ظرفیت تولید فولاد به 20 میلیون تن می‌رسد

رییس سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران با اشاره به خودکفایی ۱۰۰ درصدی بخش معدن در زمینه ساخت تجهیزات و منابع انسانی، از برنامه‌ریزی برای دستیابی به ظرفیت ۴۰۰ هزار تنی تولید مس و ظرفیت ۴۶ میلیون تنی تولید فولاد تا پایان سال ۹۳ خبر داد. «حسن پلارک» در یک نشست خبری اظهار داشت: پیش از پیروزی انقلاب تولید فولاد در کشور کمتر از یک میلیون تن بود و در آن زمان رژیم شاه جشن فولاد را برگزار کرد. این در حالی است که ظرفیت تولید فولاد تا پایان امسال به مرز ۲۰ میلیون تن خواهد رسید. وی تصریح کرد: در حال حاضر ظرفیت تولید فولاد کشور ۱۸ میلیون تن است که با افتتاح ۳ طرح فولادی در آینده‌‌ای نزدیک، این رقم به ۲۰ میلیون تن خواهد رسید.

به گفته وی، در حال حاضر تولید فولاد کشور حدود ۱۲ میلیون تن و مصرف این محصول در داخل حدود ۲۱ میلیون تن است که اختلاف این دو رقم از طریق واردات تامین می‌شود.

وی با اشاره به برنامه‌ریزی انجام شده برای دستیابی به ظرفیت ۴۶ میلیون تنی تولید فولاد ایران تا پایان سال ۹۳ گفت: ظرفیت تولید فولاد کشور تا پایان چشم‌انداز ۲۰ ساله به ۵۵ میلیون تن خواهد رسید. رییس سازمان توسعه معادن با بیان اینکه خودکفایی ۱۰۰ درصدی در ساخت کارخانه کنسانتره، گندله و تولید فولاد پس از پیروزی انقلاب محقق شده است‌، افزود: هم اکنون در احداث کارخانه‌های گندله سازی بیش از ۹۰ درصد، احداث کارخانه‌های فولاد و مراحل احیا ۹۵ درصد و در زمینه ایجاد کارخانه‌های ذوب بیش از ۷۵ درصد داخلی‌سازی صورت می‌گیرد.

وی تاکید کرد: پیش از پیروزی انقلاب کارشناسان صنعت از کشورهای روسیه، اوکراین، آلمان و کانادا تامین می‌شد و ایرانی‌ها فقط نقش کارگر را داشتند، در حالی که امروز در زمینه تامین منابع انسانی نیز خودکفا شده‌ایم. وی از برنامه‌ریزی انجام شده برای سرمایه گذاری ۳۰ هزار میلیارد تومانی در معادن و صنایع معدنی کشور خبر داد و گفت: توسعه معدن‌ کاری از مرحله استخراج تا مرحله خردایش، کنسانتره، گندله‌سازی، احیا و ذوب در بخش فولاد،‌ توسعه تولید مس کاتد، آلومینیوم، سرب و روی و زغال سنگ از جمله این طرح‌ها است. پلارک همچنین با اشاره به افتتاح ۱۲ طرح معدنی و صنایع معدنی با سرمایه‌گذاری ۱۱۰۰ میلیارد تومانی در سال جاری گفت: ۵ طرح شامل پروژه کنسانتره سنگان، طرح تجهیز معدن سنگان، طرح احیای فولاد غدیر ایرانیان و فولاد خراسان و همچنین پروژه فولاد هرمزگان نیز در طول دهه فجر افتتاح خواهند شد. پلارک در مورد وضعیت تولید مس در کشور نیز گفت: پیش از پیروزی انقلاب، تولید مس در کشور نداشتیم در حالی که امروز حدود ۲۰۰ هزار تن مس در داخل تولید می‌شود و براساس قراردادهای جدید نیز ظرفیت تولید این محصول در کشور تا پایان سال ۹۳ به ۴۰۰ هزار تن خواهد رسید. وی در واکنش به این موضوع که وزیر صنایع و مدیرعامل شرکت ملی مس میزان ظرفیت فعلی مس را ۴۰۰ هزار تن اعلام کرده‌اند نیز گفت: گفته وزیر، من و مدیرعامل شرکت ملی مس یکی است و همه بر روی برنامه‌ریزی برای ایجاد ظرفیت ۴۰۰ هزار تنی مس تا پایان سال ۹۳ توافق داریم.

وی توضیح داد: قرار است با ایجاد تغییراتی در تکنولوژی تولید مس تا پایان سال ۹۳ به ظرفیت ۷۰۰ هزار تنی دست یابیم، ولی این مساله هنوز قطعی نشده و به همین دلیل از شرکت ملی مس خواسته بودیم که این موضوع را اعلام نکنند؛ ولی آنها این کار را کردند.

وی در مورد تولید آلومینیوم در کشور نیز توضیح داد: ظرفیت تولید این محصول در ابتدای انقلاب ۴۵ هزار تن بود که هم‌اکنون به ظرفیت ۴۵۷ هزار تنی دست یافته‌ایم و بر اساس برنامه‌ریزی انجام شده، این رقم تا پایان سال ۹۳ به ۹۱۰ هزار تن خواهد رسید.

رییس سازمان توسعه معادن در ادامه در مورد برنامه‌ریزی انجام شده برای ایجاد ۲ هزار مگاوات ظرفیت نیروگاهی در بخش معدن و واحدهای فولادی کشور خبر داد و گفت: دو نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی برای معادن گل‌گهر سیرجان، یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی برای فولاد مبارکه و یک نیروگاه ۵۰۰ مگاواتی برای کارخانه فولاد خوزستان ایجاد خواهد شد. وی ادامه داد: قبلا قرار بود سازمان گسترش به صورت واسطه عمل کند تا وزارت نیرو برای شرکت‌های زیرمجموعه ایمیدرو نیروگاه احداث کند، ولی طبق توافقی که با وزارت نیرو صورت گرفته، قرار شد عقب افتادگی موجود در این بخش جبران شود و کار به صورت مستقیم و با حذف ایدرو انجام شود تا به این ترتیب هزینه‌های اضافه نیز حذف شود.

پلارک تصریح کرد: به این ترتیب سازمان گسترش به عنوان یک واسطه حذف و مذاکره برای احداث نیروگاه مستقیما بین ایمیدرو و یکی از شرکت‌های نیروگاه‌سازی صورت می‌گیرد.

وی با بیان اینکه نیروگاه‌ها توسط شرکت مپنا احداث خواهد شد، گفت: مپنا قبلا دو سری تجهیزات نیروگاهی در کلاس F به کشور وارد کرده که هر کدام از آنها توان تولید ۷۰۰ مگاوات برق را داراست و قرار شد این تجهیزات به عنوان دو نیروگاه برای ایمیدرو نصب شوند. پلارک در ادامه در مورد اجرای طرح هدفمندی یارانه‌ها و تاثیر آن بر بخش معدن نیز به فارس گفت: سهم بخش معدن از تسهیلات ۴۵۰۰ میلیارد تومانی صنایع از درآمد هدفمندی یارانه‌ها تفکیک نشده و قرار است هر یک از دستگا‌ه‌ها که آمادگی جذب سرمایه را دارند، برای دریافت تسهیلات به بانک معرفی شوند.

وی با بیان اینکه بخش معدن تا الان موفق به جذب رقمی از درآمد هدفمندی یارانه‌ها نشده است، گفت: البته گله‌ای نداریم و شرکت‌های فولادی و معادن نیز در حال تکمیل مدارک خود برای برخورداری از تسهیلات یارانه‌ای هستند.