دنیای اقتصاد- وعده اجرای قریب‌الوقوع طرح هدفمند کردن یارانه‌ها از سوی رییس‌جمهور در گفت‌وگوی اخیر وی با مردم، وزیر صنایع و معادن را بر آن داشت که روزگذشته در یک کنفرانس خبری، جزییات بسته حمایتی وزارت صنایع و معادن از صنعتگران در طول اجرای این برنامه را تشریح کند. بسته‌ای که جان کلام آن شامل هفت محور حمایتی برای کاهش تشعشعات و پیامدهای قیمتی و تورمی هدفمندسازی یارانه‌ها بر محیط بنگاه‌های کوچک، متوسط و بزرگ به ویژه برای 23 رشته صنعتی است. بسته‌ای که از سوی «علی‌اکبر محرابیان» پس از مدت‌ها انتظار صنعتگران گشوده شد، شامل دامنه متفاوتی از حمایت‌ها از جمله اعطای وام‌های ارزان برای جبران هزینه انرژی، تعیین سود ویژه بازرگانی، مدیریت کلی واردات، اعطای جوایز صادراتی، ساماندهی نظام تولید، کمک هزینه بلاعوض برای تولید و حمایت‌های میان مدت و بلند مدت است که به گفته وزیر صنایع هیچ تبعیضی میان بنگاه‌های کوچک، متوسط، بزرگ یا خصوصی، دولتی و شبه دولتی برای تخصیص‌این حمایت‌ها وجود ندارد.

هدفمندسازی یارانه‌ها به مرحله اجرا رسید؟
جزئیات 7 روش حمایت از صنعتگران
گروه صنعت و معدن- صابر دری‌نژاد: سرانجام جزئیات برنامه وزارت صنایع و معادن برای حمایت از صنعتگران اعلام شد. در حالی که فقط پنج روز دیگر به شروع فصل پاییز باقیمانده است، و صنعتگران از مدت‌ها پیش خود را آماده اجرای طرح هدفمند سازی یارانه‌ها و مواجهه با تبعات احتمالی آن کرده‌اند، در نهایت وزارت صنایع و معادن جزئیات ضوابط حمایت از صنعتگران را اعلام کرد.
براساس اعلام وزارت صنایع و معادن، برای حمایت از صنایع مختلف 7 روش مورد تصویب قرار گرفته است. اعطای تسهیلات ‌بدون بهره (باکارمزد 3درصدی)، در نظر گرفتن سود بازرگانی ویژه و افزایش تعرفه‌ واردات برخی محصولات صنعتی، افزایش جوایز صادراتی،‌ مدیریت واردات، ساماندهی و نظارت بر توزیع کالاها، اعطای کمک هزینه تولید به صورت بلاعوض و حمایت‌های بلند مدت، از جمله راهکارهای وزارت صنایع و معادن برای حمایت از صنعتگران است.
این مصوبه ۴۵۰۰ میلیارد تومانی
وزیر صنایع و معادن روزگذشته بعد از حدود دو سال وزارت در ساختمان سنگی خیابان سمیه،‌ برای اولین بار در یک نشست خبری شرکت کرد، و در پاسخ به پرسش خبرنگار «دنیای‌اقتصاد» مبنی براینکه خط اعتباری که برای صنعتگران در نظر گرفته شده چقدر است، گفت: «کارگروه طرح تحول اقتصادی دولت مصوب کرده بود که اگر طرح هدفمند کردن یارانه‌ها از ابتدای امسال اجرایی می‌شد، حداقل 4500 میلیارد تومان در اختیار بخش صنعت و معدن قرار بگیرد. این مصوبه هنوز پابرجا است، اما به دلیل اینکه اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها از ابتدای سال به نیمه دوم سال موکول شده است، امکان پرداخت همه این بودجه ممکن نیست، اما بخش عمده‌ای از این 4500 میلیارد تومان را طی 6 ماهه دوم سال در اختیار صنعتگران قرار خواهیم داد.»
