دنیای اقتصاد- بر اساس یک گزارش رسمی، درحالی که حدود یک‌ونیم درصد از 7/7 میلیون نفر دارنده خودروی سواری تا سقف180 میلیون لیتر (معادل سه روز بنزین مصرفی کشور) را در کارت سوخت ذخیره کرده‌اند (هر کدام به طور متوسط 1625 لیتر)، حدود 82 درصد از دارندگان کارت سوخت کمتر از 24 لیتر در کارت خود، بنزین دارند. همزمان با انتشار این گزارش، مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی نیز دیروز تایید کرد که بنزین با سه نرخ 100 تومان یعنی بنزین موجود در کارت‌ها، نرخ نیمه یارانه‌ای و آزاد به فروش خواهد رسید.

گزارش خواندنی از درون کارت‌های سوخت
تایید رسمی فروش بنزین 3 نرخی
فقط ۵/۱ درصد خودروها به اندازه مصرف سه روز کشور، بنزین درکارت دارند
گروه انرژی- در حالی که 82 درصد خودروهای کشور سهمیه بنزین در کارت سوخت شان به صفر و حداقل ممکن (24 لیتر) رسیده است، یک‌ونیم درصد از خودروها (111 هزار خودرو) با نگه‌داشتن سهمیه‌ای برابر با 1625 لیتر در کارت سوخت شان برابر با مصرف 3 روز بنزین کل کشور را در کارت‌های هوشمند سوخت، ذخیره کرده‌اند.
به گزارش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد»، آخرین آمار مرکز داده سامانه هوشمند سوخت تا پایان آبان‌ماه امسال نشان می‌دهد که بیش از ۶۸۱ میلیون لیتر بنزین در کارت‌های هوشمند سوخت خودروهای سواری ذخیره شده که بیش از ۱۸۰ میلیون لیتر از این میزان در کارت یک‌ونیم درصد خودروها (معادل ۱۱۱ هزار خودرو) ذخیره شده است.
بنزین 100 تومانی چه می‌شود؟
اما همزمان با اعلام موجودی کارت‌های سوخت این نگرانی نیز در میان مردم به وجود آمده که نحوه عرضه بنزین ذخیره شده در کارت‌های آنها به چه صورت خواهد بود؟
مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی ایران در این زمینه می‌گوید: «با توجه به سیاست دولت مبنی بر عرضه بنزین ذخیره شده در کارت‌های هوشمند سوخت با همان نرخ 100 تومان، زمینه لازم برای عرضه بنزین چند نرخی در سطح جایگاه‌ها با اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها فراهم شده است.»
تایید عرضه بنزین سه نرخی
«فرید عامری» که به طور ضمنی عرضه بنزین سه نرخی در زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را تایید می‌کند، افزود: «ما برای عرضه بنزین و سایر فرآورده‌های نفتی با هر نوع قیمت‌گذاری آمادگی داریم و از آبان ماه امسال نیز نرم افزار جدیدی برای عرضه بنزین چند نرخی طراحی کرده‌ایم.»
وی در جمع خبرنگاران تاکید کرد: «اگر قرار باشد بنزین با دو نرخ عرضه شود و بنزین ۱۰۰ تومان ذخیره شده در کارت‌ها نیز کماکان ارائه شود، ما آمادگی کامل برای این کار را داریم.»
مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی ایران اظهار کرد: «نرم‌افزار جدید به گونه‌ای نوشته شده که ابتدا باید سهمیه 100 تومانی به اتمام برسد و بعد از اتمام آن، سهمیه بعدی را جایگزین آن می‌کنیم. بنابراین اگر بنزین دو نرخی عرضه شود، بعد از تمام شدن سهمیه ذخیره شده به نرخ بعدی می‌رود.»
وی در ادامه با اشاره به نصب سامانه مشابهی در جایگاه‌های عرضه گازوئیل برای عرضه چند نرخی این فرآورده نفتی نیز گفت: «حدود ۷ هزار و ۵۰۰ نرم افزار جدید در جایگاه‌های گازوئیل نصب و راه اندازی شده است.»
مصرف 11 روز بنزین، در کارت‌ها
«عامری» در ادامه درباره آخرین آمار بنزین ذخیره شده در کارت‌های هوشمند سوخت اظهار کرد: «تا پایان آبان‌ماه امسال در مجموع بیش از ۶۸۱ میلیون لیتر بنزین (معادل ۵/۱۱ روز مصرف کل کشور) یارانه‌ای در کارت‌های هوشمند خودروهای سواری شخصی ذخیره‌سازی شده است. این در حالی است که در مدت مشابه سال گذشته میزان بنزین ذخیره شده بیش از ۲ میلیارد لیتر بود.»
82 درصد کارت‌ها در انتظار بنزین با قیمت جدید
به گزارش خبرنگار ما، اصلی ترین دلیل در کاهش بنزین ذخیره شده در کارت‌های هوشمند سوخت کاهش سهمیه‌ها از ابتدای سال بوده است که به نظر می‌رسد با اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها ذخیره بنزین سهمیه‌ای به شدت کاهش یابد. اما نکته قابل توجهی که در آمار مرکز داده سامانه هوشمند سوخت وجود دارد این است که تا پایان آبان ماه امسال سهمیه بنزین در ۸۲ درصد کارت‌های هوشمند سوخت خودروهای شخصی به حداقل ممکن (۲۴ لیتر) رسیده است. مدیرعامل شرکت پخش فرآورده‌های نفتی ایران در این زمینه می‌گوید: «تا پایان آبان ماه امسال سهمیه بنزین ۳۰ درصد خودروها شامل ۲ میلیون و ۲۷۰ هزار خودرو به طور کامل به اتمام رسیده است. همچنین سهمیه بنزین ۵۲ درصد خودروها شامل ۳ میلیون و ۹۶۹ هزار خودرو نیز به کمتر از ۲۴ لیتر رسیده است.»
آنهاکه بنزین نمی‌زنند
این آمار در حالی عنوان می‌شود که یک درصد از خودروهای شخصی بیش از ۱۸۰ میلیون لیتر بنزین ذخیره شده دارند. «عامری» در این مورد اظهار کرد: «در کارت هوشمند یک و نیم درصد خودروها شامل ۱۱۱ هزار خودرو سهمیه بنزین ذخیره شده بیش از ۱۸۰ میلیون لیتر است. یعنی به طور متوسط هر خودرو ۱۶۲۵ لیتر سهمیه ذخیره شده دارد. مدیرعامل شرکت ملی پخش فرآورده‌های نفتی در ادامه با بیان اینکه در ۲۰ روز گذشته از ماه آذر روزانه به طور متوسط ۶۰ میلیون لیتر بنزین موتور مصرف شده، گفت: «این میزان مصرف نسبت به سال گذشته روزی ۵/۳ لیتر کاهش را نشان می‌دهد.» وی اضافه کرد: «از ابتدای سال تاکنون روزانه ۶۳ میلیون لیتر بنزین مصرف شده که نسبت به مصرف ۶۶ میلیون لیتر در روز در سال گذشته، ۳ میلیون لیتر کاهش را نشان می‌دهد.»