گزارش انرژی - کسری تراز گاز دومین قدرت گازی جهان
وزیر نفت: متاسفم
گروه انرژی- وزیر نفت متاسف است؛ متاسف از «تراز منفی گاز.»
شرکت گاز امیدوار است که با اجرای طرح هدفمندی یارانهها مصرف گاز حداقل ۱۵ درصد کاهش یابد
گروه انرژی- وزیر نفت متاسف است؛ متاسف از «تراز منفی گاز.» همزمان با کاهش دمای هوا و نگرانی شرکت ملی گاز نسبت به افزایش مصرف، وزیر نفت با اظهار تاسف از کسری تراز گاز در کشور است، میگوید: «هماکنون کشورمان دومین منابع گازی جهان را دارد، اما تراز گازمان منفی است.» «مسعودمیرکاظمی» میافزاید: «باید حداقل ۲۰۰ میلیون مترمکعب گاز برای صادرات داشته باشیم، نهاینکه گاز را وارد کشور کنیم.»
رشد سالانه ۱۲ درصدی
به گزارش «دنیای اقتصاد»، اظهارات وزیر نفت در شرایطی عنوان میشود که ایران چهارمین کشور دنیا در زمینه تولید و سومین کشور به لحاظ مصرف گاز است و بنا بر اعلام مسوولان شرکت گاز تا سه سال آینده امکان افزایش ظرفیت تولید گاز در کشور وجود ندارد. این در حالی است که روند مصرف سالانه گاز بین ۱۰ تا ۱۲ درصد رشد را نشان میدهد، بنابراین لزوم اصلاح مصرف در این بخش بیش از پیش احساس میشود.
ظرفیت تولید ۶۰۰ میلیون مترمکعب گاز
در حال حاضر ظرفیت تولید گاز ترش و شیرین در کشور ۶۰۰ میلیون مترمکعب در روز است که از این میزان ۵۴۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین جهت مصرف در بخشهای مختلف (خانگی، تجاری، صنایع عمده، نیروگاهها و...) به شبکه سراسری تزریق میشود و مابقی آن گاز ترش است که برای تزریق به میادین نفتی مورد استفاده قرار میگیرد.
البته این میزان گاز با احتساب گاز وارداتی ایران از کشور ترکمنستان محاسبه شده است؛ به طوری که هماکنون بین ۲۰ تا ۲۵ میلیون مترمکعب گاز از این کشور وارد میشود که به گفته مسوولان شرکت ملی گاز تا زمستان امسال و با بهرهبرداری از خط لوله دوم صادراتی این کشور به ایران، میزان واردات در مرحله اول تا سقف ۳۰ میلیون مترمکعب نیز افزایش مییابد.
اما در مقابل این میزان تولید، با کاهش دمای هوا در نیمه دوم سال، شتاب مصرف گاز در کشور به خصوص در بخش خانگی سرعت بیشتری به خود گرفته است. به طوری که با کاهش برودت هوا در روزهای گذشته، متوسط مصرف گاز در بخشهای مختلف خانگی، تجاری و صنایع عمده به بیش از ۴۵۰ میلیون مترمکعب در روز افزایش یافته و پیشبینی میشود که در زمستان امسال، میزان مصرف گاز از کل میزان تولید نیز فراتر رود.
امیدواری به آثار هدفمندی یارانهها
افزایش مصرف گاز به همراه تشدید کسری تراز گاز باعث شده که مقامات شرکت ملی گاز برای مهار این روند به تزاید، به آثار و نتایج طرح هدفمند کردن یارانه خوشبین باشند.
در حالی که قیمت گاز از جمله ارزانترین نرخ انرژی کشور را دارد، مقامات شرکت گاز نازل بودن این قیمت را دلیل اصلی مصرف بیرویه این حامل انرژی میدانند.
«جواد اوجی»، مدیرعامل شرکت ملی گاز پیش از این گفته بود: «در حال حاضر قیمت گاز برای بخش خانگی ۱۳۰ ریال به ازای هر مترمکعب است. این در حالی است که هزینه تولید آن از مخزن تا مرحله توزیع بدون احتساب ارزش ذاتی آن، ۰۸۷ ریال است.»
وی با اشاره به قانون هدفمندکردن یارانههای انرژی پیشبینی کرد: «با اجرای این قانون، مصرف بین ۲۰ تا ۲۵ درصد کاهش مییابد.»
همچنین «مصطفی کشکولی»، معاون مدیرعامل شرکت ملی گاز نیز در خصوص تاثیر هدفمندی یارانهها در میزان مصرف گاز به خبرنگار ما گفت: «در صورتی که قیمت گاز با اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها افزایش یابد، مصرف گاز در بخش خانگی بین ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش خواهد یافت.»
وی افزود: «این در حالی است که از نیمه مرداد ماه امسال نیز یارانه کمتری برای مشترکان پرمصرف گاز در نظر گرفته شده است تا میزان مصرف در این بخش نیز کاهش یابد.»
وی البته پیش از این در خصوص واقعی کردن قیمت گاز گفته بود: «به نظر من اگر رشد قیمت گاز تدریجی باشد، تاثیر چندانی روی کاهش مصرف نمیگذارد. واقعی شدن قیمت گاز باید به گونهای باشد که مصرفکنندگان متوجه افزایش قیمت واقعی آن بشوند.»
در این باره، وزیر نفت نیز با اشاره به اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها بر آمادگی برای ارائه خدمات بهتر در صورت تغییر قیمتها، جلوگیری از آشفتگی بازار و مقابله با آثار روانی تاکید کرد.
به گفته وی، قرار است یک تحول اقتصادی در مملکت اتفاق بیفتد و هدفمند کردن یارانهها در تمام بخشها تغییراتیایجاد خواهد کرد؛ از این رو وظیفه ما، مدیریتاین تغییر ساختار به سمت واقعیتهای اقتصادی است.
به گزارش «دنیای اقتصاد»، حال در شرایطی که گفته میشود اصلاح قیمت حاملهای انرژی از اواخر آبان ماه امسال؛ یعنی نزدیک به دو هفته دیگر آغاز شود، باید دید که اصلاح قیمت گاز تا چه میزان در مدیریت مصرف موثر خواهد بود. آیا تراز منفی گاز، مثبت میشود؟
ارسال نظر