سمانه شاه‌نوری

اولین همایش مدیران آموزش سازمان‌های تولیدی و خدماتی دیروز با حضور مشاور رییس‌جمهوری، مدیرعامل و رییس‌ هیات‌مدیره شرکت فولاد مبارکه و مدیران آموزش ۶۰۰ سازمان تولیدی و خدماتی در سالن همایش‌های هتل المپیک برگزار شد. در ابتدای این همایش امیرمحمد طباطبایی، دبیر اجرایی همایش با اشاره به برخی چالش‌های موجود در آموزش کارکنان سازمان‌ها، گفت: نبود تشکیلات و مرجع خاصی که مدیران آموزشی بتوانند در قالب آن با یکدیگر به بحث و تبادل‌نظر بپردازند یکی از نقاط ضعف موجود است. از دیگر چالش‌های موجود در آموزش سازمان‌ها نیاز به توسعه شناخت، آگاهی و مهارت مدیران و کارشناسان آموزش نسبت به مدیریت علمی آموزش و روش‌ها، استانداردها و تکنولوژی‌های نوین آموزشی نظیر آموزش‌های از راه دور و یا آموزش‌های الکترونیک است. طباطبایی خاطرنشان کرد: در این همایش و نمایشگاه جانبی آن سعی شده با توجه ویژه به مقالاتی که به روش‌های نوین موجود در حیطه مدیریت آموزش پرداخته‌اند و نیز جذب شرکت‌هایی که ارائه‌دهنده تکنولوژی‌های نوین آموزشی هستند، مدیران آموزشی با این موارد آشنا شوند. طباطبایی همچنین اعلام کرد: دبیرخانه همایش مدیران آموزش به صورت دائمی به فعالیت خود ادامه خواهد داد و همایش بعدی نیز در سال جاری برگزار می‌شود.

ایرج سلطانی، دبیر علمی همایش نیز در خصوص محورهای علمی مورد بحث در همایش گفت: نقش آموزش در تحقق اهداف سند چشم‌انداز کشور تا سال ۱۴۰۴، جایگاه آموزش در استقرار و اجرای موفق سیستم‌های مدیریت و انواع نیازسنجی و آموزش کارکنان، نقش استاندارد سرمایه‌گذاری کارکنان در ارتقای کیفیت آموزش و ساماندهی تشکیلات آموزشی محورهای علمی این همایش است. وی با بیان اینکه ۲۲ مقاله علمی برای ارائه در اولین همایش مدیران آموزش سازمان‌های تولیدی و خدماتی پذیرفته شده افزود: معیارهای ارزیابی علمی این مقالات شامل رعایت شاخص‌های علمی مقاله‌نویسی، کاربردی بودن مطالب، انسجام علمی و نو بودن مطالب است.

محمد رجایی، رییس هیات مدیره و مدیرعامل شرکت فولاد مبارکه نیز ضمن سخنانی در این همایش گفت: پیش از این سه عامل تکنولوژی، سرمایه و نیروی انسانی عوامل موفقیت در یک سازمان شناخته می‌شدند، اما امروزه تنها عامل توفیق یک سازمان نیروی انسانی است و دو عامل دیگر محصول نیروی انسانی هستند. بنابراین آموزش نیروی انسانی در اولویت قرار دارد. وی با اشاره به اینکه وضعیت کنونی جامعه نشان از مشکلات جدید در رفتارهای افراد می‌دهد، افزود: به دلیل عدم آموزش مناسب به افراد امروزه از کشورهای پیشرفته عقب مانده‌ایم و با این وضعیت و رسیدن به اهداف سند چشم‌انداز ۲۰ساله ممکن نیست. رجایی با بیان اینکه باید نحوه آموزش در کشور تحول اساسی پیدا کند، افزود: بهره‌وری پایین در محیط‌های کاری در سه موضوع ریشه‌ دارد. اول اینکه کارگر اصلا توانایی علمی برای کار ندارد یا آنکه کارگر توانایی لازم برای انجام کار ندارد، هر چند ممکن است توانایی علمی را داشته باشد و یا اینکه کارگر به هر دلیل مایل به انجام کار نباشد.

وی افزود: متاسفانه امروزه شاهد وضعیتی هستیم که در صورتی که از کارگری تقاضا کنیم به همکار خود آموزش دهد، از اینکه مبادا این آموزش منجر به بیکاری او شود، از دادن آموزش خودداری می‌کند. وی با بیان این مطلب که عمده مدیران، آموزش را کلاس تفریح می‌دانند و به آن بها نمی‌دهند، تصریح کرد: اگر هم استانداردی مانند ایزو آنها را مجبور کند که کلاس آموزشی دایر کنند، فقط برای ظاهرسازی این نوع کلاس‌ها را برگزار می‌کنند.

رجایی تصریح کرد: در صورتی که نتیجه آموزش ایجاد تغییر و تحول در سازمان نباشد، این آموزش بی‌نتیجه است. وی با بیان اینکه آموزش باید دارای ویژگی‌های تنوع متناسب با کارمزد نیز باشد، خاطرنشان کرد: در صورتی که افراد یک سازمان به طور روزمره به فکر بهبود و حل مشکلات خود نباشند در مدتی کوتاه به مرگ سازمان می‌انجامد.

در این همایش دو روزه که توسط انجمن مدیریت ایران و موسسه آموزشی و پژوهشی وزارت صنایع و معادن برگزار می‌شود، نمایشگاهی از تجهیزات کمک آموزشی نیز برپا شده است.