گزارش انرژی - سودای نفت و گاز
دور خیز عراق برای مقام اول اوپک
گروه انرژی - عراق با تغییراتی در شیوه قرارداد بیع متقابل ایرانی توسعه سریع منابع نفت خود را هدف قرار داده است و برای توسعه بخش بالا دستی دو کنسرسیوم جداگانه با حضور شرکتهای خارجی ایجاد کرده است. معاون سابق امور بینالملل وزارت نفت با اشاره به بهرهگیری عراق از شیوه قراردادی بیع متقابل ایران با ایجاد برخی تغییرات در آن میگوید: در مدل جدید آنها، رابطهای بین میزان افزایش ضریب بازیافت نفت میدانها و سودی که به شرکت پیمانکار تعلق میگیرد، در نظر گرفته شده است؛ به طوری که به ازای هر بشکه تولید بیشتر نفت در مدت ۲۰ سال رقم ثابتی که البته در میدانهای مختلف متغیر است، دریافت میکنند. «سید مهدی حسینی» توضیح داد: برای تعیین این نرخ ثابت کارشناسان بسته به میزان سختی تولید در میدان آن را مشخص میکنند.
برای نمونه در میدانهایی که شرایط تولید مناسبتر و ضریب بازیافت در آنها بالا است، این نرخ تا ۹/۱ دلار تعیین شده که از آن مالیات کسر خواهد شد؛ ولی در میدانهایی که تولید از آنها سخت و ضریب بازیافت کم است، نرخ ثابت قراردادی حتی تا ۵/۵ دلار برای هر بشکه نیز افزایش یافته است.
وی با اشاره به اهمیت انعطاف پذیری میزان سود در قراردادهای خدماتی نفتی امضا شده در عراق در ایجاد انگیزه برای حضور شرکتهای خارجی گفت: به این ترتیب هر چه میزان تولید آنها در طول ۲۰ سال بیشتر باشد، سود شرکت پیمانکار هم بیشتر خواهد بود.
وی افزود: عراق برای افزایش تولید نفت خود به روزانه ۱۲ میلیون بشکه در سال ۲۰۱۷ برنامهریزی کرده و تاکنون برای تولید روزانه ۵/۸ میلیون بشکه نفت قرارداد امضا کرده که با احتساب ۵/۲ میلیون بشکه تولید کنونی، مجموع آن حدود ۱۱ میلیون بشکه در روز خواهد شد.
وی با اشاره به اینکه براساس این برنامه افزایش تولید نفت عراق تا چهار میلیون بشکه در روز تا سال ۲۰۱۲ محقق خواهد شد، خاطرنشان کرد: به این ترتیب تا سال ۲۰۱۷ و با اجرای طرحهای توسعهای برنامهریزی شده، عراق مقام اول نفتی اوپک و دنیا خواهد شد.
به گفته وی، عراقیها با هدف توسعه میدانهای گازی، دو کنسرسیوم شمال و جنوب را ایجاد کردهاند که کنسرسیوم شمال (کردستان) شامل شرکتهای کرسنت، MOL مجارستان و OMV اتریش است و برای تولید سالانه ۳۱ میلیارد مترمکعب گاز برنامهریزی شده است. همچنین کنسرسیوم جنوب شامل شرکتهای شل، میتسوبیشی و شرکت گاز جنوب عراق است.
حسینی با بیان اینکه برآوردها نشان میدهد که در سال ۲۰۱۷ عراق با نصف جمعیت ما فقط از محل درآمدهای نفتی نزدیک به سه برابر ایران تولید نفت خواهد داشت، گفت: در آن زمان توان اقتصادی ناشی از نفت آنها ۶ برابر ما خواهد بود.به گفته وی این در حالی است که این توان اقتصادی قطعا به افزایش توان سیاسی و نظامی آنها خواهد انجامید و آنها را به یک کشور ثروتمند و قدرتمند نظامی تبدیل خواهد کرد. به این ترتیب زمینههای نگرانی برای امنیت ملی کشورمان در کنار چنین همسایهای جدی بوده و بهترین روش مقابله مثبت، توسعه سریع صنعت نفت و گاز کشور متناسب با ذخایر عظیم آن خواهد بود.
ارسال نظر