ارزیابی کمیسیون صنایع مجلس از کارنامه صنعتی دولت
تحقق ۹۷درصدی نرخ رشد صنعت در برنامه چهارم
گروه صنعت و معدن- سرانجام گزارش ارزیابی کمیسیون صنایع و معادن مجلس درباره عملکرد بخش صنعت کشور در برنامه چهارم توسعه و مقایسه آن با تکالیف و اهداف برنامه، روز گذشته در صحن علنی مجلس قرائت شد. این گزارش به محورهایی نظیر عنوان نرخ رشد ارزش افزوده بخش صنعت، سهم صنعت در تولید ناخالص داخلی، تحول در بخش سرمایهگذاری، تحول در اشتغال در بخش صنعت، تحول در صادرات صنعتی، تحول در بهرهوری در بخش صنعت و در نهایت تبیین مشکلات اساسی کشور در حوزه صنعت اشاره میکند. این گزارش، براساس ماده ۳۳ آییننامه داخلی مجلس ارائه شده است.
این گزارش، در خصوص نرخ رشد ارزش افزوده صنعت به موضوع تحقق ۹۷ درصدی اهداف برنامه اشاره میکند. در جایی دیگر از عملکرد ۱۰۰ درصدی سهم صنعت در تولید ناخالص داخلی در برنامه چهارم خبر میدهد. در بخشی دیگر، کاهش سرمایهگذاری صنعتی در سالهای ۸۴ تا۸۷ را به کمکاری نظام بانکی نسبت میدهد، اما در مجموع از تحقق ۸۰درصدی سرمایهگذاری صنعتی نسبت به هدف برنامه گزارش میکند.
به گزارش روابط عمومیوزارت صنایع و معادن، کمیسیون صنایع و معادن مجلس در گزارشی از عملکرد بخش صنعت و معدن کشور طی برنامه چهارم توسعه که روز گذشته در صحن علنی مجلس قرائت شد؛ از رشد صادرات صنعتی و اشتغالزایی مناسب در این بخش به عنوان تحولی بزرگ در صنعت یاد کرده است.
بر اساس این گزارش، رشد صادرات صنعتی کشور بهطور متوسط سالانه معادل ۳۳درصد بوده که از رشد پیشبینی شده در برنامه چهارم توسعه معادل ۸/۱۴درصد، بسیار فراتر رفته و تقریبا به ۲/۲ برابر رسیده است.
براساس این گزارش و به نقل از آمار گمرک جمهوری اسلامیایران، عملکرد صادرات صنعتی کشور در چهار سال اول برنامه چهارم توسعه بیانگر روندی بسیار مطلوب و مثبت بوده است.
این گزارش میافزاید: بررسی صادرات صنعتی در سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ نشان میدهد که ارزش صادرات صنعتی از ۷/۷ میلیارد دلار در سال ۸۴ به ۸/۱۴ میلیارد دلار در سال ۸۷ افزایش یافته و نرخ رشد صادرات صنعتی نیز در این دوره به ترتیب معادل ۷/۵۹درصد، ۵/۲۴درصد، ۲۰ درصد و ۲۷درصد بوده است.
این گزارش همچنین با اشاره به روند افزایشی اشتغال در بخش صنعت و معدن آورده است؛ روند ایجاد اشتغال صنعتی در چهار سال اول برنامه چهارم توسعه در قالب اشتغال براساس پروانه بهرهبرداری وزارت صنایع و معادن، رو به افزایش بوده و طی این سالها به ترتیب معادل ۱۲۱،۳۱۹، ۱۲۶،۱۵۵، ۱۴۴،۶۰۶ و ۱۵۴،۹۰۶ شغل جدید صنعتی ایجاد شده است.
