تا ماه آینده و در بندر امام خمینی
پایانه مخصوص سیمان به بهرهبرداری میرسد
پروژه نصب پایانه مخصوص حمل سیمان در بندر امام به پایان رسید. امیر منوچهریپور، مدیرعامل پایانه احداث، در گفتوگو با ایلنا، با بیان این مطلب افزود: نصب این پایانه به پایان رسیده است و پروژه در حال انجام تست سرد و گرم بوده که حداکثر تا یک ماه آینده رسما به بهرهبرداری میرسد.
وی دلیل احداث این پایانه حمل سیمان را پروژههای صادراتی عنوان کرد و گفت: حمل سیمان از طریق سنتی و با استفاده از بونکرهای معمولی در انتقال سیمان به کشتی بسیار زمانبر بوده و با استفاده از این روش و کوتاهتر شدن زمان انتقال سیمان به کشتی میتوان از بخشی از هزینههای حمل سیمان کاست.
منوچهریپور، سرمایهگذاری انجام شده در راهاندازی این پایانه را بیش از ۱۲۰میلیارد ریال ذکر کرد و گفت: ۵۵درصد از این سرمایهگذاریها از طریق سیمان خوزستان که زیرمجموعه سیمان فارس و خوزستان است، انجام شده و ۴۵درصد مابقی را سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی متقبل شده است.
مدیرعامل پایانه احداث، ظرفیت این پایانه در انتقال سیمان به کشتی را ۸۰۰ تن در ساعت عنوان کرد و ادامه داد: با استفاده از این پایانه کشتیهای بارگیری با ظرفیت ۳۰هزار تن حداکثر دو روزه بارگیری میشود، در حالی که شرایط معمولی بین ۲ تا ۳ هفته زمان میبرد.
وی همچنین تاکید کرد: با توجه به ورود خطوط جدید سیمان به مدار تولید و افزایش تولید سیمان و مازاد تولید بر مصرف در سال ۸۶ پیشبینی میشود، تمایل کارخانجات سیمان برای انجام صادرات در سال ۸۶ افزایش یابد و در پروژههای کشورهای جنوبی حاشیه خلیجفارس که مقصد صادراتی محسوب میشوند، استفاده از این پایانه بسیار موثر خواهد بود.
منوچهریپور، یکی دیگر از مزیتهای استفاده از پایانه احداث در انتقال سیمان را کاهش آلودگیهای زیستمحیطی عنوان کرد و افزود: در روش سنتی بارگیری سیمان بخش زیادی از سیمانهای فله به دلیل شرایط جوی و وزش باد در محیط اطراف پراکنده میشود که از نظر زیستمحیطی بسیار زیانبار است و منجر به هدر رفتن محصول میشود، ولی در این روش از آلودگیهای زیستمحیطی جلوگیری
به عمل میآید.
ارسال نظر