باقیمانده منابع ارزی پروژه به زودی تامین خواهد شد
شرکت صنایع سیمان زابل (کارخانه سیمان سیستان) در نخستین ساعات پنج‌شنبه 21دی ماه سال‌جاری به صرف صبحانه میزبان مقامات سیاسی، اجرایی، مذهبی و امنیتی استان سیستان و بلوچستان بود.
در این مراسم، دکتر دهمرده استاندار سیستان و بلوچستان، حجت‌الاسلام والمسلمین سلیمانی نماینده ولی‌فقیه در استان و امام جمعه زاهدان، به همراه نمایندگان مردم زابل و زاهدان در مجلس شورای اسلامی، فرمانداران زابل، فرماندهان نظامی و انتظامی و مدیران اجرایی و روسای بانک‌های استان از روند اجرایی پروژه سیمان زابل بازدید و آخرین تحولات رخ داده در این پروژه را از نزدیک مشاهده کردند. در این بازدید مولوی احمد ناروئی امام جمعه موقت اهل سنت زاهدان نیز حضور داشت. مهندس احسان‌فر رییس هیات‌مدیره شرکت صنایع سیمان زابل (کارخانه سیمان سیستان) قبل از بازدید مقامات استانی به همراه دیگر مهندسان و مشاوران پروژه، گزارشی از روند احداث کارخانه سیمان سیستان ارائه کردند.

در این بازدید که بیش از 3ساعت به طول انجامید، استاندار و امام جمعه زاهدان اشتیاق فراوانی نسبت به اطلاع از جزئیات اجرای پروژه و نحوه چگونگی تولید کلینکر و سیمان داشتند و سوالات این دو مقام استانی در رابطه با صنعت سیمان به قدری تخصصی بود که گویی آنان سال‌های متمادی در صنعت سیمان فعالیت داشته‌اند.
پیشرفت بیش از ۳۰درصدی پروژه ظرف ۹ماه و برپا شدن دوسیلوی کلینکر در محل احداث کارخانه در بدو بازدید مقامات بلندپایه استان سیستان و بلوچستان تعجب آنان را برانگیخت. افزون بر این اشتغال بیش از ۶۰۰نفر در این پروژه در این مدت کوتاه موجب شد تا همه مسوولان شرکت‌کننده در آئین بازدید از پروژه سیمان زابل قول دهند که از پروژه مزبور حمایت معنوی و مادی خواهند داشت.
نکته دیگری که در بازدید مقامات استانی از پروژه سیمان زابل به چشم می‌خورد، همکاری صمیمانه پیروان دو مذهب شیعه و سنی با یکدیگر بود، به طوری که آنان در این بازدید سعی داشتند این واقعیت را به جهانیان گوشزد کنند که وحدت همواره در بین این دو مذهب وجود داشته و حتی این وحدت در سرمایه‌گذاری و مشارکت‌های کلان اقتصادی نیز قابل رصد است.
بعد از پایان بازدید استاندار و امام جمعه زاهدان به همراه امام جمعه موقت اهل سنت زاهدان و نماینده مردم این شهرستان در مجلس شورای اسلامی طی سخنرانی‌های جداگانه و همچنین گفت‌وگو با خبرنگاران ضمن تحسین مدیران و مسوولان شرکت صنایع سیمان زابل ابعاد مختلف موفقیت پروژه مزبور را مورد ارزیابی قرار دادند. اظهارات مقامات مذکور با توصیه‌هایی نیز همراه بود.
حجت‌الاسلام والمسلمین سلیمانی بعد از بازدید از پروژه در جمع مقامات استانی مدیران و پرسنل شرکت سیمان زابل درباره پیشینه تاسیس این کارخانه گفت: هنگامی که مقام معظم رهبری در سال 81 به استان آمده بودند از وزیر صنایع خواستند که برای مردم زابل با حقوقی که بر گردن جامعه ایران اسلامی دارند یک کارخانه سیمان در نظر بگیرند که علاوه بر پوشش نیازهای مردم منطقه بتواند نیاز کشورهای همسایه از جمله افغانستان و پاکستان را نیز تامین کند.
وی افزود: از ابتدا جانمایی پروژه به شکل مطلوب در نظر گرفته نشده بود و نقطه اولیه احداث پروژه سیمان زابل در جایی بود که مواد اولیه فاصله زیادی با آن داشت.
اما با دو سال تاخیر و مطالعات گسترده بعدی این پروژه در کیلومتر65 جاده زاهدان- زابل تمرکز یافت که خوشبختانه مواد اولیه و معدن هم‌اکنون در آغوش این کارخانه قرار دارد و این جای بسی خوشحالی است که از زمانی که این امر به صورت جدی در دستور کار سرمایه‌گذاران قرار گرفته، پروژه سیمان سیستان بیش از 30درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.


