سیگار در دخانیات دود نمی‌شود

- حدود ۱۰نفر از مدیران رده بالای دخانیات در نخستین جلسه مطبوعاتی مدیرعامل جدید دخانیات حضور داشتند. طه طاهری دلیل این امر را ارائه پاسخ‌های کامل به خبرنگاران ذکر کرد.

- طاهری در پاسخ به اینکه آیا شما هم سیگار می‌کشید، گفت: نه تنها من و همکارانمان سیگار نمی‌کشیم، بلکه بخشنامه‌ای صادر کرده‌ایم که اگر کسی در شرکت سیگار بکشد، اخراجش می‌کنیم.

- در حال حاضر ۱۰میلیون سیگاری در کشور وجود دارند که این تعداد سالانه ۵۵میلیارد نخ سیگار مصرف می‌کنند. با این رقم، هر سیگاری در کشورمان به طور متوسط ماهانه ۲۵پاکت سیگار می‌کشد.

- به گفته مدیرعامل دخانیات ارزش بازار محصولات وارداتی و قاچاق به ۸۶۰میلیارد تومان می‌رسد این رقم با احتساب فروش داخلی (۱۴۰میلیارد تومان امسال) از یک میلیارد دلار هم فراتر می‌رود.

- طاهری در مورد سن مصرف سیگار در کشور گفت که ما آماری در این باره نداریم. این فعالیت مربوط به وزارت بهداشت است اما برآوردهای ما نشان می‌دهد، که سن مصرف سیگار در کشورمان پایین آمده است. گروه صنعت و معدن- احمد بختیار: شرکت دخانیات ایران، به راحتی مجوز عاملیت صنعتی سیگار را در اختیار متقاضیان بخش‌خصوصی قرار می‌دهد. مدیرعامل شرکت دخانیات ایران که در نخستین جلسه مطبوعاتی خود سخن می‌گفت، این خبر را در اختیار نمایندگان رسانه‌های جمعی قرار داد. طه طاهری اما در پاسخ به سوال خبرنگار ما مبنی بر اینکه، این صنعت به ‌گونه‌ای نیست که هر متقاضی بتواند وارد آن شود، اظهار داشت:‌ اکنون هر کس بخواهد، می‌تواند وارد این صنعت شود. درهای دخانیات باز است و فضای کاری ما شفاف. این طور نیست که فقط نور چشمی‌ها مجوز بگیرند. طاهری با پذیرش این نکته که کشور ما نیز مثل سایر نقاط دنیا دارای مافیای سیگار بوده است، خاطرنشان کرد: تاکنون ۵مجوز عاملیت صنعتی برای بخش‌خصوصی صادر کرده‌ایم که هر کدام از مجوزها برای تولید ۳میلیارد نخ در سال صادر شده‌اند. مدیرعامل دخانیات یادآور شد، موضوع این بوده که برای اخذ مجوز، بیش از ۱۰نفر متقاضی نداشته‌ایم. وی اظهار امیدواری کرد که با سیاست جدید در دولت نهم، باندهای مافیای این صنعت دیگر وجود نداشته باشند. هرچند تاکنون «دخانیات» صنعتی پرحاشیه بوده است.

وی همچنین از صدور ۱۰مجوز عاملیت صنعتی تنباکوخبر داد و افزود: این کارخانه‌های کوچک تنها چند ماه پس از بهره‌برداری سود و اصل سرمایه‌اشان را برمی‌گردانند.

بازار رویایی خارجیان

مدیرعامل شرکت دخانیات ایران، سیاست دو سال آتی این شرکت را افزایش تولید در داخل کشور ذکر کرد و افزود: تکلیف ما این است که حجم تولیدات خارجی و قاچاق را از ۷۵درصد فعلی به ۲۵درصد کاهش دهیم. ارزش این رقم سالانه به ۸۶۰میلیارد تومان می‌رسد. طاهری فضای فعلی بازار سیگار کشورمان را همچون رویایی دست‌نیافتنی برای شرکت‌های خارجی قلمداد کرد. در حال حاضر مصرف سالانه سیگار در کشور به ۵۵میلیارد نخ می‌رسد که تنها ۲۵درصد آن در اختیار تولیدات داخلی است. طاهری در این باره گفت: شرکت‌های خارجی را متقاعد کرده‌ایم که بخشی از واردات خود را به تولید در داخل کشور تبدیل کنند.

