معاون وزیر صنایع و معادن خبر داد که «کمیسیون‌فرعی» شورای اقتصاد به خروج سیمان از سبد حمایتی دولت، ‌رای مثبت داده است، به گفته محمد حسین بصیری، تصمیمات اتخاذ شده برای طرح در شورای اقتصاد ارسال شده ‌است. خروج سیمان از کوچه‌های فرعی دولت

گروه صنعت و معدن- معاون وزیر صنایع و معادن خبر داد که «کمیسیون فرعی» شورای اقتصاد به خروج سیمان از سبد حمایتی دولت، ‌رای مثبت داده است.

به گفته محمد حسین بصیری، کمیسیون فرعی شورای اقتصاد دو هفته قبل درباره خروج سیمان از سبد حمایتی به نتیجه رسید و تصمیمات اتخاذ شده را برای طرح در شورای اقتصاد فرستاد.

وی در گفت‌و‌گو با خبرگزاری فارس درباره بحث‌های مطرح مبنی بر توافق‌های حاصل شده برای خروج سیمان از سبد حمایتی اظهار داشت: بررسی‌های کارشناسی در این رابطه انجام شده است و اکنون این طرح در دستور کار شورای اقتصاد است.

وی در پاسخ به این پرسش که قریب دو سال است که گفته می‌شود خروج سیمان در دستور کار شورای اقتصاد قرار دارد اما هیچ اقدامی انجام نشده است، تصریح کرد: در این رابطه حدود دو هفته قبل در یکی از کمیسیون شورای اقتصاد تصمیم‌گیری شد و به اتفاق در این باره به نتیجه رسیدند.

بصیری افزود: اکنون این نتایج برای مطرح شدن در شورای اقتصاد فرستاده شده است.

معاون امور معادن درباره محتوای پیشنهاد مصوب در کمیسیون شورای اقتصاد تصریح کرد: تولید سیمان در سال گذشته ۲/۳۵میلیون تن بود و تا پایان امسال به بیش از ۴۲میلیون تن می‌رسد. این بدان معنا است که سرعت عرضه سیمان در بازار از تقاضا بسیار پیشی گرفته است و دیگر مشکلی به‌نام کمبود سیمان وجود نخواهد داشت.

بصیری در پاسخ به این پرسش که آیا خروج سیمان از سبد حمایتی افزایش قیمت سیمان در بازار را به همراه نخواهد داشت، گفت: من یقین دارم مصرف‌کننده هیچ قیمت بیشتری نخواهد پرداخت و تنها دست دلالان کوتاه می‌شود.

بصیری در پاسخ به این پرسش که شورای اقتصاد چه زمانی درباره خروج سیمان از سبد حمایتی تصمیم قطعی خواهد گرفت، گفت: طی هفته‌های آینده قطعا مطرح خواهد شد.

تنظیم طرح ساماندهی بازار در همین شرایط دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان گفته است، طرح ساماندهی و بهینه‌سازی توزیع و تنظیم بازار سیمان از سوی تولیدکنندگان سیمان (انجمن سیمان) به وزارتخانه‌های بازرگانی و صنایع و معادن ارائه شده و قرار است این طرح به شورای اقتصاد ارائه شود.

محمدحسن پورخلیل در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس با اشاره به بحث خروج سیمان از سبد حمایتی اظهار داشت: نگرانی وزارت بازرگانی و صنایع و حتی شاید شخص رییس‌جمهوری از تنظیم بازار داخلی سیمان است.

وی افزود: طرحی در خصوص تنظیم بازار و بهینه‌سازی بازار سیمان از سوی انجمن به وزارت بازرگانی و صنایع ارائه شده است تا بتوانیم سیمان یا کلینکر اضافی در برخی از استان‌های کشور خریداری و این میزان به استان‌هایی که کمبود سیمان در آنها وجود دارد فرستاده شود.

پورخلیل خاطرنشان کرد: به طور مثال استان بوشهر کلینکر اضافه دارد و اگر بودجه‌ای وجود داشته باشد می‌توان این میزان کلینکر را به استان‌هایی که کمبود دارند منتقل کرد.

