دنیای اقتصاد- اعمال دور تازه تحریم‌ها از سوی غرب بر ضد ایران، مقامات ارشد صنعتی را بر آن داشته تا سیاست خودکفایی در محصولات راهبردی را در دستورکار خود قرار دهند. وزیر صنایع و معادن در مراسم افتتاح اولین کارخانه تولید کاتالیست در کشور خطاب به همه واحدهای تابعه وزارت صنایع گفت، آنچه از پشت این تریبون اعلام می‌کنم، به عنوان بخشنامه‌ای برای همه واحدها است: بدون هیچ محدودیتی از تولید محصولاتی که کشور را در یک زمینه صنعتی خودکفا می‌کند، حمایت کنید. وی افزود: با امکاناتی که وزارت صنایع فراهم خواهد کرد، ظرف یک سال آینده باید در تولید همه انواع کاتالیست خودکفا شویم. دستور به همه واحدها

حمایت بی قید و شرط از خودکفایی در محصولات راهبردی

گروه صنعت و معدن- اعمال دور تازه تحریم‌ها از سوی غرب بر ضد ایران، مقامات ارشد تهران را بر آن داشته تا هر طور که شده ایران را در تولید محصولات استراتژیک صنعتی خودکفا کند. وزیر صنایع و معادن خطاب به همه واحدهای تابعه وزارت صنایع گفت، آنچه که امروز از پشت این تریبون اعلام می‌کنم، بخشنامه‌ای برای همه واحدها است: «بدون هیچ محدودیتی از تولید محصولاتی که کشور را در یک زمینه صنعتی خودکفا می‌کند، حمایت کنید.»

به گزارش «دنیای اقتصاد»، «علی‌اکبر محرابیان» ادامه داد: «مهمترین وظیفه سازمان گسترش و نوسازی صنایع هم در آینده باید حمایت بدون قید و شرط از صنعتگران باشد. ایدرو باید به زودی آیین‌نامه‌ای تهیه کند که از هر محققی که طرحی برای تولید یک محصول صنعتی دارد، حمایت کند.» این عضو کابینه دهم با اشاره به اعمال دور تازه تحریم‌ها از سوی کشورهای غربی خاطرنشان کرد: «اگر کشورهای غربی جلوی واردات ماشین‌آلات و قطعات مورد استفاده در صنعت ما را بگیرند، مطمئن باشند ما هم دروازه‌های کشور را به روی کالاهای بنجل و دست دوم آنها خواهیم بست.»

واردات ۱۰۰ نوع کاتالیست

وزیر صنایع که در حاشیه افتتاح اولین کارخانه تولید کاتالیست در کشور سخن می‌گفت، از واردات ۱۰۰ نوع کاتالیست به کشور خبر داد و گفت: «از میان این ۱۰۰ نوع کاتالیست وارداتی، ۲۵ نوع پر کاربردتر است که هم‌اکنون در تولید این کاتالیست‌ها خودکفا شده‌ایم.»

وی افزود: «با امکاناتی که وزارت صنایع فراهم خواهد کرد، ظرف یک سال آینده باید در تولید همه انواع کاتالیست خودکفا شویم.»

به گزارش «دنیای‌اقتصاد»، کاتالیست‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین محصولات استراتژیک، در بیش از ۹۰ درصد کل مولکول‌های سوخت‌های معمول مورد استفاده در سیستم‌های حمل‌ونقل حداقل یک بار به کار برده می‌شوند. افزون بر این، حدود ۸۰ درصد محصولات شیمیایی با کمک کاتالیست‌ها و فرآیندهای کاتالیستی ساخته می‌شوند.

به عنوان مثال، همین گاز متانی که در میان خانواده‌ها به مصرف گرمایشی می‌رسد، با استفاده از نوع خاصی از کاتالیست به متانول که به عنوان یک سوخت پاک در دنیا شناخته شده است، تبدیل می‌شود.

این در حالی است که در صورت تحریم کاتالیست‌های مورد استفاده در صنایع پالایشگاهی، پتروشیمی و حتی فولاد سازی کشور، اکثر این واحدها در طول بازه زمانی ۳ تا ۵ سال دچار مشکل جدی شده و حتی تولید آنها متوقف خواهد شد.

