سناریوهای نیمه نهایی روی میز گذاشته شد
گمانههای قیمتی از بنزین و گاز
هرچه به مقطع زمانی اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها نزدیک میشویم، بازار گمانهزنیها و سناریوپردازیها نیز داغتر میشود، اما آنچه در این میان قابل توجه است اینکه مسوولان نیز تمایل کمی به تکذیب اخبار مختلف در خصوص قیمت حاملهای انرژی دارند. برخی بر این باور هستند خبرهای قطعی فراتر از آنچه که این روزها از سوی رسانهها منتشر میشود، نیست. به بیان دیگر، به نظر میرسد که گمانههای روز تا اندازه زیادی به قیمتهای مورد نظر سیاستگذاران و مجریان نزدیک است. تازه ترین اخباری که روز گذشته منتشر شد، حکایت از آن دارد که بهای گاز به صورت منطقهای و شهرستانی برای ۱۰ دهک درآمدی در مقادیر مصرفی متفاوت، افزایش خواهد یافت. همچنین همزمان با اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها، سامانه کارت هوشمند سوخت به صورت سه نرخی قیمت بنزین را محاسبه کرده و احتمالا نرخ ۴۰۰ تومان قیمت نیمه یارانهای در مرحله اول آزادسازی این فرآورده نفتی است.
گمانههای جدید از قیمت گاز، آب و بنزین
گروه انرژی- بازار گمانه زنیها و سناریو پردازیها درباره قیمت 7 حامل انرژی که احتمالا به صورت همزمان تغییر خواهد کرد، داغ شده است؛ به میزانی که به مقطع زمانی اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها نزدیکتر میشویم و به میزانی که دستگاههای اجرایی اطلاعات دقیقی در خصوص قیمت حاملهای انرژی در اختیار رسانهها قرار نمیدهند، رسانهها اشتیاق و تمایل بیشتری برای کسب و انتشار آخرین اخبار، اطلاعات و گمانهها در خصوص قیمتها دارند.
محاسبه قیمت گاز به صورت شهرستانی
به گزارش خبرنگار «دنیای اقتصاد»، از بین حاملهای انرژی، نحوه افزایش قیمت گاز بعد از هدفمند شدن یارانهها بیش از سایر حاملها در صدر خبرها قرار دارد؛ به گونهای که مدیرعامل شرکت ملی گازایران در مورد نحوه واقعی شدناین حامل انرژی میگوید: «قیمت گاز مصرفی مردم در زمان اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها منطقهای و شهرستانی محاسبه میشود.»
به گزارش واحد مرکزی خبر، «جواد اوجی» افزود: «قیمت گاز در گذشته، استانی محاسبه میشد، اما در روش جدید بهای گاز مصرفی برای مشترکان به صورت شهرستانی محاسبه میشود.»
وی توضیح داد: «کشور از نظر آب و هوایی به پنج منطقه و ایام سال به دو بخش هفت ماهه و پنج ماهه تقسیم و دامنه مصرف نیز شامل ۱۲ پله است.»
وی همچنین درباره بهای گاز مصرفی صنایع در زمان اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها گفت: «بر اساس مصوبه مجلس، دولت مکلف شده است در پنج سال، بهای گاز مصرفی صنایع را به 65 درصد نرخ بینالمللی برساند که کارگروه دولت روشهای مختلفی برای اتخاذ روش مناسب افزایش قیمت پیش بینی کرده است.»
جزئیات نحوه افزایش قیمت منطقهای گاز
به گزارش خبرنگار ما، مدیرعامل شرکت ملی گاز در حالی از محاسبه بهای گاز به صورت شهرستانی بعد از اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها خبر میدهد که خبرگزاری «فارس» جزییات قبضهای جدید گاز برای تهرانیها را منتشر کرده است. بر اساساین گزارش، بعد از اجرای قانون هدفمندکردن یارانهها قیمت گاز طبیعی بر اساس 5 منطقه سرد (سرد 1، سرد 2، سرد 3، سرد 4 و سرد 5) تعیین میشود که در منطقه سرد 3 که شامل تهران و حومه است میزان مصرف گاز طبیعی و قیمت آن در دهکهای یک تا 10 متفاوت است.
