نگاهی به روند تولید سیمان طی ۴۲سال (۱۳۴۲ تا ۱۳۸۳) نشان می‌دهد که تولید این محصول استراتژیک در صنعت ساخت و ساز از ۷۵۹‌هزار تن به ۳۲‌میلیون و ۱۹۹‌هزار تن رسیده که افزایش ۴۲ برابری را نشان می‌دهد. به گزارش خبرگزاری فارس، آمار تولید سیمان کشور براساس اطلاعات مرکز آمار در سال ۴۲ حدود ۷۵۹‌هزار تن، سال ۴۵ حدود یک‌میلیون و ۴۹۵‌هزار تن، سال ۵۰ حدود دو‌میلیون و ۸۳۰‌هزار تن، سال ۵۵ حدود شش‌میلیون و پنج‌هزار تن، سال ۶۰ حدود ۹‌میلیون و ۵۳۷‌هزار تن، سال ۶۵ حدود ۱۲‌میلیون و ۳۸۱‌هزار تن، سال ۷۰ حدود ۱۵‌میلیون و ۱۲۲‌هزار تن، سال ۷۵ حدود ۱۷‌میلیون و ۸۰۶‌هزار تن، سال ۸۰ حدود ۲۶‌میلیون و ۶۴۵‌هزار تن، ‌سال ۸۱ حدود ۲۸‌میلیون و ۴۵۵‌هزار تن، سال ۸۲ حدود ۳۰‌میلیون و ۴۶۶‌هزار تن و سال ۸۳ حدود ۳۲‌میلیون و ۱۹۹هزار تن بوده است.

مصرف سیمان کشور نیز از ۷۳۶‌هزار تن در سال ۴۲ به ۲۹‌میلیون و ۳۳۸‌هزار تن در سال ۸۲ رسیده است.

آمار مصرف سیمان کشور نیز شاخص مناسب برای شناسایی نقش سیمان در توسعه کشور و میزان تقاضای واقعی داخلی است. میزان تقاضای سیمان در کشور تا سال ۷۰ بیشتر از عرضه آن بوده و مازاد نیاز داخلی از خارج وارد می‌شد. اما اخیرا تولید کشور در برخی از سال‌ها مازاد تقاضای داخلی بوده و صادر می‌شود.

با اشاره به روند مصرف سیمان طی سال‌های ۴۲ تا ۸۲ بررسی روند مصرف سیمان نشان می‌دهد که از سال ۴۵ به بعد شکاف تقاضا از طریق واردات پر شده است.

افزایش درآمدهای نفتی در سال ۵۳ و افزایش فعالیت‌های ساختمانی در کشور بر سطح واردات سیمان کشور اضافه کرد، به طوری که در سال ۵۵ سهم واردات سیمان از کل مصرف ۳۲‌درصد است.

در برنامه اول توسعه، واردات سیمان اجتناب‌ناپذیر شد اما با برنامه‌ریزی در زمینه احداث کارخانه‌های سیمان، از سال ۷۴ کشور به صادرکننده سیمان تبدیل شد. در سال‌های اخیر با توجه به گسترش ساخت و ساز و افزایش مصرف سیمان، به‌رغم افزایش ظرفیت تولید تنها نیاز کشور تامین شده و صادرات زیادی صورت نگرفته است.