گروه صنعت و معدن - طرح هدفمند کردن یارانه‌ها، شرایط جدیدی برای واحد‌های صنعتی، پدید می‌آورد. اینکه در این میان بسته حمایت از صنعت، تا چه اندازه می‌تواند تبعات اقتصادی «طرح» را کاهش دهد، موضوع مصاحبه خبرگزاری «فارس» با یک کارشناس اقتصادی به نام «باقری» است. این خبرگزاری به نقل از مصاحبه شونده در بخشی از این مصاحبه می‌گوید: « برخی از واحدهایی که فعالیت‌ آنها توجیه اقتصادی ندارد، باید حذف شده و جای خود را به تولیدات اقتصادی رقابتی بدهند.»

در بسته حمایتی صنعت برای ۱۵ هزار واحد تولیدی در زمان اجرای قانون مذکور یارانه و تسهیلات پرداخت خواهد شد؛ با توجه به اینکه هم ‌اکنون ۷۰ هزار واحد تولیدی در کشور در حال فعالیت است، باقی بنگا‌ه‌هایی که مشمول دریافت یارانه نمی‌شوند با مشکل مواجه نخواهند شد؟

باقری: وقتی از هدفمند کردن یارانه‌ها صحبت می‌شود نباید انتظار داشت همه واحد‌های تولیدی یارانه دریافت کنند. در حال حاضر بنگا‌ه‌ها با انرژی ارزان و تکنولوژی پایین فعالیت می‌کنند، بنابراین باید به بنگا‌ه‌های تولیدی در زمان اجرای قانون مذکور فشار وارد شود تا تکنولوژی خود را اصلاح کنند. مطمئنا چهار هزار و پانصد میلیارد تومان یارانه برای بنگاه‌های اقتصادی کافی نیست و قرار نیست همه نیاز‌های بخش صنعت را پوشش دهد، بلکه مهم این است یارانه‌ها به بنگاه‌هایی که سهم انرژی در قیمت تمام‌شده آنها بالا است، تخصیص یابد تا با مشکل جدی مواجه نشوند و بتوانند تکنولوژی خود را اصلاح کنند و برخی از واحدهایی که با هدفمند شدن یارانه‌ها فعالیت‌ آنها توجیه اقتصادی نداشته باشد، باید حذف شوند و جای خود را به تولیدات اقتصادی رقابتی بدهند.

یعنی شما معتقدید که باید برخی از واحدهای تولیدی با اجرای این قانون حذف شوند؟

بلی؛ در صورتی که همه بنگا‌ه‌ها به همان شکل گذشته دوباره به فعالیت خود ادامه دهند، مشکلات اقتصادی باقی می‌ماند؛ برخی از بنگاه‌ها باید تعطیل شوند و برخی دیگر با نوسازی تکنولوژی به حیات خود ادامه دهند.

به نظر شما بنگاه‌هایی که مشمول حمایت‌های دولتی نمی‌شوند چه سرنوشتی خواهند داشت؟ آیا می‌توانند خودشان را با شرایط جدید تطبیق دهند؟

یکی از برنامه‌های دولت که در بسته هم به آن اشاره شده افزایش تعرفه واردات است. برای سایر بنگاه‌ها سیاست افزایش تعرفه در نظر گرفته شده است تا بتوانند در برابر کالاهای وارداتی با افزایش تعرفه مزیت رقابتی تولیدات داخلی را حفظ کنند.

به این ترتیب با این اقدام همه صنایع به نوعی حمایت می‌شوند؛ اما باید پس از چند سال به صورت تدریجی تعرفه‌ها کاهش یابد، بنابراین ۶۰ هزار واحد تولیدی که به طور مستقیم یارانه دریافت نمی‌کنند، باید به دنبال اصلاح تکنولوژی و مکانیسم تولیدات خود باشند؛ زیرا حمایت کامل از همه بنگا‌ه‌ها وجود ندارد.

با توجه به اینکه اجرای قانون هدفمندی یارانه‌ها تورمی به دنبال دارد، آیا افزایش تعرفه واردات که قیمت کالاهای وارداتی را افزایش می‌دهد منجر به تشدید تورم نخواهد شد؟

هدف اصلی دولت باید جلوگیری از ایجاد رکود تورمی باشد. اگر دولت بتواند تورم را کنترل کند و تولید کاهش نیابد، این دوره به راحتی طی خواهد شد.

نکته دیگری که در بسته وجود دارد تعیین زمان یک تا پنج سال برای اصلاح تکنولوژی است؛ به نظر شما آیا مدت زمان تعیین شده برای اصلاح تکنولوژی صنایع کافی است با توجه به اینکه برخی کارشناسان معتقدند در شرایط فعلی برای انتقال تکنولوژی صنایع استراتژیک محدودیت وجود دارد؟

این کاملا نکته درستی است؛ برای انتقال تکنولوژی باید بررسی شود که وضعیت روابط خارجی با دیگر کشور‌ها چگونه است؛ این طرح اگر در یک فضای دیگری انجام می‌شد موفق‌تر بود. در شرایط فعلی به راحتی امکان نوسازی صنایع وجود ندارد، اگر این گونه باشد مطمئنا پنج سال کافی نخواهد بود؛ این طرح اگر در دو سال قبل اجرا می‌شد با موفقیت بیشتری همراه بود.