فرقی نمی‌کند؛ چه دولتی، چه خصوصی
«علی‌اکبر محرابیان» در پاسخ به پرسش دیگری مبنی براینکه آیا وزارت صنایع و معادن معین کرده است که چه میزان از این تسهیلات در اختیار بخش خصوصی قرار گیرد و چه بخشی از این تسهیلات راهی بخش دولتی شود، به خبرنگار ما گفت:‌ «مالکیت برای ما هیچ اهمیتی ندارد. در آیین‌نامه‌ای که در وزارت صنایع و معادن به امضا رسیده است هیچ مرزی بین بخش خصوصی، دولتی و شبه دولتی وجود ندارد. شرایط دریافت تسهیلات برای بخش دولتی و خصوصی یکسان است.»به گفته وی، فرمول کلی محاسبه این تسهیلات برای واحدهای کوچک براساس ضرب تعداد پرسنل در یک میلیون تومان به اضافه دو برابر هزینه‌های انرژی قبل از اجرای طرح به‌دست می آید که سقف آن برای هر واحد 150 میلیون تومان است، اما صنایع بزرگ برای دریافت تسهیلات باید اقدام به تهیه طرح و پروژه کنند. اگر طرح آنها مورد تصویب قرار گرفت، تسهیلات پرداخت می‌شود.وی همچنین با اشاره به اینکه وزارت صنایع بعد از اجرای طرح هدفمندسازی یارانه‌ها تمام قیمت‌ها را مدیریت می‌کند، گفت: «هیچ افزایش قیمتی رخ نخواهد داد که مدیریت شده نباشد.»
وزیر صنایع و معادن اگرچه به صراحت اعلام می‌کند که هر افزایش قیمتی مدیریت خواهد شد، اما در عین حال می‌گوید که از دستوری شدن تعیین قیمت‌ها هم جلوگیری می‌کند.
قیمت‌ها دستوری نمی‌شود
«محرابیان» که به قول خودش قیمت دستوری را اصلا قبول ندارد، خاطرنشان کرد: «سیاست تعیین دستوری قیمت‌ها شکست خورده است. اینکه ما می‌گوییم قیمت‌ها را مدیریت می‌کنیم، یعنی می‌خواهیم خود بخش خصوصی و خود تولیدکنندگان قیمت‌ها را مدیریت و از افزایش بی‌ضابطه آن جلوگیری کنند.»
این گزارش حاکی از آن است که وزارت صنایع و معادن به صنعتگرانی که در 23 رشته انرژی‌بر و تاثیرپذیر از طرح هدفمند کردن یارانه‌ها فعالیت می‌کنند، برای پرداخت هزینه‌های انرژی، وام کم بهره با کارمزد 3 درصدی و دوره بازپرداخت 12 ماهه پرداخت می‌کند. البته اگر صنعتگران در بازپرداخت اقساط این تسهیلات تاخیر داشته باشند، اعطای تسهیلات در مراحل بعدی متوقف می‌شود.راساس اعلام وزارت صنایع و معادن صنایعی که در تولید محصولات اولیه و نوردی آهنی و فولادی، تولید شمش اولیه آلومینیوم، تولید شمش اولیه سرب و روی، ریخته گری، فرو آلیاژها، تولید قند و شکر به جز واحدهای صرفا بسته بندی، تولید فرآورده‌های لبنی، تولید الیاف منسوج، رنگرزی و تکمیل پارچه، تولید خمیر کاغذ و کاغذ و مقوا و اوراق فشرده چوبی فعالیت می‌کنند، جزو صنایع با تاثیر پذیری بالا محسوب می‌شوند که در اولویت حمایت قرار دارند. همچنین صنایعی که در تولید محصولات پروفیل آهنی و فولادی، روغن کشی و تصفیه روغن‌های پرمصرف، تولید پودرهای شوینده، برخی از محصولات شیمیایی، تولید محصولات تایر و تیوپ لاستیکی، تولید شیشه جام، تولید ظروف شیشه‌ای و چینی، آجر نسوز، تولید سیمان و گچ، بریدن و شکل دادن و تکمیل سنگ، تولید آجر فشاری و ماشینی، کاشی و سرامیک و چینی بهداشتی هم جزو صنایع با تاثیر پذیری متوسط محسوب شده و در اولویت بعدی حمایت قرار می‌گیرند. افزون براین، بنگاه‌هایی که در رشته فعالیت‌های این دو گروه قرار نمی‌گیرند و با بررسی سازمان‌های صنایع و معادن استان و تایید ستاد تحول، تاثیرپذیری بالا یا متوسط داشته باشند مشمول بسته حمایتی خواهند شد.وزارت صنایع و معادن همچنین، برای حفظ مزیت صادراتی محصولات تولید داخل با هماهنگی وزارت بازرگانی، جوایز صادراتی متناسب با افزایش هزینه تولید برای صادرات محصولات رشته فعالیت‌های تاثیرپذیر در نظر گرفته شده است.همچنین برای حمایت از تولیدات داخلی با هماهنگی وزارت بازرگانی، سود بازرگانی ویژه (علاوه بر تعرفه‌های معمول) برای واردات محصولات رشته فعالیت‌های تاثیرپذیر اعمال خواهد شد.
وام ۴۰ تا ۱۵۰ میلیون تومانی
در این میان ناگفته نماند که تسهیلات بازسازی و تکمیل فرآیند تولید، به تفکیک پروژه‌های کوچک و بزرگ پرداخت می‌شود. تسهیلات بانکی بازسازی و تکمیل فرآیند تولید برای پروژه‌های کوچک، متناسب با تعداد کارکنان (به ازای هر نفر یک میلیون تومان و هزینه سالانه انرژی (معادل هزینه سالانه انرژی قبل از افزایش قیمت‌ها) پرداخت می‌‌شود. نرخ سود این تسهیلات 9 درصد و دوره بازپرداخت 2 سال است. مبلغ تسهیلات حداقل 400 میلیون ریال و حداکثر 1500 میلیون ریال است. مبلغ تسهیلات در دو قسط (با فاصله زمانی 6 ماهه) پرداخت می‌‌شود. تعداد کارکنان بر مبنای میانگین تعداد کارکنان اعلام شده در فهرست بیمه است. تعداد کارکنان و هزینه‌های انرژی برای یک سال منتهی به ماه قبل از تقاضا لحاظ می‌شود.وزارت صنایع و معادن اعلام کرده است، تسهیلات بانکی بازسازی و تکمیل فرآیند تولید برای پروژه‌های بزرگ براساس پروژه‌های تعریف شده از سوی بنگاه (که دارای طرح توجیه فنی و اقتصادی است) پرداخت می‌شود. تسهیلات بانکی تا سقف 80 درصد مبلغ سرمایه گذاری با نرخ سود 11 درصد دوره اجرای طرح حداکثر 18 ماه دوره تنفس 6 ماه و دوره بازپرداخت 5 سال پرداخت خواهد شد.اولویت‌های تصویب پروژه‌ها به ترتیب میزان تاثیرپذیری رشته فعالیت، افزایش بهره‌وری انرژی و بازدهی پروژه است. همچنین پروژه‌های با نرخ بازده داخلی حداقل 20 درصد و دوره بازگشت سرمایه 5 ساله دارای توجیه اقتصادی محسوب می‌شوند.افزون براین،‌ برای برآورد و مقایسه منافع پروژه‌هایی که باعث کاهش شدت مصرف انرژی می‌شوند قیمت‌های حامل‌های انرژی اعلام شده از سوی ستاد، که بر اساس سقف قیمت‌های مقرر در قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و آیین‌نامه‌های مربوطه تعیین می‌شود ملاک محاسبه خواهد بود.
