پیشرفت فیزیکی سیمان زابل تا پایان سال به 36درصد می‌رسد
به زودی اتفاقی که در لارستان درباره کارخانه سیمان رخ داد، در زاهدان و زابل نیز رخ خواهد داد.
شهریورماه لارستانی‌ها پس از ۱۳سال انتظار با اشک شوق پاکت‌های آرم‌دار سیمان لارستان را بر روی دوش خود حمل و به محل تجمعات می‌بردند تا نشان دهند که شهرستان آنان صاحب یک مرکز اقتصادی مهم شده است.

کارخانه‌‌ای که اقتصاد آنان را متحول خواهد کرد.
اکنون نیز بروز خبرهایی از احداث کارخانه‌ سیمان سیستان روزنه‌های امیدی در دل مردم این منطقه ایجاد کرده است.
کارخانه سیمان زابل سرانجام پس از مدت 2سال تاخیر در شروع احداث ناشی از جانمایی قبلی نامناسب و وجود کلر مازاد در مواد معدنی و کمبود ذخیره مواد هم‌اینک در 65کیلومتری زاهدان، قابل مشاهده است.
کارخانه‌ای که مدتی قبل در نقطه‌ای نامناسب قرار بود، بنا شود اما با ‌درایت مدیرانش پس از دو سال مطالعه به نزدیکی معدن بسیار غنی حاوی ۴۰۰سال ذخیره آهک و آلوویوم و شیل منتقل شد.
تفاوت احداث کارخانه سیمان در سیستان نسبت به لارستان این است که سیستان و بلوچستان یک دیار محروم و غیربرخوردار است و احداث کارخانه‌های مختلف تولید محصولات اساسی، می‌تواند رنگ محرومیت را از این منطقه بزداید. برق شادی نیز از همین حالا در چشمان زاهدانی‌ها و زابلی‌ها مشاهده می‌شود، تا جایی که اعلام خبر پیشرفت فیزیکی 30درصدی پروژه سیمان زابل موجب شد تا اشک شوق در چشمان برخی از اهالی بومی این دیار حلقه زند.


سرمایه‌گذاران و بومیانی که در معیت نماینده مقام معظم رهبری، استاندار و نمایندگان استان در مجلس و مدیران اجرایی از پروژه بازدید می‌‌نمودند.
از این پیشرفت‌ قابل توجه که تنها ظرف ۹ماه اتفاق افتاده است، اظهار تعجب و شگفتی کردند.
آنان که روزگاری در این پروژه سرمایه‌گذاری کرده بودند، حال در کمال ناباوری شاهد ساخت دپارتمان‌های مختلف خط تولید سیمان و دو سیلوی کلینکر سر بر افراشته بر آسمان در نقطه‌ای از شهر و استانشان بودند که تا چندی قبل نشانه‌ای از حیات در آن دیده نمی‌شد.
سیمان زابل در ۶۵کیلومتری جاده زاهدان-مشهد و دوراهی زابل بنا شده و به طرز بی‌سابقه‌ای در مدت کمتر از یک‌سال پیشرفت قابل توجهی در ساخت را شاهد بوده است، این پیشرفت به حدی قابل توجه است که برخی از افراد ناآشنا به منطقه از دور تصور می‌کنند که یک آبادی در این منطقه بنا شده است.
در نشستی با حضور مهندس محمدرضا احسان‌فر رییس هیات‌مدیره شرکت صنایع سیمان زابل و مهندس محمد هادی ‌راست‌روان، مدیر عامل این شرکت به بررسی آخرین تحولات رخ داده در این کارخانه سیمان می‌پردازیم.
ایشان در این گفت‌وگو از پیشرفت ۳۶درصدی پروژه مزبور تا پایان سال جاری خبر می‌دهند.
از نظر آقای احسان‌فر تمامی مسوولان استانی از پروژه حمایت کرده‌اند، ایشان از حمایت ویژه استاندار جناب آقای دکتر دهمرده، نمایندگان زاهدان آقایان دکتر شهریاری و مهندس فروزش و نماینده زابل آقای دکتر مختاری و دیگر مدیران استانی به ویژه ریاست سازمان صنایع و معادن آقای جهرمی قدردانی و تشکر نمودند. اما این پروژه بزرگ هنوز با مشکلاتی از جمله تامین منابع ارزی تکمیلی مواجه است.