این ۵ کشور

در این میان ناگفته نماند که سالانه ۷هزار تن کاتالیست در کشور مصرف می‌شود و میزان خروج ارز برای واردات انواع کاتالیست به کشور سالانه حدود ۴۰۰ میلیون دلار است که این هزینه در آینده‌ای نزدیک دو برابر خواهد شد. همچنین ارزش ۶نوع کاتالیستی که دانش آنها بومی شده است حدود ۲۵درصد کل کاتالیست‌های وارداتی؛ یعنی معادل ۹۸ میلیون دلار در سال است.

در حال حاضر فقط ۵ کشور آمریکا، انگلستان، آلمان، فرانسه و دانمارک قادر به تولید کاتالیست‌های صنعتی در سطح جهان هستند؛ اما از این پس ایران هم به جمع کشورهای تولید کننده کاتالیست افزوده شده است.

خودکفایی ظرف یک سال

وزیر صنایع با اشاره به امکان تولید ۳نوع کاتالیست استراتژیک در کشور گفت: «در حال حاضر امکان تولید ۲۰ نوع کاتالیست صنعتی به صورت آزمایشی در داخل کشور فراهم شده است.»

وزیر صنایع و معادن با اشاره به اینکه پیش‌بینی می‌کنیم تا پایان سال جاری امکان تولید سه نوع کاتالیست دیگر به صورت صنعتی و انبوه در داخل کشور فراهم شود، تصریح کرد: «هم اکنون حدود ۱۰۰ نوع کاتالیست صنعتی در کشورهای مختلف دنیا تولید می‌شود که در شرایط فعلی ایران به دانش فنی تمامی این کاتالیست‌ها دست یافته است.» وی با بیان اینکه هم‌اکنون به طور متوسط سالانه حدود ۷ هزار تن انواع کاتالیست‌های صنعتی در صنایع مختلف کشور مصرف می‌شود، بیان کرد: این کاتالیست‌ها به طور عمده در صنایع نفت، گاز، پتروشیمی، پالایشگاه‌ها و فولاد کاربرد دارد. وی با تاکید بر اینکه با تولید داخلی کاتالیست‌های مورد نیاز در داخل کشور از خروج سالانه ۴۰۰ میلیون دلار ارز جلوگیری می‌شود، گفت: تولید کاتالیست در داخل کشور از توجیه اقتصادی برخوردار بوده؛ زیرا این کالای استراتژیک در صنایع مختلف کشور از کارآیی‌های مختلفی برخوردار است.

برنامه‌ریزی برای صادرات

«محرابیان» همچنین از آغاز برنامه‌ریزی برای صادرات کاتالیست به کشورهای متقاضی خبر داد. وی با اشاره به امکان تولید دو نوع بنزین پالایشگاهی و پتروشیمیایی در داخل کشور گفت: یک نوع بنزین به روش پالایشگاهی و از نفت خام استخراج می‌شود و نوع دیگر بنزین از مجتمع‌های پتروشیمی تامین می‌شود.

«محرابیان» با اشاره به امکان تولید روزانه ۱۵ میلیون لیتر بنزین در واحدهای پتروشیمی موجود، تاکید کرد: با بومی‌سازی کاتالیست‌های بنزین در داخل کشور امکان اجرای همزمان این دو روش برای تولید بنزین فراهم شده است.

از سوی دیگر، «مجید هدایت»، مدیرعامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران هم در این مراسم گفت: در آینده‌ای نزدیک کاتالیست‌های ساخت ایران با حضوری پررنگ و تاثیرگذار در بازارهای جهانی به تولیدات کشورهای غربی طعنه خواهند زد.

معاون وزیر صنایع و معادن ادامه داد: کشور ما امروز به یک قدرت طراحی تبدیل شده است و در دهه‌های آینده محصولات و توانمندی‌های ایران حرف‌های فراوانی برای گفتن در عرصه‌های بین‌المللی خواهد داشت.

همچنین «عبدالحسین بیات»، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با تاکید بر ضرورت حمایت از سازندگان و صنعتگران داخلی و پوشش ریسک سرمایه‌گذاری برای تولید کاتالیست‌های صنعتی تصریح کرد: هم‌اکنون با دستور وزیر نفت یک سامانه جامع الکترونیکی برای خرید کالا و تجهیزات در داخل کشور راه‌اندازی شده تا اگر امکان تولید یک محصول در داخل وجود دارد، دیگر وارداتی در این حوزه صورت نگیرد.

وی با اشاره به اینکه تمامی کالاها و تجهیزات ساخت داخل با کد شناسایی در این سامانه الکترونیکی قرار می‌گیرند، اظهار داشت: وزارت نفت نیز ملزم به استفاده از این تجهیزات تولید داخل و حمایت از سازندگان داخلی است.