مبارزه با سیگار فقط الصاق عکس نیست

گروه صنعت و معدن- درست سه هفته بعد از انتقاد شدید(شبیه به حمله) وزارت بهداشت درباره نیترات بالای آب تهران که وزارت نیرو را با موج گسترده‌ای از انتقادات روبه‌رو کرد، این بار نوبت به وزارت بهداشت رسیده که از سوی شرکت ملی دخانیات ایران با انتقاد شدید مواجه شود. شروع انتقادات از یک پرسش جدی مدیرعامل این شرکت شروع شده است: «بخشی از مالیات فروش سیگار به وزارت بهداشت می‌رسد. وزارت بهداشت بگوید با این اعتبار چه کرده‌ است؟»

«حسین طلا» در گفت‌وگو با «فارس» با بیان اینکه ما فقط روی یک گوشه از بند قانون مبارزه با دخانیات تاکید داریم، خاطرنشان کرد: «آن هم فقط‌ الصاق عکس است. این در حالی است که در قانون اقدامات دیگری هم برای پیشگیری از استعمال سیگار و فرهنگ‌سازی وجود دارد.»

به گفته وی، قانون کنترل ملی و مبارزه با دخانیات قسمت‌های مختلفی دارد، اما باید سوال کرد که بخشی از آن مربوط به فرهنگ‌سازی برای پیشگیری از استعمال سیگار است. حالا باید پرسید ما چه برنامه‌ای برای غیر سیگاری‌ها داریم که سیگاری نشوند؛ در حالی که سن استعمال سیگار پایین آمده است و کسان زیادی که سیگاری نیستند، سیگاری می‌شوند. وظیفه پیشگیری از افزایش تعداد سیگاری‌ها با کیست ؟

مدیرعامل دخانیات ادامه داد: قانون اجازه داده است قسمتی از عواید بازار دخانی به یک سری دستگاه‌ها مثل وزارت بهداشت برسد. باید دید بابت بودجه‌ای که در اختیار آنها قرار گرفته است و وظیفه‌ای که دارند، چه اقداماتی کرده‌اند.

وی خاطرنشان کرد: ایرادی هم که وزارت بهداشت به شرکت دخانیات می‌گیرد که چرا اجازه تولید سیگارهای خارجی را در کشور می‌دهیم. دلیل اصرار به باز کردن پای شرکت‌های چند ملیتی این است که وظیفه ما تامین بازار دخانی کشور است. اگر این کار نشود، چه کسی می‌تواند تضمین دهد سیگارهای قاچاق سالم هستند. سیگارهای قاچاق بیشتر می‌آید و سلامت را بیشتر به خطر می‌اندازند.

مراکز عرضه چه شد؟

از سوی دیگر، یک عضو کمیسیون بهداشت و درمان هم با انتقاد از نحوه عرضه سیگار در بازار و عدم تعیین مراکز مجاز فروش آن گفت: «مطابق قانون کنترل دخانیات قرار بود شورای اصناف با هماهنگی وزارت بازرگانی مراکز مجاز فروش سیگار را مشخص کند؛ اما با گذشت ۳ سال هنوز کاری در این زمینه انجام نداده‌اند.»

«بشیر خالقی» در گفت‌وگو با «فارس» اظهار داشت: «اجرای قانون مبارزه با مواد دخانی دست‌ یک اداره نیست و در درجه اول مساله فرهنگی است. البته ابلاغ خوبی به دکه‌های روزنامه فروشی‌ در رابطه با ممنوعیت فروش سیگار انجام شد.»

وی تصریح کرد: اینکه طبق قانون باید اصناف مکان‌هایی برای فروش سیگار قرار دهد، هنوز عملی نشده است. هنوز اصناف در این زمینه جایی را اختصاص نداده‌اند، در برخی کشورها این کار را کرده‌اند؛ اما در کشور ما هنوز عملی نشده است.

سیگار راحت وارد می‌شود

وی خاطرنشان کرد: «سیگار قاچاق به راحتی وارد کشور می‌شود و این برمی‌گردد به احساس مسوولیت مسوولان مربوطه که ظاهرا برای اجرای این قانون جدی نیستند. اگر جلوی سیگارهای قاچاق گرفته شود، بسیاری از مشکلات حل می‌شود.»

خالقی گفت: «بالاخره سیگارهای قاچاق از مبادی کشور و بیشتر به طور زمینی وارد می‌شوند. باید توجه داشت این کالاها بعضا با کانتینرها وارد کشور می‌شوند و باید مسوولان ذی‌ربط احساس مسوولیت کنند و در مقابل این حجم انبوه قاچاق سیگار کاری بکنند.»

پیش‌بینی قائم‌مقام از افزایش شدید قاچاق

از سوی دیگر، قائم‌مقام شرکت دخانیات نیز روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت: در صورتی که مکانیزم‌های دولتی و مجلس به سمت انهدام کشاورزی دخانی حرکت کند، با واردات بی‌رویه محصولات دخانی رو‌به‌رو خواهیم بود.

«مهدی حاجی میرعرب» با اشاره به سهم ۴۰ درصدی قاچاق محصولات دخانی طی سال گذشته گفت: پیش‌بینی می‌شود، این رقم تا سال ۸۹ به ۷۰ درصد برسد.

وی با اشاره به فرسودگی ماشین‌آلات شرکت دخانیات تصریح کرد: تکنولوژی و ماشین‌آلات تولید در این صنعت به دو دهه قبل تعلق دارد که همین موضوع، بهره‌وری کار را کاهش داده است.

وی با بیان اینکه برای خروج شرکت دخانیات از تهران و انتقال آن به هشتگرد برنامه‌ریزی شده است، گفت: ۵/۲ تا ۳ سال برای انجام این کار زمان نیاز است.

معاون اداری، مالی شرکت دخانیات با اشاره به واگذاری ۳۷ درصد از سهام این شرکت در قالب سهام عدالت اظهار داشت: تا پایان سال ۸۹ باید۶۰ درصد از سهام شرکت دخانیات واگذار شود.

به گفته وی، سالانه ۶۰ میلیارد نخ سیگار در کشور مصرف می‌شود که ۲۵ میلیارد نخ آن در کشور تولید و حدود ۱۸ میلیارد نخ سیگار نیز از طریق قاچاق وارد بازار می‌شود، بخش دیگری از این نیاز هم از طریق واردات رسمی تامین می‌شود.

وی با بیان اینکه سالانه ۴۰۰ میلیارد تومان از محل فروش محصولات دخانی به خزانه واریز می‌شود، گفت: هر سال به طور متوسط ۲۵ هزار تن توتون در کشور مصرف می‌شود.

وی افزود: در سال ۸۷ حدود ۴ هزار و ۹۰۰ تن توتون در داخل تولید شد که این رقم در سال ۸۸ به ۵ هزار و۴۰۰ تن رسید و در سال ۸۹ پیش‌بینی می‌شود به ۷ هزار تن برسد. وی پیش‌بینی کرد، طی سال جاری ۱۷ هزار تن توتون به کشور وارد شود.