جالب است بدانید که مهندس احسان‌فر که تا این جای کار در احداث پروژه سیمان سیستان یک مدیر موفق به شمار می‌رود تاکنون در صنعت سیمان سابقه فعالیتی نداشته است.
اما تقریبا در همه بخش‌های اقتصادی استان سیستان و بلوچستان از جمله صنعتی، تولیدی، تجاری و خدماتی مسوولیت‌هایی را برعهده داشته است.
وی که از سوی وزیر صنایع دولت قبلی جهت سرمایه‌گذاری در پروژه سیمان زابل دعوت شد، خود بومی و معتمد مردم بوده به گونه‌ای که در دوره اول شورای اسلامی زاهدان به نمایندگی مردم برگزیده و همزمان مورد انتخاب فعالان اقتصادی برای تصدی سمت ریاست اتاق بازرگانی و صنایع و معادن استان واقع شد.
او 20 سال است که به عنوان مدیر در بخش‌های مختلف اقتصادی مشغول به کار است.
مهندس راست‌روان نیز با سابقه بیش از ۳۰سال مدیریت در واحدهای بخش‌خصوصی و دولتی هم‌اینک در سیمان زابل خوش درخشیده است.
از آخرین تحولات رخ داده در پروژه سیمان سیستان بگویید؟
سیمان سیستان قبل از سال ۸۵ تنها ۵درصد پیشرفت داشته که آن نیز مربوط به انعقاد قراردادهای خرید ماشین‌آلات خارجی و گشایش اعتبار آنها بوده و عملیات اجرایی در سایت فعلی از ۱۵ فروردین امسال آغاز شده است.
در شرایط فعلی با گذشت قریب به 9 ماه از آغاز عملیات اجرایی، حدود 30درصد پیشرفت در روند احداث پروژه را شاهد هستیم و با ملاحظه دیگر جوانب انجام شده در پروژه، پیشرفت در پروژه سیمان زابل (کارخانه سیمان سیستان) در مقایسه با پروژه‌های مشابه میزان پیشرفت این پروژه در طول 9 ماه کم سابقه است.


مقامات استانی در حال بازدید از بخش تجهیزات سیمان زابل


تقریبا قسمت اعظم فونداسیون‌ها با بیش از 25هزار متر مکعب بتن‌ریزی انجام شده و ما از این به بعد در ارتفاع حرکت خواهیم کرد.
ضمن این که دو سیلوی کلینکر با قطر ۲۸ و ارتفاع ۵/۲۸متر احداث شده است. در سیلوهای سیمان و سیلوهای مواد نیز به زودی شاهد حرکت قالب‌های لغزنده خواهیم بود و به زودی مردم می‌توانند شاکله سیمان سیستان را از جاده با فاصله ۱۲کیلومتر نظاره‌گر باشند.
تجهیزات مکانیکی کارخانه در چه وضعیتی قرار دارند. آیا این تجهیزات خریداری شده است؟
هم‌اکنون بیش از ۸۰درصد از انواع ماشین‌آلات مکانیکی خارجی ما از معتبرترین کمپانی‌‌های اروپایی خریداری و به کشور حمل، از گمرک ترخیص و به محل کارخانه نیز انتقال داده شده است.
و آخرین بخش‌ از ماشین‌های مکانیکی نیز حداکثر ظرف سه ماه آینده به سایت حمل خواهد شد. بنابراین در بخش مکانیکال مشکلی نداریم.
در بخش الکتریکال و مانده اقلام مکانیکی نیز عقد قراردادهای لازم صورت گرفته است.
به زودی هم انشاءا... با گشایش اعتبار برای خرید تجهیزات برق و کنترل عملا تامین ماشین‌آلات پروژه نهایی خواهد شد.
تجهیزات داخلی چه؟
ساخت داخل ما هم به چهار پکیج تقسیم و اسناد مناقصه آن نیز منتشر شده و عقد قرارداد هم تقریبا برای 3 پکیج قطعی شده است که درباره یک پکیج باقیمانده هم ظرف هفته آینده تصمیم‌گیری خواهد شد. حدود 30درصد تجهیزات کارخانه وارداتی بوده و 70درصد آن ساخت داخل خواهد شد.