وام ۱۱ درصدی برای ساخت مولد
برای احداث مولدهای برق پربازده در واحدهای صنعتی یا شهرک‌های صنعتی (در مورد مولدهای ترکیبی برق و گرما در صورتی که امکان استفاده از گرما در فرآیند تولید واحدهای مستقر در شهرک وجود داشته باشد) تسهیلات بانکی تا سقف 80 درصد مبلغ سرمایه‌گذاری با نرخ سود 11‌درصد، دوره اجرای طرح حداکثر 12 ماه، دوره تنفس 6 ماه و دوره بازپرداخت 5 سال پرداخت می‌شود.
به منظور حمایت از تولید محصولات بهینه (در مصرف انرژی) و تامین نقدینگی واحدهای موجود، تسهیلات بانکی با نرخ سود ۹ درصد پرداخت می‌شود. برای سرمایه‌گذاری‌های جدید (توسعه واحدهای موجود یا ایجاد واحدهای جدید) تسهیلات بانکی تا سقف ۸۰ درصد مبلغ سرمایه‌گذاری با نرخ سود ۱۱ درصد، دوره اجرای طرح حداکثر ۱۲ ماه، دوره تنفس ۶ ماه و دوره بازپرداخت ۵ سال پرداخت می‌شود.همچنین، تا سقف ۵۰ درصد از هزینه‌های آموزشی و خدمات مشاوره‌ای در قالب برنامه مدیریت و منابع انسانی به صورت کمک بلاعوض به بنگاه‌های صنعتی و معدنی پرداخت ‌می‌شود.
شروط کمک بلاعوض
وزارت صنایع همچنین تصمیم دارد: برای رشته فعالیت‌های تاثیرپذیری که حاشیه سود مناسب نداشته همچنین افزایش قیمت تمام شده با افزایش قیمت فروش قابل جبران نباشد (به دلیل عدم امکان فروش یا تحت کنترل بودن قیمت محصول) مشمول پرداخت کمک هزینه تولید (براساس مقدار تولید به صورت کمک بلاعوض) یا تبعیض قیمت می‌گردند. دفاتر تخصصی ستاد وزارت صنایع و معادن، افزایش هزینه تولید، آستانه تحمل بدون افزایش قیمت، مقدار تولید و میزان کمک هزینه را در چارچوب روش تعیین شده از سوی ستاد تحول برآورد می‌کند. کمک هزینه تولید پس از تصویب ستاد عملیاتی هدفمندکردن یارانه‌های وزارت صنایع و معادن قابل پرداخت خواهد بود.
وزارت صنایع و معادن همچنین، شرایط استفاده از منابع قانون هدفمند کردن یارانه‌ها را این‌گونه اعلام کرده است. اول اینکه، بنگاه‌ متقاضی در طرح به روز‌رسانی اطلاعات واحدهای صنعتی و معدنی شرکت کرده و کد رهگیری دریافت کرده باشد. دوم اینکه بنگاه متقاضی در سامانه آمار تولید اطلاعات لازم را ثبت کنند. سوم اینکه، بنگاه متقاضی اجرای استانداردهای معیار مصرف انرژی فرآیند تولید را آغاز کرده باشند (در مورد فرآیندهایی که اجرای استاندارد مصرف انرژی فرآیند اجباری شده است). چهارم اینکه، بنگاه‌هایی که از اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها، تاثیرپذیری بالا یا متوسط دارند مشمول استفاده از منابع این دستورالعمل خواهند بود. برای آموزش و خدمات مشاوره‌ای، بنگاه‌های تاثیرپذیر (بالا و متوسط) در اولویت هستند.
