مریم چهاربالش

هنگامی که از صنعت سخن می‌گوییم، در نگاه اول، در ذهن همه ما ماشین‌آلات، آچار، خط تولید، سوله‌های بزرگ و در یک کلام سخت‌افزار صنعتی متجلی می‌شود. این در حالی است که صنعت همانند هر ساختار دیگری، جدای از پوسته ظاهری ( که نماد آن است) درون مایه و بطن نرم‌افزاری و مغزافزار دارد. به عنوان نمونه، هنگامی که از چالش‌هایی مانند بالا بودن بهای تمام شده محصولات داخلی، پایین بودن بهره‌وری، عدم قدرت رقابت‌پذیری محصولات داخلی و... یاد می‌کنیم، بی‌تردید این‌ موارد برون داد نظام صنعتی کشور ما محسوب می‌شود. بنابراین، برای خروج از این بن‌بست‌ها، علاوه بر اینکه باید به دنبال توسعه سخت‌افزاری بخش صنعت به ویژه در بخش به کارگیری فناوری‌های نوین باشیم، باید از تقویت بنیان‌های فرهنگی، بهبود روابط صنعتی، ارتقای دانش کارکنان و ... غافل نباشیم. در این ارتباط تنها می‌توان به این نکته بسنده کرد که در برنامه چهارم توسعه ۵/۲درصد از رشد ۸ درصدی از طریق بهره‌وری پیش‌بینی شده بود و این امر هیچ‌گاه و در هیچ برنامه‌ای محقق نمی‌شود؛ مگر اینکه فضای صنعتی کشور به سمت هر چه دانش‌محورتر شدن حرکت کند و این اتفاقی است که در سال‌های اخیر در روند صنعتی همه کشورها شاهد آن بوده‌ایم.اردیبهشت‌ماه فصل کتاب و مطالعه کتاب‌خوانی است، در یک نگاه ابتدایی شاید به این بیندیشیم که نمایشگاه کتاب فرصتی برای دانشجویان است و اهل علم؛ اما اگر با نگاهی عمیق‌تر به موضوع نظر بیفکنیم و اگر بخواهیم مسائل و چالش‌های صنعت را در نظر بگیریم، آیا پیشنهاد مطالعه بیشتر و تفکر عمیق‌تر برای مدیران نظام صنعتی که وظیفه رهبری و ارائه راهبرد برای صنعت را برعهده دارند، پیشنهادی قابل تامل و تعمیق نیست؟

اگر به بهبود بهره‌وری در سازمان‌های خود می‌اندیشیم در کنار اینکه بسیاری از سازمان‌های ما به فکر حل مشکلات معیشتی کارگران و کارکنان خود هستند، آیا زمان آن نرسیده است که سازمان‌ها به منظور ارتقای بهره‌وری نظام صنعتی و با هدف وارد کردن هزینه‌های فرهنگی مانند مطالعه و کتاب‌خواندن به سبد هزینه‌ کارکنان نظام صنعتی به یاری کارکنان خود بشتابند؟

اندیشمندان توسعه در کنار مولفه‌های متعددی که برای توسعه تعریف می‌کنند، به تغییر بلندمدت سبک زندگی اشاره می‌کنند که یکی از مهم‌ترین راه‌های این تغییر سبک زندگی مطالعه، کسب آگاهی و رسیدن به درک عمیق‌تر است؛ درست است که مطالعه در کوتاه‌مدت نمی‌تواند تغییر خاصی ایجاد کند؛ اما بی‌تردید در میان‌مدت و بلندمدت اثرات شگفت‌انگیز خود را برجای خواهد گذاشت و خوب است که مدیران و تصمیم‌گیران صنعتی کشور با نگاهی عمیق‌تر به این موضوع، نگاه کنند و از این پس اردیبهشت‌ماه و نمایشگاه کتاب فرصتی باشد که نظام صنعتی کشور نیز بتواند ره‌توشه خود را از این بوستان بچیند.

فرصت مطالعه و نمایشگاه کتاب را غنیمت شمریم!