یادداشت روز
آمار کنتور دارد؟
حداقل برای وزارت نیرو، آمار باید کنتور داشته باشد. به همان اندازهای که کنتورها آمار دارند. معاون وزیر نیرو آمارهای کمی را از برنامههای این وزارتخانه در دولت فعلی اعلام کرده که اجرای شماری از آنها طی مدت سه سال دشوار بوده و بیشتر شبیه «سنگ بزرگ» است. اینکه برآورد بالایی را از برنامههای آتی به منظور دستیابی به حداقل نیمی از آن مدنظر قرار گیرد، امر مفیدی است، اما اینکه آنقدر دست بالا بگیرم که اصل دستیابی به برنامه عملیاتی دشوار باشد، چیزی است که این روزها بسیار مشاهده میشود و اصل باور به برنامه و برنامه ریزی و آمار را مورد تردید قرار میدهد. معاون وزیر نیرو در امور برق و انرژی از اجرای برنامههای ۲۸ گانه توسط این وزارتخانه در زمینه صنعت برق خبر داده و میگوید: «این برنامهها در سه سال باقیمانده از فعالیت چهار ساله دولت دهم انجام خواهد شد.»
نکته قابل توجه در این است که آیا امکان تحقق این برنامهها در طی سه سال امکانپذیر هست یا خیر؟
«محمد بهزاد» در گفتوگو با «مهر» میگوید: «افزایش بازده نیروگاهها تا ۴۱ درصد و کاهش تلفات انرژی برق تا سقف ۱۵ درصد از جمله برنامههای وزارت نیرو در امور برق است.»
این در حالی است که در حال حاضر به گفته وزیر نیرو، راندمان نیروگاهها حدود ۳۸ درصد و به نظر کارشناسان راندمان نیروگاهها نزدیک به ۳۶ درصد است. افزون بر این، بر اساس آمار رسمی وزارت نیرو تلفات برق در شبکه توزیع نیز حدود ۱۷ تا ۱۸ درصد است که البته کارشناسان صنعت این نرخ را بالای ۲۰ درصد و مرکز پژوهشهای مجلس این میزان را ۵/۲۳ درصد و حتی یک نماینده ۳۰ درصد هم اعلام کرده است.
این مقام مسوول همچنین گفته است: «برنامهریزی برای تولید برق به میزان دو هزار و ۱۰۰ مگاوات از طریق انرژیهای تجدیدپذیر از دیگر برنامههای این وزارتخانه است.»
بر اساس برنامه وزارت نیرو ظرفیت نصب شده نیروگاهی در پایان دولت دهم، باید به ۷۰ هزار مگاوات برسد که سهم انرژیهای نو معادل ۲۱۰۰ مگاوات (سه درصد ظرفیت نیروگاهی) خواهد بود. این در حالی است که هم اکنون میزان تولید برق از انرژیهای نو فقط ۱۰۰ مگاوات است. حالا چطور رشد ۲۲ برابری رخ میدهد؟ مشخص نیست. احتمالا روند جهشی در پیش است. معاون وزیر نیرو همچنین تبدیل ۲۰ میلیون کنتور طرح قدیم به کنتورهای هوشمند را از دیگر برنامههای صنعت برق کشور میداند. این در شرایطی است که این وزارتخانه به صورت آزمایشی در تیرماه فقط در حدود ۲۰۰ دستگاه کنتور جدید هوشمند را نصب کرده است. نصب و تعویض کنتورها یک پروژه زمان بر است. حالا طی سه سال، چگونه این اتفاق رخ میدهد؟ باز هم طی گذشت زمان رخ میدهد. البته همین مقام مسوول در ماه گذشته در گفتوگو با «فارس» عنوان کرده است که تا پایان سال (هشت ماه) ۲۴ میلیون کنتور هوشمند با اعتباری معادل دو تریلیون تومان تعویض میشود. ناگفته نماند که این مورد از جمله دستورات کارگروه تحول اقتصادی است.
همچنین وی از بهرهبرداری از نیروگاههای مقیاس کوچک به میزان سه هزار و ۱۰۰ مگاوات، احداث نیروگاههای جدید در کلانشهرهای کشور از جمله تهران، مشهد، تبریز و اهواز خبر میدهد که اجرای این برنامه نیز تازه شروع شده است. حالا قرار است تا سه سال آینده این رقم، به سالانه یک هزار مگاوات افزایش برسد. به نظر میرسد با در نظر گرفتن تمام تلاشهای وزارت نیرو، اجرای بخشی از برنامه نیازمند صرف هزینه بالایی است و با وجود بدهی هنگفت وزارتخانه به پیمانکاران آب و برق،نبود جذابیت سرمایهگذاری در بخش نیرو و موانع موجود برای واقعی کردن بهای آب و برق و ... در آینده فاصله زیادی میان «خواسته»ها و «گفته»ها با «شده»ها مشاهده شود.
ارسال نظر