قیمت گاز در منطقه تهران برای ۱۰ دهک در آمدی
این گزارش در مورد قیمت و مصرف بهینه گاز برای دهکهای مختلف بعد از هدفمندی یارانهها در منطقه سرد 3 که شامل تهران و حومه میشود، میافزاید: «با فرضاینکه هدفمند کردن یارانهها در سال جاری اجرایی شود، بهای گاز برای دهکهای یک و دو که از صفر تا 150 متر مکعب مصرف کنند با قیمت 75 ریال و از 151 تا 200 مترمکعب با قیمت 100 ریال محاسبه میشود.
قیمت گاز برای دهکهای ۳ تا ۷ نیز از ۲۰۱ تا ۳۵۰ مترمکعب با قیمت ۱۳۰ ریال، از ۳۵۱ تا ۵۰۰ متر مکعب با قیمت ۲۰۰ ریال و از ۵۰۱ تا ۶۵۰ متر مکعب با قیمت ۲۵۰ ریال محاسبه خواهد شد.
همچنین بهای گاز برای دهک 8 از 651 تا 680 متر مکعب با قیمت هر متر مکعب 320 ریال، از 681 تا 710 متر مکعب با قیمت هر متر مکعب 390 ریال، از 711 تا 740 متر مکعب با قیمت هر متر مکعب 460 ریال و از 741 تا 770 متر مکعب با قیمت هر متر مکعب 530 ریال محاسبه میشود.»
در ادامهاین گزارش آمده است: «برای دهک ۹ از ۷۷۱ تا۸۰۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۷۰۰ ریال، از ۸۰۱ تا ۸۳۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۸۵۰ ریال، از ۸۳۱ تا ۸۶۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۱۰۰۰ریال، از ۸۶۱ تا ۸۹۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۱۱۵۰ریال، از ۸۹۱ تا ۹۲۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۱۳۰۰ ریال و از۹۲۱ تا ۹۵۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۱۴۵۰ ریال محاسبه میشود. در نهایت در دهک ۱۰ نیز از ۹۵۱ تا۹۸۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۱۶۰۰ریال، از ۹۸۱ تا ۱۰۱۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب۱۸۰۰ ریال، از ۱۰۱۱ تا ۱۰۴۰متر مکعب با قیمت هر متر مکعب۲۰۰۰ ریال، از ۱۰۴۱ تا ۱۰۷۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۲۲۰۰ ریال، از ۱۰۷۱ تا ۱۱۰۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۲۴۰۰ ریال، از ۱۱۰۱ تا ۱۱۳۰متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۲۶۰۰ ریال، از ۱۱۳۱تا ۱۱۶۰متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۲۸۰۰ ریال، از ۱۱۶۱ تا ۱۱۹۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۳۰۰۰ ریال، از ۱۱۹۱ تا ۱۲۲۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب۳۲۰۰ریال، از ۱۲۲۱ تا ۱۲۵۰ متر مکعب با قیمت هر متر مکعب ۳۴۰۰ ریال و از ۱۲۵۱ به بالا با قیمت هر متر مکعب ۳۵۰۰ ریال محاسبه میشود.
عدم بررسی جزئیات قیمت آب
از سوی دیگر، هدفمندسازی قیمت آب نیز طی روزهای گذشته از دیگر خبرهایی بود که روایتهای مختلفی در مورد آن عنوان شد، اما وزیر نیرو در اظهار نظر جدیدی اعلام کرده است که جزئیات قیمت آب هنوز بررسی نشده است.