اول نامه، بعد رسانه
اولین نشست خبری وزیر صنایع و معادن اگرچه به طور عمده پیرامون بسته حمایتی وزارت صنایع از صنعتگران گذشت، اما با حاشیه‌های دیگری هم همراه بود. یکی از خبرنگاران دلیل اختلاف آمارهای وزارت صنایع با بانک مرکزی یا مرکز آمار را پرسید که وزیر در پاسخ گفت: «از وقتی خاطرم هست این اختلاف آمارها وجود داشته است، اما وقتی یک اختلافی به وجود می‌آید نباید رسانه‌ای شود. به نظر من مسوول آن دستگاه باید اول با ما نامه‌نگاری کند و بگوید ما با شما بر سر آمار اختلاف داریم. اگر از پاسخ ما قانع نشد آن موقع باید رسانه‌ها را در جریان بگذارد.»
متن کامل بسته حمایتی
متن کامل بسته حمایتی وزارت صنایع و معادن هم به این شرح است:
تاثیرپذیری: آن دسته از فعالیت‌های صنعتی که اجرای طرح هدفمندکردن یارانه‌ها باعث افزایش قابل ملاحظه در هزینه‌های تولید (مستقیم، مواد اولیه و حمل‌ونقل) یا کاهش قابل ملاحظه در تقاضای محصول آنها می‌شود.
گروه تاثیرپذیر: بنگاه‌های صنعتی و معدنی براساس میزان تاثیرپذیری از اجرای طرح هدفمند کردن یارانه‌ها به 3 گروه تقسیم می‌شوند. گروه یک شامل بنگاه‌های با تاثیرپذیری بالا، گروه دو شامل بنگاه‌های با تاثیرپذیری متوسط و گروه سه شامل بنگاه‌هایی با تاثیرپذیری پایین هستند.
رشته تاثیرپذیر: رشته فعالیت‌های صنعتی که اکثر بنگاه‌های فعال در آن رشته تاثیرپذیری بالا و متوسط داشته باشند؛ رشته فعالیت تاثیرپذیر محسوب می‌شود.
بنگاه تاثیرپذیر: بنگاهی که در یک رشته فعالیت تاثیرپذیر قرار داشته یا بر اساس بررسی سازمان صنایع و معادن استان و تایید ستاد تحول صنایع و معادن تاثیرپذیری بالا یا متوسط داشته باشد.
بسته حمایتی بخش صنعت و معدن
بسته حمایتی وزارت صنایع و معادن در طرح تحول اقتصادی شامل سه بخش است:
الف) قیمت‌گذاری انرژی؛
ب) برنامه کوتاه‌مدت (شامل طرح‌های جبرانی برای کاهش آثار افزایش قیمت انرژی و طرح‌های افزایش بهره‌وری)؛
ج) برنامه‌های میان‌مدت و بلندمدت (طرح‌های افزایش بهره‌وری در راستای کاهش قیمت تمام شده افزایش سودآوری و رقابت‌پذیری بنگاه‌ها).
طرح‌های برنامه کوتاه‌مدت عبارتند از: خط اعتباری هزینه انرژی، جوایز صادراتی، سود بازرگانی ویژه، مدیریت واردات، ساماندهی توزیع کالا و کمک هزینه تولید برنامه‌های بهره‌وری شامل پنج برنامه انرژی، مدیریت و منابع انسانی، زنجیره عرضه، واردات و صادرات، تامین مالی است. برنامه بهره‌وری شامل اجرای پروژه‌هایی برای بهبود محیط کسب و کار و افزایش بهره‌وری در بنگاه‌های تولیدی است. پروژه‌های بهبود محیط کسب‌وکار توسط دستگاه‌های دولتی با مشارکت بنگاه‌های تولیدی اجرا می‌گردند.
رشته فعالیت‌های تاثیرپذیر (گروه یک و دو) به شرح جدول زیر هستند:
گروه یک
تولید محصولات اولیه و نوردی آهنی و فولادی، تولید شمش اولیه آلومینیوم، تولید شمش اولیه سرب و روی، ریخته‌گری، فروآلیاژها، تولید قند و شکر به جز واحدهای صرفا بسته‌بندی، تولید فرآورده‌های لبنی، تولید الیاف منسوج، رنگرزی و تکمیل پارچه، تولید خمیر کاغذ و کاغذ و مقوا و اوراق فشرده چوبی.