به‌طور دقیق در بخش سیویل کارخانه چه میزان پیشرفت فیزیکی داشته‌اید؟
در خصوص سیویل، اکنون حدود 34درصد پیشرفت فیزیکی را شاهد هستیم و از مجموع بتن‌ها بیش از یک‌سوم بتن مورد نیاز را برای مجموعه سیویل به مرحله اجرا رسانده‌ایم. بیش از 95درصد خاک‌برداری‌ها نیز انجام شده است.
در‌حال‌حاضر طی ۹ماه گذشته ما با خرید نزدیک به ۷هزار تن میلگرد و ۳۰هزار تن سیمان که در تعهد کارفرما بوده است، تلاش کرده‌ایم که سیویل را به جایی برسانیم که هر چه زودتر بتوانیم، کار نصب ماشین‌آلات را آغاز کنیم.
و پیش‌بینی می‌کنیم که از خردادماه سال آینده به تدریج پیمانکاران نصب را نیز وارد کارگاه نماییم.
تا آخر سال‌جاری پیشرفت فیزیکی کل پروژه را به چه عددی می‌رسانید؟
امیدواریم تا پایان سال آینده رکورد قریب به 3درصد پیشرفت فیزیکی در ماه را حفظ کرده و به 36درصد پیشرفت در کل پروژه دست پیدا کنیم.
مردم چه زمانی می‌توانند، شاهد تولید پاکت سیمان سیستان باشند؟
پیش‌بینی این است که قسمت دوم خط تولید خود را زودتر از کل خط مورد بهره‌برداری قرار بدهیم، امیدواریم با برنامه‌ریزی فشرده و تلاش قابل توجه مشاوران و پیمانکاران، بتوانیم در پایان سال آینده نیمه دوم خط تولیدمان را به بهره‌برداری برسانیم.
یعنی در پایان سال ۸۶ بتوانیم با بهره‌برداری از آسیاب‌های سیمان، از محل کلینکر وارداتی تولید سیمان را شاهد باشیم.
میزان نهایی تولید کلینکر در کارخانه چقدر است؟
۳۴۰۰تن در روز و بیش از یک‌میلیون تن در سال.
خط تولید سیمان زابل چه زمانی کاملا به بهره‌برداری می‌‌رسد؟
برنامه ما برای راه‌اندازی کل خط تولید پایان سال ۱۳۸۷ است که با برنامه‌ریزی که کرده‌ایم می‌توانیم وعده بدهیم که مردم در پایان سال ۸۷ می‌توانند از سیمان سیستان با مواد اولیه منطقه بهره‌مند شوند.
آخرین سرمایه ثبت شده شرکت چقدر است؟
سرمایه ثبت شده شرکت، یکصد میلیارد ریال است.
برآوردی از هزینه اجرای پروژه سیمان زابل می‌توانید ارائه کنید؟
هزینه اجرای پروژه براساس آخرین برآورد ۱۱۶۰میلیارد ریال است که از این ۱۱۶میلیارد تومان حدود ۲۴میلیارد تومان را سهامداران تامین خواهند کرد.
بانک‌‌‌ها چه میزان از این سرمایه را تامین می‌کنند؟
۵۰۰میلیارد ریال توسط سندیکای بانک‌های ملت، صادرات و صنعت و معدن تامین اعتبار خواهد شد که جا دارد مراتب تقدیر خود و تمامی سهامداران و بلکه مردم منطقه را به لحاظ این همکاری و مساعدت اعلام نماییم.
بانک ملت تامین 250میلیارد ریال از مبلغ مزبور را تقبل کرده و بانک صادرات 100میلیارد ریال و بانک صنعت و معدن نیز 150میلیارد ریال از اعتبار پروژه کارخانه سیمان زابل را تامین خواهند کرد.


مهندس راست‌روان در حال خیرمقدم گفتن به امام جمعه زاهدان


از اعتبارات صندوق ذخیره ارزی هم استفاده می‌کنید؟
بله، ۱۹میلیون یورو از صندوق ذخیره ارزی اعتبار گرفته‌ایم و ۱۱میلیون و یک‌صدهزار یورو برای بخش مکانیکال کارخانه گشایش اعتبار انجام داده‌ایم،.