وزیر نیرو با بیان اینکه هنوز بخشنامه جدید دولت را با عنوان نزدیک شدن زمان اجرای قانون هدفمندی یارانهها ندیده است میگوید: «بحث قیمت آب در قانون هدفمندی یارانهها هنوز بسته نشده پس در مورد قیمت آب نمیتوان هیچ اظهار نظری کرد.» «مجید نامجو» در گفتوگو با «فارس» در پاسخ به این سوال که یکی از مسوولان وزارت نیرو گفته که قیمت آب در قانون هدفمندی یارانهها برای مشترکانی که مصرف آب آنها در حد الگو باشد 4 تا 5 هزار تومان افزایش خواهد یافت، اظهار داشت: «بحث قیمت آب هنوز نهایی نشده است.» وی همچنین درباره ابلاغ بخشنامه جدید قانون هدفمندی یارانهها به دستگاههای اجرایی با موضوع نزدیک شدن زمان اجرای قانون گفت: «هنوز چیزی به ما برای اجرا ابلاغ نشده است.» وزیر نیرو ادامه داد: «در این چند روز بنده اتوماسیون اداری را در سیستم وزارت نیرو ندیدهام که ببینم معاون اول رییسجمهوری چیزی به ما ابلاغ کرده است یا خیر؟ البته شاید هم ابلاغ شده باشد.»
وی خاطر نشان کرد: «فعلا خبر جدیدی در خصوص قانون هدفمندی یارانهها ندارم.»
سامانه توزیع بنزین 3 نرخی!
به گزارش خبرنگار ما، گمانهزنیها در مورد قیمت حاملهای انرژی فقط به آب و گاز ختم نمیشود، بنزین نیز از دیگر حاملهای پرطرفدار نفتی است که به دلیل حساسیت بالای آن در جامعه، سناریوهای مختلفی در مورد قیمت و نظام سهمیهبندی آن عنوان شده است.
در این بین خبرگزاری «مهر» در گزارش جدیدی از نصب و راهاندازی سامانه پرداخت بهای بنزین به صورت 3 نرخی خبر داده و گفته است: «همزمان با افزایش ابطال کارتهای سوخت غیرمجاز، احتمال حذف نظام سهمیهبندی و تعیین نرخ جدید برای بنزین نیمه یارانهای و آزاد قوت گرفته است، به طوری که پیگیریهای خبری از وزارت نفت حاکی از تکمیل پروژه نصب و راهاندازی سامانه پرداخت بهای بنزین به صورت سه نرخی در بیش از دو هزار و 100 جایگاه بنزین در سراسر کشور است.
براین اساس با اجرای طرح سوختگیری بنزین آزاد با کارت هوشمند از ابتدای خرداد ماه و تعیین سهمیه ماهانه ۵۰۰ لیتر برای خودروهای شخصی، فاز سوماین طرح با نصب سامانهای جدید، امکان عرضه بنزین با نرخ سوم را در جایگاههای سراسر کشور فراهم کرده است.
طراحی این سامانه به گونهای انجام شده است که برای استفاده از بنزین با نرخ دوم و سوم ابتدا باید سهمیه بنزین یارانهای کارتهای هوشمند سوخت به پایان برسد و پس از پایان این سهمیهبنزین یارانهای امکان سوختگیری بنزین با نرخ دوم و سوم با کارت هوشمند فراهم میشود.»
این گزارش در ادامه میافزاید: «بر اساس اعلام مسوولان وزارت نفت با اجرای قانون هدفمندی یارانهها، موجودی بنزین ذخیرهسازی شده در کارتهای هوشمند سوخت با نرخهای یارانهای فعلی ۱۰۰(بنزین معمولی یارانهای) و ۱۵۰ (سوپر یارانهای) تومان عرضه میشود. به عبارت دیگراین امکان وجود دارد که با آزادسازی یارانه بنزین و حذف نظام سهمیهبندی، نرخ اول برای عرضه بنزین ذخیرهسازی شده در کارتها با قیمتهای فعلی اختصاص یابد و سپس دو نرخ جدید برای عرضه بنزین نیمه یارانهای و آزاد توسط دولت تعیین شود. دراین بین با توجه به استقبال از خرید بنزین نیمه یارانهای در دو سال گذشته، بنزین ۴۰۰ تومانی محتملترین گزینه برای تعیین نرخ دوم بنزین توسط دولت بوده کهاین نرخ دوم هم تاکنون توسط هیچ یک از اعضای کابینه تکذیب نشده است. از سوی دیگر هم اکنون بررسی و رایزنیها برای تعیین نرخ سوم بنزین در بین دولتمردان و مسوولان مختلف در حال انجام است که به نظر میرسد توافق نهایی در بین دولتمردان برای تعیین این نرخ مراحل پایانی خود را پشت سر میگذارد.»
ارسال نظر