دیدگاه
تقویت متولی معدن
این روزها نمایندگان مجلس در صحن علنی در حال بررسی تصویب مواد برنامه پنجم هستند که نیازمند است به بخش معدن هم توجه ویژهای شود؛ چراکه قائل هستیم جهش اقتصادی و صنعتی از بخش معدن سرچشمه میگیرد.
محمدرضا بهرامن *
این روزها نمایندگان مجلس در صحن علنی در حال بررسی تصویب مواد برنامه پنجم هستند که نیازمند است به بخش معدن هم توجه ویژهای شود؛ چراکه قائل هستیم جهش اقتصادی و صنعتی از بخش معدن سرچشمه میگیرد. جهش صنعتی از طریق معدن، یک شعار کاملا اصولی است که کار را از ریشهها آغاز میکند و به ریشهها میپردازد. معدن ریشه است و درخت از ریشه آب میخورد. اما سوال اینجا است که چرا این شعار هیچگاه به برنامه تبدیل نشده است و براساس گزارش مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در لایحه برنامه پنجم توسعه مفقود و مغفول مانده است. دفتر مطالعات انرژی، صنعت و معدن مرکز پژوهشها «تعیین نشدن اهداف کمی متغیرهای اصلی و کلانبخش معدن» را یکی از نقطهضعفهای اساسی لایحه برنامه پنجم دانسته است. تعیین شاخصها و اهداف کمی و کیفی بخش معدن، نظیر سرمایهگذاری، ارزش افزوده، بهرهوری و... بر پایه مطالعات جامع سند راهبردی توسعه این بخش از زمره لوازم و الزامهای برنامهریزی برای تحول ساختاری اقتصاد و صنعت کشور است که نباید بیش از این بهعهده تاخیر و تعویق بیفتد.
البته در اینجا بحث بر سر نگاه کارشناسی و اهتمام خاص معاونتهای تخصصی وزارت صنایع و معادن، به ویژه معاونت معدنی نیست که به سهم خود واقعا در خور تقدیر است. بلکه این نگاه و رهیافتهای کلان مدیران و برنامهریزان توسعه اقتصادی کشور است که نیاز به اصلاح دارد. سیاستگذاری و مدیریت بخش معدن، دانش و تخصص ویژهای را طلب میکند که خود، مستلزم هماهنگی و تمرکز امور در یک مرجع واحد است. لیکن در حال حاضر، سازمانها و مراکز متعددی، همچون سازمان منابع طبیعی، محیط زیست و سازمانهای استانی و محلی وزارت کشور در امور معادل اعمال نظر و دخالت میکنند که نماد عینی و عملی موازی کاری به شمار میروند.
ادامه این وضع خطرناکتر نیز میشود، زیرا انگیزه هرگونه سرمایهگذاری جدید در این حوزه را مختل و بلکه به کلی از کار میاندازد.
غلبه بر این معضل؛ یعنی استقرار و استمرار «تمرکز» به جای «تعدد» در قلمرو تصمیمسازیهای کلان راهبردی برای معادن کشور، امریفرا- سازمانی است و به همین علت، وزارت صنایع و معادن به تنهایی از عهده حل آن برنمیآید. تنها راهچاره، تصریح قانون و تقویت نقش و جایگاه وزارت صنایع و معادن، بهعنوان تنها متولی امور معادن در کشور ماست و محل تاکید بر اهمیت آن نیز، لایحه برنامه پنجم توسعه است تا به این وسیله بخش معدن یکبار و برای همیشه از این معضل حقیقتا بازدارنده در همه زمینههای توسعهای به صورت ریشهای رهایی یابد.
بنابراین، جهش صنعتی از طریق معدن در عمل نیازمند یک عزم ملی و بسیج همگانی برای هماهنگ کردن همه متغیرهای مالی، اعتباری و سیاسی در چارچوب یک سند راهبردی است. افزون بر این؛ یکپارچه کردن تمامی تصمیمسازیها و تصمیمگیریهای کلان توسعهای بر مبنای بهینگی، نیاز ضروری ما است که میتواند در بلندمدت، سرمایهگذاری در فعالیتهای مولد را بر مبنای فعلیت بخشیدن به تمامی منابع و مزیتهای طبیعی و معدنی به ویژه در مناطق محروم و دورافتاده کشور به حداکثر برساند.
* نایب رییس خانه معدن ایران
ارسال نظر