نماینده ولی فقیه در استان سیستان و بلوچستان در توصیف اهمیت تاسیس این کارخانه سیمان در استان گفت: به طور قطع سیمان در ساختار کشور جزو زیرساخت‌های توسعه کشور محسوب می‌شود و ما خود شاهد بودیم در سال قبل علی‌رغم وجود کارخانه سیمان خاش در استان چقدر برای تامین این محصول ارزشمند دچار مشکل بودیم.
ولی اکنون همزمان با پروژه سیمان زابل، شهرستان ایرانشهر و چابهار نیز صاحب کارخانه سیمان خواهند شد که با این وصف در استان سیستان و بلوچستان نه تنها مشکل کمبود سیمان وجود ندارد بلکه امکان صادرات سیمان به افغانستان و پاکستان نیز مهیا خواهد شد.
حجت‌الاسلام سلیمانی ضمن اشاره به پتانسیل‌های طبیعی موجود در استان گفت: طبیعتی که پروژه سیمان زابل در آن جا بنا شده، این واقعیت رانشان می‌دهد که برخی اظهارنظرها مبنی بر اینکه امکانات طبیعی و نعمت‌های خداوند محدود است و با افزایش جمعیت این امکانات محدود می‌شود، اظهارنظرهای چندان منطقی نیست. چرا که معدن همین پروژه که تا 400سال ذخیره دارد و تا میلیون‌ها تن می‌تواند تولید سیمان داشته باشد، نشان می‌دهد که ایران و بلکه دنیا دارای ظرفیت‌های ناشناخته‌ای است که بشر هنوز نتوانسته به این امکانات دست پیدا کند.
امام‌جمعه زاهدان در توضیح مشکل محل قبلی احداث پروژه سیمان زابل گفت: اکنون ۲ سال کنکاش علمی موجب شده تا پروژه بزرگ سیمان زابل در فاصله یکصدمتری معدن بنا شود، در حالی که مکان قبلی پروژه سیمان زابل با مشکلاتی از قبیل دور بودن به معدن و مسائل نامساعد جوی رو‌به‌رو بود.
وی کارخانه سیمان زابل را به عنوان مظهر محبت و همزیستی دو مذهب شیعه و سنی معرفی کرد و افزود: سرمایه‌گذاران این پروژه ملی از دو مذهب شیعه و سنی هستند و بدون کوچک‌ترین اختلاف به همکاری مشترک اقتصادی، با یکدیگر پرداختند، در حالی که تمام تلاش غرب این است که این دو مذهب را روبه‌روی هم قرار دهد و خوشبختانه توده مردم شریف این خطه با همین تمکن مالی نسبی که داشته‌اند توانسته‌اند با درایت مدیران سیمان زابل ظرف کمتر از یک سال شاهد پیشرفت 30درصدی پروژه سیمان زابل باشند.


مهندس احسان‌فر رییس هیات مدیره سیمان سیستان در حال تشریح آخرین پیشرفت‌های پروژه


وی خاطر نشان کرد: با توجه به اعلام مدیران شرکت، این پروژه تا 2 سال دیگر به بهره‌برداری خواهد رسید و این اتفاق در حالی رخ خواهد داد که پروژه‌های سیمانی کشور معمولا فرسایشی بوده و در برخی اوقات مدت زمان احداث پروژه‌های سیمانی به بیش از 12سال هم رسیده است.
همچنین پیشرفت این پروژه با تاخیر دوساله‌ای که در شروع داشته بسیار چشمگیر بوده و مدیران آن نشان دادند که در کنار وحدت می‌توانند در کار خود سرعت نیز داشته باشند.
نماینده مردم زاهدان در مجلس خبرگان رهبری وظایف حکومت در حمایت از این نوع پروژه‌ها را مورد تاکید قرار داد و گفت: حکومت نیز در این رابطه وظایفی دارد و آقای استاندار باید شخصا پیگیر ایجاد پاسگاه و پست دیده‌بانی بر روی ارتفاعات اطراف پروژه باشد، چرا که یک کارخانه عظیم که قرار است سالانه یک‌میلیون و200هزار تن سیمان تولید کند باید امنیت آن توسط حکومت تضمین شود. وی از همه عناصر و دست‌اندرکاران پروژه، استاندار، فرمانداران، نمایندگان مجلس ، سیستم بانکی، مقامات نظامی و انتظامی، مهندسان و سرمایه‌گذاران شیعه و سنی که در پیشبرد این پروژه عظیم ملی سهیم بوده‌اند، تشکر و قدردانی کرد و افزود: امیدوارم بار دیگر جهت افتتاح خط تولید کارخانه سیمان و مشاهده پاکت تولیدی سیمان سیستان وارد محیط این پروژه ملی شوم.
دکتر دهمرده، استاندار سیستان و بلوچستان نیز پس از بازدید پروژه سیمان زابل به خبرنگاران گفت: از همه مسوولان به ویژه مقام معظم رهبری که همیشه سخاوتمندانه به فکر استان سیستان و بلوچستان هستند، تشکر و قدردانی می‌نمایم و بی‌شک حضور رهبر فرزانه انقلاب باعث شد تا زابل نیز صاحب کارخانه سیمان شود.


