محمدصادق جنان‌صفت

دیدگاه‌های سیاسی و منافع اقتصادی بازرگانان و صنعتگران معمولا قابل جمع نیست و تضاد و ناسازگاری منافع آنها را نمی‌توان نادیده گرفت. به همین دلیل است که در انتخابات آتی اتاق‌های بازرگانی و صنایع و معادن شاهد ائتلاف‌های متفاوت خواهیم بود و این یک واقعیت انکارناپذیر است.در انتخابات دور گذشته اتاق‌های بازرگانی به ویژه در تهران هم دو جریان عمده دیده شد و بر شوق و شور انتخابات افزود.

براساس آنچه تا امروز کم و بیش دیده می‌شود این است که در انتخابات آینده بر تعداد ائتلاف‌ها افزوده خواهد شد و دست‌کم ۳ جریان با دیدگاه‌های متفاوت فعال خواهند شد.

این یک اتفاق مبارک است که بازرگانان و صنعتگران ایرانی با توجه به اختلاف دیدگاه‌های سیاسی و اقتصادی به لحاظ آزادی انتخاب با گزینه‌های بیشتری مواجه شوند. اما آنچه بیش از ظهور ائتلاف‌های سه‌گانه احتمالی اهمیت دارد و در شماره‌های گذشته این نوشته مورد توجه قرار گرفت، حضور نیرومند، هدفمند و مبتنی بر شناخت هزاران فعال بخش‌خصوصی در انتخابات است.

برای اینکه این اتفاق بیفتد، رفتار دموکراتیک از سوی جریان‌های مختلف یک ضرورت است و بازیگران اصلی باید آن را در کانون توجه قرار دهند.شیوه مبارزه دموکراتیک و مصلحت حضور مشارکت هر چه بیشتر بازرگانان و صنعتگران ایرانی حکم می‌کند که هر جریان سیاسی- اقتصادی از تضعیف بدون منطق گروه دیگر خودداری کرده و دست‌کم در انتخابات آینده بر نقاط قوت خویش اصرار کند.

تضعیف بدون منطق هر گروه حاضر در انتخابات اتاق و افشاگری‌های بدون پشتوانه این ضرر را دارد که اعتماد رای‌دهندگان را به کل انتخابات سست می‌کند و آنها ترجیح می‌دهند اصولا در انتخابات حاضر نشوند. در این صورت و با کاهش تعداد رای‌دهندگان هر گروه از گروه‌های موجود اگر پیروز انتخابات نیز باشد پشتوانه ضعیفی خواهد داشت و قدرت چانه‌زنی در برابر نهاد دولت را از دست می‌دهد.

قاعده دموکراسی فرمان می‌دهد که هر تصمیمی برای ایجاد محدودیت در میان کاندیداها را مردود دانسته و فضا را برای پرشور کردن حضور رای‌دهندگان آماده کنیم.اتهام‌زنی بدون منطق هر جریان علیه جریان دیگر فقط به نفع نهادها و کسانی است که احتمالا از کاهش حضور و مشارکت بازرگانان و صنعتگران خرسند خواهند شد.