(قسمت پایانی)

خسرو محمودیان*

روز گذشته قسمت دوم این مقاله در این صفحه به چاپ رسید. اینک بخش پایانی آن در پی می‌آید. ۵ - در غرب آسیا، ترکیه و ایران،‌ اصلی‌ترین مراکز تولید خودرو و تایر هستند. بازار رو به رشد در منطقه غرب آسیا و آسیای میانه، فرصت بالقوه‌ای است که بهره‌برداری از آن نیاز به سرمایه‌گذاری و تدوین استراتژی مشخص در رابطه با روزآمد کردن و افزایش ظرفیت و نیز مهندسی بازار از یک سو و حمایت‌های سیاسی از ناحیه دولت محترم از سوی دیگر دارد.

۶ - در صورتی که بتوان با ادغام شرکت‌های تایرسازی کنونی، تمرکز بیشتری در تولید ایجاد کرد، به لحاظ اصلاح مقیاس تولید، تمرکز ظرفیت‌های نرم‌افزاری و سخت‌افزاری و کادرهای متخصص و امکانات تحقیقاتی تایرسازان، پیشگیری از دوباره کاری‌ها و هزینه‌های مترتبه، می‌توان فرصت‌های جدیدی را برای صنعت تایر کشور به ارمغان آورد.

۷ - عدم سرمایه‌گذاری جدی در امر تحقیق و توسعه و پیش‌بینی نکردن زیرساخت‌های رشد فناوری درون‌زای صنعت، از دیگر نقاط ضعف صنعت تایر کشور است.

۸ - قطع ارتباط با تحولات فناوری جهانی در صنعت تایر، عدم پیش‌بینی مبانی ارتقای فناوری و ایجاد امکان تولید تایرهای نسل جدید، با توجه به ساختار جمعیتی، رشد اقتصادی کشور، تحولات سریع و ناگزیر در نسل خودروها، اتصال ناگزیر کشور به بازارهای بین‌المللی در عرصه خودرو و تایر، تهدیدی بالقوه و نهفته است که در آینده نه چندان دور، باعث ایجاد شکاف بین تقاضا و کشش بازار و امکانات تولید تایر کشور خواهد گردید.

۹ - جمعیت جوان و بالنده، با تحصیلات متوسطه و عالی و جویای کار کشور، فرصتی برای رشد صنایع پیچیده در کشور و از جمله صنعت تایر است. وجود صدها متخصص و مدیران مجربی که اکنون به‌رغم تمامی مشکلات، بار تولید تایر کشور را به دوش می‌کشند، نیز فرصتی کم‌نظیر در کشورهای در حال توسعه و به خصوص منطقه خاورمیانه است که در صورت بهره‌برداری مناسب می‌تواند مزیت‌های غیرقابل رقابتی را برای توسعه صنعتی کشور و جلب سرمایه‌های بین‌المللی به منظور رفع گلوگاه‌های سرمایه‌ای و فناوری کشور از قوه به فعل درآورد.

۱۰ - رشد صنعت تایر کشور، فضای مناسبی برای رشد صنایع وابسته همچون تولید نخ تایر، سیم طوقه، محصولات پتروشیمی، دوده، قطعات لاستیکی، روکش تایر، رینگ و نظایر آن را که موجب و موجد زیرساخت‌های توسعه صنعتی و افزایش فرصت‌های شغلی کشور است، فراهم می‌نماید.

از این رو است که حمایت بیشتر متولیان صنعت کشور از صنعت تایر بر رونق اقتصاد و تولید کشور بیش از پیش خواهد افزود.

۱۱ - حذف یارانه بنزین و افزایش ناگهانی قیمت آن در کوتاه مدت، با کاستن از تقاضای استفاده از خودروهای سواری می‌تواند به عنوان تهدید مدنظر قرار گیرد که این امر نیاز به بررسی بیشتر و جامع‌تر دارد.

۱۲ - با افزایش قیمت بی‌رویه اولیه در جهان (کائوچوی طبیعی، مصنوعی، دوده صنعتی و ...) که موجب افزایش قیمت تایر در دنیا و کشور گردیده است، انتظار می‌رود تمهیدات لازم در جهت کنترل و ممانعت از افزایش قیمت مواد اولیه تولید داخل (کائوچوهای مصنوعی، دوده صنعتی و ...) صورت پذیرد.

ضمن این که به استحضار می‌رساند، صنعت تایر، راسا اقداماتی را در جهت تاسیس کارخانه‌های تولید دوده صنعتی و کائوچوی مصنوعی در دست اقدام دارد که می‌تواند در آینده در جهت تامین به موقع مواد و کنترل بیشتر بر قیمت‌های مواد اولیه اساسی این صنعت را داشته باشد.

*دبیر انجمن صنفی صنعت تایر ایران