصد و دانه روغنی ۱۵‌درصد تعرفه در نظر گرفته شده بود و بنا بر این به ازای خرید هر یک‌کیلو دانه‌داخلی واردکنندگان سهمیه واردات سه کیلو دانه روغنی با معافیت ۱۱‌درصد داشتند. از طرفی واردات کنجاله نیز به عنوان محصولی رقیب با تعرفه ۲۵‌درصد به حداقل رسید.

وی خاطرنشان کرد: قبل از وضع این نظام تعرفه‌ای سالانه ۹۰۰‌هزار تن کنجاله وارد کشور می‌شد که پس از آن در سال ۸۴ این میزان به ۳۰۰‌هزار تن رسید و بازار به تعادلی نسبی دست پیدا کرد.

وی با بیان اینکه انجمن صنفی صنایع روغن نباتی برای حمایت از صنایع داخلی تقاضای افزایش تعرفه واردات کنجاله را به دولت داده بود، تصریح کرد: به‌رغم این تقاضا در کمال ناباوری دولت در تاریخ ۲۶ آذرماه به جای افزایش تعرفه واردات، آن را به ۴‌درصد که پایین‌ترین حد تعرفه برای کالاهای وارداتی است تقلیل داد.

خلیلی ادامه داد: با این اقدام چون‌ از طرفی به‌‌رغم افزایش قیمت جهانی غلات از جمله دانه‌روغنی از شهریورماه، تعرفه واردات آن به هیچ وجه عوض نشد و از طرفی تعرفه واردات کنجاله به شدت پایین آمده بود، تولیدکنندگان داخلی کنجاله در عمل محصولات خود را با ماده اولیه گرانتری تولید می‌کردند و با قیمت پایینتری به فروش می‌رساندند.