وی هزینه انتقال کلینکر از یک استان به استان دیگر را کیلویی ۱۵هزار تومان بر تن اعلام کرد و افزود: قیمت دولتی سیمان محدود است بنابراین چه کسی باید هزینه انتقال آن را بپردازد؟

دبیر انجمن صنفی کارفرمایان صنعت سیمان پیشنهاد کرد صندوقی برای پرداخت هزینه این طرح در نظر گرفته شود.

وی تصریح کرد: در صورت اجرایی شدن این طرح خود صنعت سیمان، بازار را تنظیم می‌کند.

تولید کنندگان از اشباع بازار ضرر نمی‌کنند

غلامرضا شافعی، وزیر اسبق صنایع وضعیت روبه بهبود صنعت سیمان را نتیجه تلاش دولت‌های قبلی نیز می‌داند. وی در این باره اظهار داشت: توسعه کارخانه‌های سیمان در کشور به ویژه در مناطق محروم، حاصل تلاش مدیران پیشین است.

به گفته وی، در دولت پنجم تولید سیمان از ۲/۶میلیون تن سال ۵۶ به حدود ۱۳میلیون تن در سال رسید، اما باز هم برای مصرف داخلی کم بود و مجبور به واردات بودیم.

وی افزود: همین کمبود مستمر و دائمی، ‌ما را به سمت برنامه‌ریزی برای افزایش تولید و تامین نیاز‌های داخلی در سال‌های آینده سوق داد و تهیه جدول زمان‌بندی جهت دستیابی به تولید سالانه ۳۰میلیون تن در همان زمان صورت گرفت.

فضای فکری ضد سرمایه‌داری

وزیر صنایع دولت پنجم، در توضیح مشکلات پیش روی افزایش ظرفیت تولید سیمان اضافه کرد: دولت به دلیل مشکلات فراوانی که از ناحیه کمبود نقدینگی و سرمایه دچار آن بود، قدرت و توان تاسیس واحد‌های تولیدی را نداشت و استفاده از سرمایه بخش خصوصی که به دلیل حساسیت‌های آن دوران، از آن بیشتر به کمک‌های مردمی‌ تعبیر می‌شد، تنها راه عملیاتی کردن برنامه‌های افزایش ظرفیت تولید بود، اما به دلایل مختلف از جمله وجود تفکرات ضد سرمایه‌داری و عدم تمایل بخش خصوصی به سرمایه‌گذاری در اقتصاد و صنعت داخلی، این برنامه‌ها به کندی و سختی پیش می‌رفت.

شافعی در تشریح شرایط کنونی صنعت سیمان اظهار کرد: تولید کنونی سیمان هنوز هم تکافوی نیاز داخلی را نمی‌کند و همین مساله بحث بازار سیاه و اختلاف قیمت دولتی و آزاد را کماکان داغ نگه داشته است، ولی حتی با توجه به افزایش متوسط ۱۰درصدی مصرف داخلی در هر سال، در صورت به بهره‌برداری رسیدن طرح‌های در دست تکمیل، در آینده نزدیک به مرز خودکفایی کامل خواهیم رسید.

او پیش‌بینی کرد که ظرف پنج سال آینده به تولید سالانه ۶۰میلیون تن خواهیم رسید که این تولید حدود امکان ۱۰ میلیون تن صادرات را هم برایمان فراهم می‌کند.

کابوس اشباع بازار داخلی

وزیر اسبق صنایع در پاسخ به این پرسش که برخی معتقدند در آینده با به ثمر رسیدن ظرفیت‌های بالقوه تولید سیمان، شاهد اشباع بازار داخلی و به ضرر رسیدن سرمایه‌گذاری‌های فراوان این سال‌ها خواهیم بود، گفت: من بحث اشباع را جدی نمی‌بینم، چراکه از سال ۱۳۶۸ تا ۱۳۸۵ مصرف داخلی از ۱۳ به ۳۵میلیون تن افزایش یافته و بنابر محاسبات سالانه ۱۰درصد هم رشد مصرف خواهیم داشت، بنابراین با وجود این که بحث خودکفایی مطرح است، ولی اشباع به این معنا که به زیان‌دهی واحد‌های تولیدی منجر شود، جدی نخواهد بود، ضمن این که بازار‌های منطقه‌ای مانند افغانستان و عراق، بستر بسیار مناسبی برای تضمین‌ سوددهی واحد‌های تولیدی است.