وام ارزان و هدفمند به 13 هزار واحد صنعتی

به طور میانگین از هر سه واحد تولیدی، یک واحد مشمول دریافت تسهیلات می‌شود

گروه صنعت و معدن- به دنبال انتشار خبر ارسال فرم‌ یارانه‌های صنعتی از سوی سخنگوی طرح تحول اقتصادی دولت، رییس ستاد تحول وزارت صنایع و معادن اعلام کرد که این فرم‌ها از نیمه دوم شهریور روی پایگاه اینترنتی وزارت صنایع و معادن، در دسترس تولیدکنندگان قرار خواهد گرفت. براساس تصمیم مسوولان وزارت صنایع و معادن مقرر شده، از میان واحدهایی که در این سامانه ثبت نام می‌کنند، به ۱۳ هزار واحد صنعتی تسهیلات قرض‌الحسنه و وام کم‌بهره اعطا شود.

صنعتگران در این طرح، تقاضای خود را برای دریافت تسهیلات، در پنج محور در پایگاه اینترنتی وزارت صنایع و معادن ثبت می‌کنند. وزارت صنایع و معادن هم بعد از ارزیابی این درخواست‌ها، واحدها را اولویت‌بندی کرده و براساس اولویت اقدام به ارائه تسهیلات خواهد کرد.

طرح‌های کاهنده انرژی، از جمله طرح کاهش مصرف برق، طرح توجیهی بازسازی واحد تولیدی، طرح‌های بهینه‌سازی مصرف و طرح تولید محصولات بهینه از جمله روش‌هایی است که تولیدکنندگان می‌توانند با اجرای آنها، نسبت به ارائه درخواست دریافت یارانه‌های صنعتی اقدام کنند. طرح تولید نان صنعتی هم از جمله محورهای مورد حمایت وزارت صنایع و معادن، برای دریافت یارانه‌ است. در این میان، ناگفته نماند که صنعتگران می‌توانند تقاضای خود را در حوزه خدمات مشاوره‌ای و تهیه راهبرد هم در این سامانه ثبت کنند و از یک سری خدمات رایگان در قالب طرح کلینیک صنعت برخوردار شوند.

شرط و شروط دریافت وام

«رضا فاطمی امین» در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» به تشریح جزئیات این طرح می‌پردازد و می‌گوید: «شرط دریافت تسهیلات این است که تولیدکنندگان، پیش از این در طرح به‌روزرسانی واحدهای صنعتی شرکت کرده باشند.»

با این حساب، واحدهای صنعتی که قبلا در طرح به روز رسانی اطلاعات واحدهای تولیدی شرکت‌ نکرده‌اند، تسهیلاتی دریافت نمی‌کنند.

به گفته وی، هم‌اکنون اساسنامه سازمان هدفمندی یارانه‌ها تصویب شده و هماهنگی‌های نهایی برای هدفمند شدن یارانه‌های بخش صنعت در حال انجام است و همزمان با تامین منابع مالی این طرح، فراخوان اجرای طرح‌های کاهنده انرژی از نیمه دوم شهریور ماه اعلام خواهد شد.

رییس ستاد تحول وزارت صنایع و معادن، در خصوص شرایط دریافت تسهیلات صنعتی، به خبرنگار ما می‌گوید: « براساس برنامه‌ریزی‌های صورت گرفته، ۲۳ رشته صنعتی جزو صنایع انرژی‌بر و آسیب‌پذیر شناسایی شده‌اند. واحدهایی که در این ۲۳رشته فعالیت می‌کنند، در اولویت حمایت و پرداخت یارانه قرار خواهد داشت.»

