گروه صنعت ومعدن: میزان بهر‌وری در رشد اقتصادی کشور ۷۴صدم درصد است که تا رسیدن به بهره‌وری ۵/۲درصدی اهداف برنامه چهارم توسعه، فاصله زیادی وجود دارد.

محسن میرزایی، رییس مرکز ملی بهره‌وری ایران، با بیان این که براساس واقعیت‌های موجود امروز، بهره‌وری نه یک انتخاب بلکه یک الزام در مسیر تحقق اهداف و آرمان‌های کشور است گفت: دیگر نمی‌توان از بهره‌وری به عنوان یک گزینه در کنار گزینه‌های دیگر سخن به میان آورد، چرا که بهره‌وری گزینه انحصاری در مسیر تعالی و پیشرفت کشور است و هسته اصلی بهره‌وری توانایی یک جامعه در تولید ارزش، تخصیص صحیح منابع کشور و بهره‌گیری مطلوب از آن است. وی گفت: راه ما برای فقرزدایی، توسعه اشتغال و تحقق عدالت اجتماعی از مسیر بهره‌وری می‌گذرد و به میزانی که سهم مردم در تولید ناخالص کشور افزایش یابد، توزیع مناسب‌تر فرصت‌ها و در نتیجه دستیابی به عدالت اجتماعی، رفع محرومیت و کاهش بیکاری میسرتر خواهد شد.

به گزارش ایسنا، رییس مرکز ملی بهره‌وری ایران ادامه داد: بدترین نوع فقر، فقر ناشی از نبود تحرک تولید و توزیع نامناسب فرصت‌ها در یک جامعه است و این نیز در شرایطی ایجاد می‌شود که سهم مردم در تولید کاهش یابد. بر این اساس، فرمایشات مقام معظم رهبری پیرامون اصل ۴۴ قانون اساسی زیربنایی ترین اقدام در نیل به بهره‌وری شایسته در کشور است. وی تاکید کرد: حاشیه نشینی، انزوا، استیصال و درماندگی موجود در شرایطی ایجاد می‌شود که اتکای همه افراد برای نیل به خواسته‌ها منوط به منابع نفتی است و انتظارات و توقعات جامعه تناسبی با میزان تلاش و کوشش آنان ندارد. ما برای دستیابی به تحرک بالای تولید، نیازمند تقویت فرهنگ کار و تناسب بین تلاش‌ها و برخورداری‌ها هستیم. در چنین وضعیتی تنبلی اجتماعی جای خود را به تکاپوی پردامنه جمعی در تولید ارزش می‌دهد.

رییس مرکز ملی بهره‌وری در مورد موانع ارتقا و توسعه بهره‌وری گفت: در برخی مواقع در کشور شاهد رشد و شکوفایی بهره‌وری بوده‌ایم، اما این رشد، مستمر، پایدار و تکرارشدنی نبوده است. آسیب شناسی بهره‌وری طی دو دهه گذشته مبین این نکته است که تلاش‌های انجام شده اغلب در جهت عرضه بهره‌وری بوده است، در صورتی که جامعه نیازمند افزایش تقاضا برای بهره‌وری است.

وی ادامه داد: در برنامه چهارم توسعه پیش‌بینی شده است که از رشد هشت‌درصدی اقتصاد کشور ۵/۲درصد آن از محل ارتقای بهره‌وری تحقق یابد، در حالی که براساس آمار، میزان بهره‌وری در رشد اقتصادی کشور ۷۴/۰‌درصد است که تا رسیدن به مرز۵/۲درصدی اهداف برنامه، فاصله زیادی وجود دارد.

تدوین برنامه استراتژیک بهره‌وری

میرزایی از تدوین برنامه استراتژیک بهره‌وری در کشور خبر داد و گفت: در راستای تدوین برنامه استراتژیک، وضعیت موجود مورد ارزیابی قرار گرفته و شکاف‌های بین وضع موجود و شرایط مطلوب و آرمانی مورد بررسی و تحلیل قرار گرفته است. استراتژی‌هایی برای تغییر وضعیت موجود تدوین شده که ناظر بر ایجاد تقاضا نسبت به بهره‌وری در دستگاه‌ها اجرایی، بنگاه‌های اقتصادی و جامعه است.

وی ادامه داد: بر اساس ماده ۵قانون برنامه چهارم توسعه، دستگاه‌‌های اجرایی ملی و استانی ملکف به تدوین شاخص‌های اندازه‌گیری، تحلیل، عارضه‌یابی و برنامه‌ریزی بهبود کیفیت شده‌اند. وی افزود: در برنامه چهارم توسعه تخصیص منابع مالی و بودجه‌های سنواتی با توجه به برآوردهای مربوط به ارتقای بهره‌وری کل عوامل تولید و نیز میزان تحقق آن مرتبط بوده است. همچنین سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی مکلف شده است نظام نظارتی فعالیتها، عملیات و عملکرد مدیران و مسوولان را براساس ارزیابی بهره‌وری متمرکز و جایزه ملی بهره‌وری براساس الگوهای تعالی سازمان به واحدهای بهره‌ور اعطاکند.