مقامات استانی از معدن سیمان سیستان نیز بازدید کردند


وی افزود: شعار ما این است که سیستان و بلوچستان دارای استعدادهای پنهان و محرومیت آشکار است و ما باید استعدادهای موجود را شناسایی و در قالب برنامه‌های کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت این استعدادها را شکوفا کنیم و احداث کارخانه سیمان سیستان نیز خود نشانگر وجود این پتانسیل و استعداد در استان است. وی از نحوه سرمایه‌گذاری در پروژه سیمان زابل به عنوان یک مدل جدید یاد کرد و گفت: احداث این کارخانه با سرمایه‌گذاری نیروهای بومی اعم از شیعه و سنی با وحدت کلمه، یک مدل جدید توانمندی و سرمایه‌گذاری بومی را به ما دیکته می‌کند، از طرفی دیگر استان سیستان و بلوچستان دارای پتانسیل دیگری تحت عنوان معادن بسیار غنی است. به گفته وی، در کمتر جایی از مملکت پهناورمان شاهد این هستیم که یک معدن آهک تا 400سال ذخیره قطعی داشته باشد و فاصله کارخانه تا معدن نیز فقط در حدود100متر بوده و 95درصد نیاز کارخانه در همان محل احداث قابل دسترسی باشد واین مدل بسیار موفقی برای سرمایه‌گذاری بومی است. بالاترین مقام اجرایی استان سیستان و بلوچستان اعلام کرد: استانداری سرمایه‌گذاران بومی را مورد حمایت قرار خواهد داد و ما در استان سیستان و بلوچستان شعار «اگر بخواهیم، می‌توانیم» را سر لوحه کارهای خود قرار داده‌ایم.وی با اشاره به ظرفیت تولید کارخانه سیمان سیستان گفت: این کارخانه یک‌‌میلیون و 200هزار تن در سال ظرفیت تولید سیمان دارد، یعنی دو برابر میزان تولید سیمان خاش.در حالی که ما در گذشته، سیمان پروژه‌های استانی را از نقاطی بسیار دور همانند آبیک قزوین تامین می‌کردیم و خود من نیز در پروژه دانشگاه زاهدان با مشکل کمبود سیمان مواجه بودم. در ابتدای سال نیز به دلیل کمبود دومحصول اساسی شامل سیمان و قیر در استان ما دچار مشکل شده و نتوانستیم بسیاری از پروژه‌های عمرانی را به دلیل این مشکلات به موقع انجام دهیم.دکتر دهمرده با تاکید بر لزوم صادرات سیمان گفت: این کارخانه سیمان علاوه بر تامین نیازهای داخلی، طوری و در محلی طراحی شده که نیاز کشورهای پاکستان و افغانستان را نیز تامین کند.در این زمینه کارخانه‌های دیگری هم طراحی شده‌ که از جمله آن می‌توان به سیمان ایرانشهر و چابهار اشاره کرد که کار مقدماتی احداث این کارخانه‌ها شروع شده است.استاندار ادامه داد: انجام هیچ کار بزرگی به سادگی میسر نیست و ما شاهد بودیم که برای احداث همین کارخانه سیمان سیستان، مدیران و سرمایه‌گذاران با چه مشکلات بزرگی دست و پنجه نرم می‌کردند.وی پیشرفت پروژه سیمان زابل را بسیار کم‌سابقه توصیف کرد و افزود: از ابتدای سال پروژه سیمان سیستان ماهانه قریب 3درصد پیشرفت فیزیکی داشته است و کل زمان احداث این پروژه 36ماه به طول می‌انجامد، با این وصف انشاءا... در اواخر سال 1387 شاهد عرضه پاکت سیمان زابل (کارخانه سیمان سیستان) در کشور خواهیم بود.وی به مشکلات تامین منابع مالی پروژه سیمان زابل (کارخانه سیمان سیستان) اشاره کرد و گفت: در نخستین جلسه با مدیران سه بانک صنعت و معدن، صادرات و ملت که قرار بود به صورت یک کنسرسیوم در این پروژه سرمایه‌گذاری کنند، چون حجم عملیات ریالی این پروژه بالغ بر 120میلیارد تومان بود، آنها برای سرمایه‌گذاری مشترک زیربار نمی‌رفتند و اساسا پرونده شرکت صنایع سیمان زابل را در سیستم کاری خود مختومه اعلام کرده بودند.