آمار منتشر شده حاکی از آن است که طی چهار سال اول برنامه چهارم توسعه بهطور متوسط تقریبا نیمیاز اهداف پیشبینیشده برنامه در زمینه ایجاد اشتغالصنعتی تحقق یافته است، به طوری که طبق اهداف کمیبرنامه چهارم توسعه، پیشبینی شده بود که طی سالهای ۸۴ تا ۸۷ به ترتیب ۲۰۰.۰۰۰، ۲۲۸.۰۰۰، ۲۶۲.۶۰۰ و ۲۹۷۴۰۰ شغل جدید صنعتی ایجاد شود. به عبارت دیگر میزان تحقق اشتغال صنعتی طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ به ترتیب معادل ۶/۶۰درصد، ۳/۵۵درصد، ۵۵درصد و ۵۰درصد بوده است.
این کمیسیون صنایع و معادن در ادامه گزارش خود اعلام کرد: ۹۷درصد از اهداف برنامه چهارم توسعه در خصوص نرخ رشد صنعت تحقق یافته است.
بر اساس این گزارش، میانگین نرخ رشد بخش صنعت کشور در سه سال اجرای برنامه چهارم توسعه ۸/۱۰ درصد بوده که در مقایسه با هدفگذاری ۲/۱۱ درصدی، نشان از تحقق ۹۷ درصد اهداف برنامه چهارم توسعه در این زمینه دارد.
بر اساس گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس، طبق آمارهای بانک مرکزی، نرخ رشد بخش صنعت طی سه سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۶ به ترتیب ۶/۱۳، ۷/۱۰ و ۳/۸ درصد بوده است.
بر اساس گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس، در طول برنامه چهارم سهم بخش صنعت از تسهیلات بانکها سیر نزولی داشته است.
این گزارش میافزاید: سهم بخش صنعت از تسهیلات بانکی طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ به ترتیب ۱/۳۲ درصد، ۷/۲۷ درصد، ۲/۲۸ درصد و ۱/۸ درصد بوده است. سیر نزولی سهم بخش صنعت از تسهیلات بانکی در حالی صورت گرفته که در سیاست پولی و اعتباری بانک مرکزی در سال ۱۳۸۷، سهم بخش صنعت و معدن از تسهیلات بانکی کشور۳۳ درصد تعیین شده بود.
در این گزارش با اشاره به نقش موثر تسهیلات بانکی برای پیشگیری از تعطیلی یا نیمه تعطیل شدن واحدهای صنعتی، برتعهد نظام بانکی به اجرای تکالیف مطابق با سیاستهای برنامههای توسعه تاکید شده است و در ادامه میآورد باید به گونهای برنامهریزی شود که سهم بخش صنعت و معدن از تسهیلات بانکی کمتر از ۳۰ درصد نباشد.
گزارش مجلس از عملکرد بخش صنعت و معدن در برنامه چهارم توسعه حاکی است؛ در سال نخست برنامه چهارم توسعه معادل ۴/۵۶ درصد، در سال دوم ۵/۶۲ درصد و در سال سوم ۸۵ درصد از اهداف پیشبینی شده برای سرمایهگذاری بخش صنعت تحقق یافته است.
بر اساس این گزارش، همچنین در سال چهارم اجرای برنامه چهارم توسعه، این میزان ۱۱۸درصد یعنی ۱۸درصد بیش از پیشبینیها بوده است. به عبارت دیگر در چهار سال اول برنامه به طور متوسط حدود ۸۰ درصد از اهداف برنامه در زمینه سرمایهگذاری صنعتی تحقق یافته است.
در گزارش کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامیهمچنین تصریح شده است؛ این رشد در حالی اتفاق افتاده که براساس اطلاعات بانک مرکزی، تسهیلات اعطایی بانکها به بخش صنعت طی سالهای ۱۳۸۴ تا ۱۳۸۷ سیر نزولی داشته است. بر اساس این گزارش، نرخ رشد بهرهوری نیروی کار طی برنامه چهارم توسعه در صنعت روند مطلوبی داشته است. بر اساس این گزارش، نرخ رشد بهرهوری نیروی کار طی برنامه چهارم توسعه به طور متوسط سالانه۸/۹ درصد بوده که ۵ درصد بیشتر از میزان پیشبینی شده بود.
در برنامه چهارم توسعه، نرخ رشد بهرهوری نیروی کار در بخش صنعت سالانه ۵ درصد پیشبینی شده بود.
ارسال نظر