خط لوله گاز ایران یک پروژه برد – برد است

بانک جهانی پروژه خط لوله انتقال گاز ایران ـ پاکستان ـ هند موسوم به خط لوله صلح را یک قرارداد برد ـ برد توصیف کرد و برای تامین اعتبار این پروژه هفت میلیارد دلاری اعلام آمادگی کرد. به گزارش ایسنا، با وجود مخالفت‌های آشکار آمریکا با خط لوله صلح، بانک جهانی این پروژه هفت میلیارد دلاری را منفعت آمیز دانسته و اعلام آمادگی کرده که به تامین اعتبار آن بپردازد.

پارفول پاتل، قائم مقام بانک جهانی، با ابراز تمایل از سوی این بانک برای تامین مالی پروژه به خبرنگاران گفت که پاکستان هنوز به صورت رسمی چنین درخواستی را به بانک جهانی اعلام نکرده و این بانک آماده است که در صورت درخواست رسمی به تامین اعتبار بپردازد.

وی گفت: خط لوله گاز ایران یک پروژه برد ـ برد برای هند و پاکستان است و علاوه بر این کاملا اجرایی است و نیازهای انرژی این دوکشور را تامین می‌کند. وی تصریح کرد: بانک جهانی در صورتی که درخواست رسمی تامین اعتبار پروژه را دریافت کند، با جدیت تمام آن‌را بررسی خواهد کرد.

این مقام ارشد بانک جهانی که در اسلام آبادسخن می‌گفت، تاکید کرد که درصورت اجرایی شدن این پروژه، پاکستان همچنین از هند حق ترانزیت نیز دریافت می‌کند که این مساله برای تقویت اقتصاد روبه‌رشد آن بسیار ضروری است. وی همچنین افزود که بانک جهانی از پروژه خط لوله ترکمنستان ـ افغانستان ـ پاکستان نیز حمایت می‌کند.

این درحالی‌است که منابع هندی اعلام کرده‌اند که هند و پاکستان یک قدم دیگر به امضای توافقنامه سه‌جانبه برای خط لوله صلح نزدیک‌تر شده‌اند و بخشی از اختلافات خود در خصوص نرخ ترانزیت را کنار گذاشته اند.

یک منبع آگاه هندی اعلام کرد که اختلافات با پاکستان درخصوص نرخ ترانزیت کاهش یافته است و اکنون احتمال امضای توافقنامه سه‌جانبه تا پایان ماه ژوئن امکان پذیر به نظر می‌رسد.

براساس گزارش‌های موجود، پاکستان پیشنهاد پیشین حق انتقال ۵۷/۱ دلاری در ازای هر میلیون بی.تی.یو گاز را به حدود ۷۵/۰ دلار کاهش داده است.

این درحالی‌است که هند نمی‌خواهد مبلغی بیش از ۵۵/۰ دلار برای حق ترانزیت پرداخت کند که این رقم نیز سالانه درحدود ۲۲۰میلیون دلار خواهد شد.