تصویری از امام جمعه زاهدان، استاندار سیستان و بلوچستان و نمایندگان استان در کنار یکدیگر


اما خوشبختانه با مذاکراتی که با مدیران این بانک‌ها انجام شد، مشکل تامین منابع مالی از سوی بانک‌های مزبور در همان جلسه اول حل شد که در زمینه حل این مشکلات برخی از نمایندگان استان نقش به‌سزایی ایفا کردند و با مذاکره مقامات استانی با مسوولان بانک‌های مذکور، نگرش بسیار منفی بانک‌ها به نگاه مثبت تبدیل شد.
وی در گفت‌وگو با خبرنگار ما در پاسخ به این پرسش که آیا استاندار در مورد حل مشکل اخذ ۱۲میلیون یورو از صندوق ذخیره ارزی جهت تامین نیاز پروژه، اقدامی به عمل خواهد آورد، گفت: پروژه سیمان زابل به صورت ریالی در حال انجام می‌باشد ولی سرمایه‌گذاری ارزی کمی با مشکل مواجه است که با پیگیری جدی ما و دیگر مسوولان استان مشکل تامین منابع ارزی باقیمانده برای اجرای پروژه سیمان زابل نیز به زودی حل خواهد شد و ما به‌طور قطع این مشکل را به سرعت برطرف می‌کنیم.
استاندار درباره نحوه حمایت استانداری از پروژه‌های عمرانی گفت: امکانات استان براساس پیشرفت کار در اختیار پروژه‌ها قرار می‌گیرد و با این سیاست مسوولان اجرای پروژه‌ها مجبورند برای برخورداری از امکانات، پروژه‌ها را با سرعت جلو برده تا بتوانند از امکانات لازم برخوردار شوند، با این حساب دیگر شاهد پروژه‌هایی با مدت زمان 30سال کار برای احداث در استان نخواهیم بود.
وی ضمن قدردانی از مسوولان سیاسی، امنیتی و اقتصادی استان به‌دلیل همکاری صمیمانه با پروژه سیمان زابل از دیگر سرمایه‌گذاران خواست تا از پروژه مزبور بازدید کرده و با اطمینان خاطر در پروژه‌های عمرانی استان سرمایه‌گذاری کنند.
وی در زمینه برق‌رسانی و تامین امنیت پروژه سیمان زابل وعده داد: با پیگیری‌های استانداری سیستان و بلوچستان به زودی برق لازم پروژه کارخانه سیمان سیستان تامین و با مساعدت مقامات نظامی و انتظامی استان، تدابیر لازم امنیتی برای پروژه مزبور در نظر گرفته خواهد شد.
استاندار سیستان و بلوچستان در بخشی از اظهاراتش در جمع مقامات و مدیران و کارکنان شرکت صنایع سیمان زابل گفت: این یک اتفاق نادری است که ۹۵درصد مواد اولیه یک کارخانه در مسافت ۱۰۰ تا ۱۰۰۰متری آن وجود داشته باشد و اساسا در ایران کارخانه‌ای که یک‌میلیون و ۲۰۰هزار تن ظرفیت تولید با جدیدترین تکنولوژی اروپایی داشته باشد، کمتر به چشم می‌خورد.


مولوی نارویی امام جمعه موقت اهل سنت زاهدان نیز روند اجرایی پروژه سیمان زابل (کارخانه سیمان سیستان) را بسیار امیدوار کننده دانست و گفت: احداث این پروژه گام بزرگی در جهت محرومیت‌زدایی از منطقه است.
وی گفت: احداث کارخانه یک‌میلیون و 200هزار تنی در نزدیکی زاهدان و زابل در شرایطی اتفاق می‌افتد که این مناطق همواره عبارت محروم را یدک می‌کشیدند، اما کشف معادن غنی آهک در این نقاط نشان داد که سیستان و بلوچستان نه تنها استان محرومی نیست بلکه یک استان برخوردار محسوب می‌شود، ولی متاسفانه به رغم پتانسیل‌های طبیعی و نیروی انسانی موجود، این استان کمتر مورد توجه سرمایه‌گذاران قرار گرفته است.
امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه خواستار مشارکت عمومی مردم در ساخت و احداث پروژه‌های استانی از جمله سیمان زابل (کارخانه سیمان سیستان) شد و گفت: برای پیشبرد کار باید مردم را در ساخت این پروژه ملی سهیم کرد و همچنین با تقسیم سود حاصل از سرمایه‌گذاری در پروژه مزبور بین مردم، طعم شیرین مشارکت را به آنان چشاند.
در خاتمه دکتر شهریاری نماینده مردم زاهدان در مجلس نیز از تلاش‌های بی‌وقفه مسوولان استانی و مدیران پروژه در پیشبرد سریع این پروژه عظیم به دلیل فرا رسیدن زمان اقامه نماز ظهر، اجمالا تشکر و قدردانی کرد.