گروه انرژی - ظاهرا بازی تحریم به گونه‌ای پیش می‌رود که باعث شده چین هم مانند روسیه نسبت به ایران، رویکرد دوگانه‌ای داشته باشد. رویکردی که بیشتر انتفاعی بوده و منافع ملی اش را بر حمایت‌های یک جانبه یا همه جانبه از تحریم‌ها ترجیح می‌دهد. به گزارش خبرنگار ما، وضعیت قراردادهای سال‌های اخیر در حوزه نفت و گاز کشور نشان می‌دهد که «چین» در غیاب شرکت‌های اروپایی حدود ۵۰ میلیارد دلار قرارداد یا توافقنامه با ایران امضا کرده که بسیاری از آنها هنوز فعال نشده است.

جدای از وضعیت قراردادهای این کشور با ایران حضور شرکت‌های چینی به حدی است که یک مقام نفتی ایران نیز برای اولین بار و به طور رسمی حضور گسترده پیمانکاران و سازندگان چینی در پروژه‌های مختلف صنعت نفت را تایید می‌کند. «احمد قلعه بانی»، مدیرعامل شرکت ملی نفت در گفت‌وگو با خبرگزاری «مهر»، گفته است: «بخشی از حضور شرکت‌های چینی در طرح‌های نفتی کشور به پیمانکاران و سازندگان داخلی و بخش دیگر آن به شرکت ملی نفت ایران بر می‌گردد.»

در مقابل، وی سه عامل قیمت مناسب، زمان‌بندی، اجرا و کیفیت را به عنوان شروط جایگزینی پیمانکاران داخلی با خارجی عنوان می‌کند.

در ادامه همین تعاملات، چین به عنوان یک منبع تامین‌کننده بنزین ایران، یک محموله ۲۵۰ هزار بشکه‌ای به ایران صادر کرده است. بر اساس گزارش «فارس» به نقل از «رویترز»، شرکت دولتی «چوهای چونرانگ» چین با نادیده گرفتن قوانین تحریمی آمریکا، برای نخستین بار طی دو سال گذشته اقدام به فروش بنزین به ایران کرده است.

شرکت مذکور ۲۵۰ هزار بشکه بنزین را توسط یک نفتکش اندازه متوسط به نام «فیر آریس» به ایران انتقال داده است. این کشتی که در بندر اماراتی جبل علی بارگیری کرده است انتظار می‌رود طی روزهای آینده محموله خود را در بندر عباس خالی کند.

امادر مقابل چین تصمیم گرفت، میزان واردات «ال.پی.جی» این کشور از ایران طی شش ماه نخست سال ۲۰۱۰ را ۵۱/۷۰ درصد کاهش دهد. بر اساس گزارش «فارس» به نقل از «داوجونز»، سازمان گمرک چین در تازه ترین گزارش خود اعلام کرد؛ میزان واردات «ال.پی.جی» این کشور طی شش ماه نخست ۲۰۱۰ نسبت به مدت مشابه سال قبل حدود ۵۰ درصد کاهش داشته و به کمتر از ۷۵/۱۲ میلیون تن رسیده است.

بر اساس این گزارش، در این مدت قطر، امارات، ایران، عربستان و استرالیا بزرگترین صادر کنندگان «ال.پی.جی» به چین بوده‌اند. میزان صادرات ال.پی.جی قطر به چین در شش ماه نخست ۲۰۱۰ به ۳۲۳ هزار تن، امارات به ۲۳۷ هزار تن، ایران به ۲۰۵ هزار تن، عربستان به ۱۱۸ هزار تن و استرالیا نیز به ۱۰۶ هزار تن رسیده است. در این بین واردات «ال.پی.جی» چین از ایران در این مدت با بیشترین کاهش نسبت به مدت مشابه سال قبل روبه‌رو شده است.

در عین حال «فارس» به نقل از «رویترز» از مذاکرات ایران و چین برای انجام معاملات نفتی بر پایه یوآن، ارز رسمی چین خبر داده است، به طوری که در صورت حصول توافق، دلار و یورو از معاملات نفتی دو کشور حذف می‌شود و ایران در برابر فروش نفت به چین یوآن دریافت می‌کند. در همین حال تهران نیز این موضوع را تایید کرده است. به طوری که «محمدرضا رحیمی»، معاون اول رییس‌جمهوری در این رابطه گفته است: استفاده از درهم در صادرات نفت یا هر ارز دیگری به منافع کشور بستگی دارد؛ بنابراین در قراردادهای متفاوت شرایط متفاوت است، مهم خارج کردن دلار و یورو است.