در حال حاضر نیاز به حدود 11میلیون و یک‌صدهزار یورو ارز دیگر داریم که درخواست آن به کار گروه هیات امنای صندوق ذخیره ارزی ارجاع شده است. البته مراتب به تصویب هیات‌‌مدیره محترم بانک ملت رسیده و وزارت صنایع نیز مراتب را تایید نموده است. امیدواریم که این بخش را نیز به زودی بتوانیم گشایش اعتبار نموده و با دسترسی به نقشه‌های تکنولوژی و طراحی نقشه‌های ساختمانی بخش سیویل خود را با سرعت هر چه بیشتر تکمیل کنیم.
اگر این اعتبار آماده نشود شما با چه مشکلاتی روبه‌رو خواهید شد؟
در حال حاضر در بخش‌هایی از سیویل به دلیل نداشتن نقشه‌های تکنولوژی امکان طراحی وجود ندارد و دپارتمان‌هایی که توقف فعالیت در آنها مشاهده می‌شود، در انتظار تصویب اعتبار درخواستی در صندوق ذخیره ارزی هستند.
برای تسریع در انجام پروژه چرا افزایش سرمایه نمی‌دهید و آیا چنین امکانی برای شما وجود دارد؟
ما برای افزایش سرمایه در حد پیش‌‌بینی شده در طرح مشکلی نداریم و به زودی نیز سرمایه شرکت را 50میلیارد ریال دیگر افزایش خواهیم داد و آن را به 150میلیارد ریال خواهیم رساند.
از سیمان زابل به عنوان سیمان سیستان یاد می‌شود. دلیل اصلی این موضوع چیست؟
سیمان زابل به زودی طی برگزاری یک مجمع عمومی به طور فوق‌العاده به کارخانه سیمان سیستان تغییرنام خواهد داد. دلیل این تغییرنام نیز این است که کارخانه مزبور در ابتدا قرار بود در منطقه‌ای به نام بندان و سپس مک‌سرخ بنا شود، اما به دلیل مهیا نشدن شرایط لازم و نبود حجم لازم آلوویوم و وجود کلر مازاد در مواد اولیه در آن مناطق ما ناچار به احداث کارخانه سیمان در دوراهی زابل- زاهدان شدیم. با این وصف چون محل کارخانه با زابل فاصله زیادی دارد، به کار بردن عبارت سیمان زابل نیز چندان منطقی به نظر نمی‌رسد. بر این اساس سهامداران تصمیم دارند نام کارخانه را کلی‌تر کرده و از پسوند سیستان که دارای وجهه بین‌المللی نیز می‌باشد، برای کارخانه سیمان استفاده کنند. قطعا این امر در بازاریابی بین‌المللی نیز موثر خواهد بود.
بعد از رسیدن به تولید، سیمان سیستان چه وضعیتی در بازار خواهد داشت، آیا در این زمینه تدابیری اندیشیده‌اید؟
معتقدیم در شرایطی در بازارهای هدف می‌توانیم حضور پیدا کنیم که از حداکثر امکان موجود در بازارهای بین‌المللی بهره‌مند شویم.
بنابراین لزوما می‌بایست امکان رقابت داشته باشیم، در داخل مشکلی نداشته باشیم و امکان صادرات با برنامه‌ریزی بلندمدت نیز وجود داشته باشد.
با راه‌اندازی پروژه‌های جدید سیمان نیاز داخل به زودی برطرف خواهد شد و امیدواریم که صادرات نیز به طور کامل آزاد شود و این یکی از ملزومات حیات شرکت‌های سیمانی است.
سیمان سیستان با توجه به نزدیکی به افغانستان، پاکستان و همچنین آب‌های گرم خلیج‌فارس می‌تواند صادرات مطلوبی داشته باشد. در مورد قیمت سیمان هم به نظر من عرضه و تقاضا باید تعیین‌کننده باشد. تاثیرگذاری دولت در رابطه با قیمت سیمان می‌تواند عرصه فعالیت را برای شرکت‌های سیمانی تنگ بکند، ضمن اینکه باید منافع مصرف‌کنندگان نیز از سوی تولیدکنندگان تامین شود، اما ما معتقدیم که این تامین منافع در عرضه و تقاضا باید خودش را نشان دهد.