براساس اعلام وزارت صنایع و معادن، صنایع نساجی، ظروف شیشه‌ای، چینی، چوب و کاغذ، فولاد، مس، آلومینیوم، سرب و روی، فرو آلیاژ، ریخته‌گری، سیمان، کاشی و سرامیک، شیشه تخت، آجر، گچ، آهک، قند و شکر، روغن نباتی، لبنیات و صنایع شیمیایی و پلاستیکی جزو صنایع انرژی‌بر و آسیب‌پذیر به حساب می‌آیند که در اولویت حمایت قرار دارند.

به همه نمی‌رسد

«فاطمی امین» در ادامه تاکید می‌کند:‌ «البته این بدان معنا نیست که هرکس در طرح به‌روزرسانی اطلاعات واحدهای صنعتی شرکت کرده باشد، حتما تسهیلات به او تعلق می‌گیرد، بلکه مقرر شده فقط به ۱۳ هزار واحد صنعتی در قالب این طرح تسهیلات اعطا شود.»

به گزارش خبرنگار ما، تاکنون بیش از ۴۰ هزار واحد تولیدی و صنعتی در طرح به روزرسانی اطلاعات واحدهای صنعتی شرکت کرد‌ه‌اند. به این ترتیب، اگر قرار باشد به ۱۳ هزار واحد صنعتی تسهیلات اعطا شود، به طور میانگین از هر سه واحد یک واحد تسهیلات دریافت خواهد کرد و به دو واحد دیگر تسهیلات نمی‌رسد.

نوبتی نیست؛ عجله نکنید

رییس ستاد تحول وزارت صنایع و معادن، اگرچه بر ضرورت تکمیل فرم‌های مربوطه و ثبت درخواست دریافت یارانه تاکید می‌کند، اما در عین حال تصریح می‌کند که اعطای تسهیلات به هیچ وجه به صورت نوبتی نخواهد بود. این بدان معنا است که افرادی که زودتر این فرم را تکمیل کنند، صرفا در اولویت نخواهند بود، بلکه عواملی نظیر رشته فعالیت صنعتی، توجیه اقتصادی طرح‌های پیشنهادی و میزان آسیب‌پذیری واحد‌ها از ناحیه اجرای هدفمند کردن یارانه‌ها، آنها را در اولویت قرار می‌دهد.

این مقام مسوول با بیان اینکه اعتبارات مورد نیاز اجرای این طرح در کارگروه تحول اقتصادی به تصویب رسیده است، خاطرنشان می‌کند: «حجم تسهیلات اعطایی براساس بزرگی واحدها متفاوت است؛ به گونه‌ای که میزان تسهیلات اعطایی در واحدهای کوچک، متوسط و بزرگ با یکدیگر متفاوت است.»

وی در بخش پایانی سخنانش، به اجرای طرح به روز رسانی اطلاعات واحدهای صنعتی اشاره می‌کند و می‌گوید: «با اجرای این طرح، آمار و ارقام جامعی از چند و چون تولید در واحدهای صنعتی، ظرفیت تولید، مصرف حامل‌های انرژی و ... واحدهای تولیدی به دست آمد. همین طرح زیرساخت‌های لازم را برای اعطای تسهیلات به صنعتگران به وجود آورد.»

به گزارش خبرنگار ما، پرداخت تسهیلات در قالب تسهیلات کاهنده انرژی، بخشی از برنامه های تشویقی دولت برای کاهش آثار هدفمندکردن یارانه‌ها در بخش صنعت است. دولت برای کاهش حداکثری تبعات احتمالی طرح یارانه‌ای خود، از یک سیاست اعطای تسهیلات بلاعوض، بدون بهره و کم‌بهره را در پیش گرفته است و از سوی دیگر در نظر دارد افزایش قیمت حامل‌های انرژی را برای برخی صنایع آسیب‌پذیرتر، در یکی دو سال ابتدایی اجرای طرح تحول اقتصادی، به صورت ترجیحی اعمال می‌کند. منابع این طرح‌ها از محل انتقال ۲۰ درصد از درآمد حاصل از آزادسازی قیمت حامل‌های انرژی به بخش صنعت تامین می‌شود.