گروه دو
تولید محصولات پروفیل آهنی و فولادی، روغن‌کشی و تصفیه روغن‌های پرمصرف، تولید پودرهای شوینده، برخی از محصولات شیمیایی، تولید محصولات تایر و تیوپ لاستیکی، تولید شیشه جام، تولید ظروف شیشه‌ای و چینی، آجر نسوز، تولید سیمان و گچ، بریدن و شکل دادن و تکمیل سنگ، تولید آجر فشاری و ماشینی، کاشی و سرامیک و چینی بهداشتی و بنگاه‌هایی که در رشته فعالیت‌های گروه یک و دو قرار نمی‌گیرند و با بررسی سازمان‌های صنایع و معادن استان و تایید ستاد تحول، تاثیرپذیری بالا یا متوسط داشته باشند مشمول بسته حمایتی خواهند بود.
تخصیص منابع
تسهیلات خط اعتباری برای پرداخت هزینه‌های انرژی با نرخ سود ۳ درصد و دوره بازپرداخت ۱۲ ماهه اعطا می‌شود. در صورت تاخیر در بازپرداخت اقساط، اعطای تسهیلات متوقف خواهد شد.
در راستای حفظ مزیت صادراتی محصولات تولید داخل با هماهنگی وزارت بازرگانی، جوایز صادراتی متناسب با افزایش هزینه تولید برای صادرات محصولات رشته فعالیت‌های تاثیرپذیر پرداخت می‌شود.
در راستای حمایت از تولیدات داخلی با هماهنگی وزارت بازرگانی، سود بازرگانی ویژه (علاوه بر تعرفه‌های معمول) برای واردات محصولات رشته فعالیت‌های تاثیرپذیر اعمال خواهد شد.
تسهیلات بازسازی و تکمیل فرآیند تولید به تفکیک پروژه‌های کوچک و بزرگ پرداخت می‌شود.
تسهیلات بانکی بازسازی و تکمیل فرآیند تولید برای پروژه‌های کوچک، متناسب با تعداد کارکنان به ازای هر نفر یک میلیون تومان و هزینه سالانه انرژی (معادل هزینه سالانه انرژی قبل از افزایش قیمت‌ها) پرداخت می‌شود. نرخ سود این تسهیلات ۹ درصد و دوره بازپرداخت ۲ سال است. مبلغ تسهیلات حداقل ۴۰۰ میلیون ریال و حداکثر ۱۵۰۰ میلیون ریال است. مبلغ تسهیلات در دو قسط (با فاصله زمانی ۶ ماهه) پرداخت می‌شود.
تعداد کارکنان بر مبنای میانگین تعداد کارکنان اعلام شده در فهرست بیمه است. تعداد کارکنان و هزینه‌های انرژی برای یک سال منتهی به ماه قبل از تقاضا لحاظ می‌شود.
تسهیلات بانکی بازسازی و تکمیل فرآیند تولید برای پروژه‌های بزرگ براساس پروژه‌های تعریف شده توسط بنگاه (که دارای طرح توجیه فنی و اقتصادی می‌باشند) پرداخت می‌شود. تسهیلات بانکی تا سقف ۸۰ درصد مبلغ سرمایه‌گذاری با نرخ سود ۱۱ درصد، دوره اجرای طرح حداکثر ۱۸ ماه، دوره تنفس ۶ ماه و دوره بازپرداخت ۵ سال پرداخت خواهد شد. معیارهای انتخاب و اولویت بندی پروژه‌ها به شرح زیر است:
1 - اولویت‌های تصویب پروژه‌ها به ترتیب عبارتند از: میزان تاثیرپذیری رشته فعالیت افزایش بهره‌وری انرژی و بازدهی پروژه
۲ - پروژه‌های با نرخ بازده داخلی حداقل ۲۰ درصد و دوره بازگشت سرمایه ۵ ساله دارای توجیه اقتصادی محسوب می‌شوند.
