درخواست تولیدکنندگان آلومینیوم برای راه اندازی دوباره خطوط تولید ایرالکو

ممانعت برخی بانک‌های عربی از جمله بانک‌های بحرینی و اماراتی از گشایش LC برای واردات مواد اولیه موردنیاز تولیدکنندگان ایرانی، صنعت آلومینیوم ساختمانی کشور را با مشکل تامین مواد اولیه روبه‌رو کرده است. هیبت‌ا... فاضلی، رییس اتحادیه تعاونی‌های سراسری صنایع آلومینیوم در ساختمان ایران، در گفت‌وگو با ایسنا اظهار کرد: میزان تولید محصولات آلومینیوم‌ ساختمانی طی هشت ماه امسال نسبت به سال گذشته بین ۱۰ تا ۲۰درصد کاهش یافته است.

وی با بیان این که در سال‌های گذشته حدود ۱۰۰هزار تن از مواد اولیه موردنیاز صنایع آلومینیوم از طریق واردات تامین می‌شده است، گفت: امسال کمتر از ۵۰درصد نیاز کشور از طریق واردات تامین شده که دلیل اصلی آن عدم گشایش LC برای تولیدکنندگان ایرانی توسط بانک‌های خارجی است.

او با بیان این که در سال‌های گذشته حدود ۷۰هزار تن از مواد اولیه موردنیاز صنعت آلومینیوم از طریق شرکت دوبال امارات تامین می‌شد، گفت: هم اکنون این شرکت اعلام کرده تا یک سال آینده هیچ ماده‌ای را به ما تحویل نخواهد داد.

وی افزود: شرکت‌های بحرینی نیز چنین واکنشی داشته‌اند و بانک‌های بحرینی نیز در خصوص گشایش LC شرکت‌های ایرانی سکوت کرده‌اند.

وی با اشاره به این که کشور‌های حاشیه خلیج‌فارس همواره خواستار فروش آلومینیوم تولیدی‌شان به ایران بوده‌اند، گفت: این در حالی است که هم اکنون از فروش این ماده خودداری می‌کنند و تمایلی به مذاکره با ما ندارند که با توجه به وضعیت موجود سیر نزولی تولید محصولات آلومینیومی‌ با سرعت بیشتری ادامه خواهد یافت. او در پایان از ارائه نامه‌ای به رییس جمهور جهت حل مشکل تولیدکنندگان صنایع آلومینیوم ساختمانی کشور خبر داد.

متن نامه ارسالی به شرح زیر است:

ضمن آرزوی توفیق حضرتعالی و همکاران به استحضار می‌رساند که این اتحادیه به عنوان متولی تامین نیازمندی‌های بیش از ۴۰ شرکت تعاونی تحت پوشش با هدف خودکفایی صنفی، صنعتی و صد البته با تحمل مشتقات فراوان مجتمع تولیدی بزرگی را در مازندران احداث و راه‌اندازی کرده که با بهره‌گیری از تکنولوژی روز و اشتغال مستقیم بیش از ۲۰۰ نیروی فنی و ماهر توانمندی‌های بسیاری را در زمینه تولید فرآورده‌های آلومینیومی‌ دارد. به‌رغم موفقیت‌های بسیاری که در این خصوص به دست آمده مشکلات عدیده‌ای نیز بر سر راه این مجموعه قرار دارد که از آن جمله گذشته از تنگنا‌های مالی، محدودیت منابع داخلی و خارجی در تامین مواد اولیه موردنیاز است.

احتمالا مستحضر هستید که در کشور ما صرفا دو کارخانه دولتی المهدی در بندرعباس و ایرالکو در اراک تولید‌کننده مواد اولیه آلومینیوم هستند که اولی تنها تولیدکننده شمش آلومینیوم بوده و آلومینیوم آلیاژی مورد مصرف در صنعت اکسترود (تولید پروفیل ساختمانی، صنعتی و...) فقط توسط ایرالکو آن هم در سطحی محدود تولید می‌شود و بهره‌گیری از واردات این کالا برای تکمیل نیاز مصرف‌کنندگان نیز راه دیگری بوده که در سال‌های اخیر از طریق کشور‌های حوزه خلیج فارس (به لحاظ مسافت) به سهولت انجام می‌شده است، اما متاسفانه در سال‌جاری و به ویژه ماه‌های اخیر طرف‌های خارجی با تأثیر از بازی‌های سیاسی که حامیان آنها در دنیا علیه کشور ما ایجاد کرده‌اند، تمایلی به فروش مواد اولیه به ایران نشان نداده و افزایش

بی رویه قیمت جهانی آلومینیوم و حتی مشکلاتی که در بانک‌های داخلی برای گشایش اعتبارات اسنادی وجود دارد نیز به عنوان عواملی مضاعف، عملا واردات این کالا را غیر ممکن کرده و این در حالی است که از سوی دیگر شرکت ایرالکو نیز با فشاری که در سال‌های اخیر از سوی سازمان حفاظت محیط زیست به بهانه آلاینده بودن فعالیت آن متوجه کارخانه مذکور در اراک بوده و نهایتا در ماه‌های اخیر به پلمپ بیش از ۱۵۰ دیگ ذوب آلومینیوم در خط تولید کارخانه منجر شده به تعطیلی نسبی انجامیده و بدین طریق ضمن قرار گرفتن جمع کثیری از کارگران کارخانه ایرالکو در معرض بیکاری (براساس زمزمه‌هایی که شنیده می‌شود) صنعت آلومینیوم کشور نیز با ده‌ها هزار شاغل مستقیم دیگر که این اتحادیه نیز با قریب ۴هزار کارگاه تحت پوشش جزئی از آن است، با بحرانی جدی مواجه شده است. شکی نیست که موضوع آلاینده بودن کارخانه ایرالکو باید برطرف شود، اما همیشه آسان‌ترین راهکار بهترین راهکار نیست، چراکه امروز آسیب‌ها و خسارات ناشی از تعطیلی کارخانه مزبور که بر پیکره این صنعت وارد می‌شود، به مراتب بیشتر از مشکل آلودگی آن بوده و به همین جهت برای رفع آلاینده بودن آن باید فکر دیگری از سوی دولت محترم شود. لذا شایسته است با دستور حضرتعالی سریعا به این موضوع رسیدگی شده و نظر مراجع قضایی برای نقض حکم تعطیلی خطوط تولید ایرالکو و نظر سازمان حفاظت محیط زیست استان مرکزی به عنوان شاکی پرونده جلب شده تا انشاءا... این مشکل سریعا برطرف شود.

رونوشت این نامه برای وزیر صنایع و معادن، رییس هیات عامل سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی، رییس هیات مدیره شرکت ایرالکو و نماینده اراک در مجلس شورای اسلامی نیز ارسال شده است.