وی با بیان اینکه لحظه‌ای در این سیاست درنگ نخواهیم کرد، اظهار داشت: تولید در داخل، ارزش افزوده بالایی به کشور منتقل می‌کند و سطح اشتغال بیشتری نصیب کشور خواهد کرد. هم‌اینک کمپانی‌های بزرگ KT&G، J.T.I و B.A.T شرکای بازار سیگار ایران به شمار می‌آیند. این شرکت‌ها سالانه بخش عمده‌ای از ۸۶۰میلیارد تومان فروش محصولات خارجی را نصیب خود می‌کنند. بخش دیگری از این رقم به جیب قاچاقچیان می‌رود.

بازار رویایی هنوز وجود دارد

مدیرعامل دخانیات در عین حال یادآور شد: با اجرای سیاست فوق باز هم شرکت‌های خارجی، بازار رویایی خود را در ایران خواهند داشت. وی تصریح کرد، تولید سیگارهای خارجی در ایران و سهم ۲۵درصدی شرکت‌‌های یادشده آنقدر برای خارجیان منفعت دارد که آنان همچنان این بازار را رویایی تلقی کنند. طاهری آمار (رسمی) سیگاری‌های کشور را ۱۰میلیون نفر ذکر کرد و ادامه داد، به‌رغم این موضوع ما در لیست ۱۰کشور نخست مصرف‌کننده سیگار نیستیم. در حال حاضر مصرف روزانه سیگار در ایران به ۵/۱۴میلیون نخ می‌رسد. طبق آمارهای شرکت دخانیات ایران سالانه ۱۲میلیارد نخ در داخل کشور تولید می‌شود و ۱۲میلیارد نخ نیز مربوط به تولیدات مشارکتی (با شرکت‌‌های خارجی) است. از سوی دیگر سالانه ۲۴میلیارد نخ سیگار نیز از طریق واردات به بازار مصرف می‌رسد. رقم ۷میلیارد نخ باقیمانده نیز در اختیار قاچاقچیان است که به گفته مدیرعامل دخانیات، از حربه‌ها و تکنولوژی‌های خاصی برای تولید تقلبی برندهای داخلی و خارجی بهره می‌برند. وی در این باره اظهار داشت: کارخانه‌هایی در کردستان عراق و (عجمان و خضب) امارات، قاچاق این محصول به داخل را در اختیار گرفته‌‌اند.

هالوگرام امنیتی

طه طاهری خاطرنشان کرد: طبق جدول زمان‌بندی‌ ما، چنانچه از سال جدید (۸۶) محصولات دخانی بدون «هالوگرام امنیتی» باشد، از نظر ما قاچاق محسوب و با آن برخورد می‌شود. شرکت دخانیات در ۹ماه امسال ۱۱۴میلیارد تومان از محل واردات سیگار درآمد کسب کرد که این رقم ۳۱درصد بیش از کل درآمد واردات سیگار در سال گذشته بوده است. در سال ۸۴ دولت ۹۰میلیارد تومان از این محل درآمد کسب کرد. میزان درآمد دولت در سال‌های پس از آزادسازی (۱۳۸۰) واردات این محصول دخانی، به ترتیب به ۳/۳، ۴۷، ۹۰، ۸۷ و ۹۰میلیارد تومان رسید. از سوی دیگر رقم فروش شرکت دخانیات ایران در ۹ماه امسال از ۱۰میلیارد نخ سیگار داخلی به ۱۱۴میلیارد تومان رسیده که این رقم تا پایان سال به ۱۴۰میلیارد تومان می‌رسد. طاهری در مورد سیاست صادراتی شرکت دخانیات با بیان اینکه در اختیارگرفتن بازار منطقه مهم‌ترین سیاست ما است، گفت: به تازگی قراردادی با یک کمپانی خارجی منعقد کرده‌ایم که محصولاتش خود را در داخل تولید و روانه بازار کشورهای منطقه کند.