3 - برای برآورد و مقایسه منافع پروژه‌هایی که باعث کاهش شدت مصرف انرژی می‌شوند، قیمت‌های حامل‌های انرژی اعلام شده توسط ستاد که بر اساس سقف قیمت‌های مقرر در قانون هدفمند کردن یارانه‌ها و آیین‌نامه‌های مربوطه تعیین می‌شود، ملاک محاسبه خواهد بود.
برای احداث مولدهای برق پربازده در واحدهای صنعتی یا شهرک‌های صنعتی (در مورد مولدهای ترکیبی برق و گرما در صورتی که امکان استفاده از گرما در فرآیند تولید واحدهای مستقر در شهرک وجود داشته باشد) تسهیلات بانکی تا سقف ۸۰ درصد مبلغ سرمایه‌گذاری با نرخ سود ۱۱ درصد، دوره اجرای طرح حداکثر ۱۲ ماه، دوره تنفس ۶ ماه و دوره بازپرداخت ۵ سال پرداخت می‌شود.
در راستای حمایت از تولید محصولات بهینه (در مصرف انرژی) برای تامین نقدینگی واحدهای موجود تسهیلات بانکی با نرخ سود 9درصد پرداخت می‌شود. برای سرمایه‌گذاری‌های جدید (توسعه واحدهای موجود یا ایجاد واحدهای جدید) تسهیلات بانکی تا سقف 80 درصد مبلغ سرمایه‌گذاری با نرخ سود 11 درصد، دوره اجرای طرح حداکثر 12 ماه، دوره تنفس 6 ماه و دوره بازپرداخت 5 سال پرداخت می‌شود.
تا سقف ۵۰ درصد از هزینه‌های آموزشی و خدمات مشاوره‌ای در قالب برنامه مدیریت و منابع انسانی به صورت کمک بلاعوض به بنگاه‌های صنعتی و معدنی پرداخت می‌شود.
برای رشته فعالیت‌های تاثیرپذیری که حاشیه سود مناسب نداشته و همچنین افزایش قیمت تمام شده با افزایش قیمت فروش قابل جبران نباشد (به دلیل عدم امکان فروش یا تحت کنترل بودن قیمت محصول) مشمول پرداخت کمک هزینه تولید (بر اساس مقدار تولید به صورت کمک بلاعوض) یا تبعیض قیمت می‌گردند. دفاتر تخصصی ستاد وزارت صنایع و معادن، افزایش هزینه تولید، آستانه تحمل بدون افزایش قیمت، مقدار تولید و میزان کمک هزینه را در چارچوب روش تعیین شده توسط ستاد تحول برآورد می‌نماید. کمک هزینه تولید پس از تصویب ستاد عملیاتی هدفمندکردن یارانه‌های وزارت صنایع و معادن قابل پرداخت خواهد بود.
شرایط استفاده از منابع قانون هدفمند کردن یارانه‌ها به شرح زیر است:
1 - بنگاه‌ متقاضی در طرح به روزرسانی اطلاعات واحدهای صنعتی و معدنی شرکت کرده و کد رهگیری دریافت نموده باشد.
۲ - بنگاه متقاضی در سامانه آمار تولید اطلاعات لازم را ثبت نمایند.
3 - بنگاه متقاضی اجرای استانداردهای معیار مصرف انرژی فرآیند تولید را آغاز کرده باشند (در مورد فرآیندهایی که اجرای استاندارد مصرف انرژی فرآیند اجباری شده است).
۴ - بنگاه‌هایی از اجرای قانون هدفمندکردن یارانه‌ها، تاثیرپذیری بالا یا متوسط دارند مشمول استفاده از منابع این دستورالعمل خواهند بود. برای آموزش و خدمات مشاوره‌ای، بنگاه‌های تاثیرپذیر (بالا و متوسط) در اولویت هستند.