«قرارگاه» جایگزین ترکیه در3 فاز پارس جنوبی

گروه انرژی- با گذشت ۱۷ ماه از امضای تفاهمنامه گازی ایران و ترکیه برای سرمایه‌گذاری در پارس جنوبی، وزارت نفت قصد دارد در صورت عدم توافق گازی با ترک‌ها توسعه ۳ فاز پارس جنوبی به ارزش تقریبی ۷ میلیارد دلار را به قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا واگذار کند. به گزارش مهر، «غلامحسین نوذری» و «حلمی‌گولر» وزیران وقت نفت و انرژی ایران و ترکیه آبان ماه ۱۳۸۷ (نوامبر ۲۰۰۸) تفاهمنامه‌ای امضا کردند که بر اساس این تفاهم قرار بود مشارکت و سرمایه‌گذاری سه فاز (۲۲ تا ۲۴) پارس جنوبی به طرف ترکیه‌ای واگذار شود.

صدور سالانه ۳۵ میلیارد متر مکعب گاز ایران از مسیر ترکیه به اروپا، ساخت خط لوله‌ای یک‌هزار و ۸۵۰ کیلومتری انتقال گاز از عسلویه تا مرز بازرگان و فروش ۵۰ درصد گاز تولیدی فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی به ترکیه از دیگر توافق‌های گازی تهران و آنکارا بود.

بر این اساس، مقرر شد تا در مدت یکسال شرکت‌های ترکیه با بررسی‌های فنی و اقتصادی شرایط خود را برای توسعه فازهای پارس جنوبی به وزارت نفت ایران اعلام کنند.

آبان ماه سال گذشته هم با به پایان رسیدن فرصت یکساله ترکیه برای نهایی کردن تفاهمنامه آبان ۸۷، سید مسعود میرکاظمی،

‌وزیر نفت، مهلت ترکیه را برای تعیین و تکلیف سرمایه‌گذاری ۷ میلیارد دلاری در پارس جنوبی به مدت سه ماه تمدید کرد.

اما در حال حاضر با به پایان رسیدن فرصت ترکیه برای تعیین و تکلیف فازهای پارس جنوبی و با دستور وزیر نفت مذاکراتی با برخی از مجموعه‌های داخلی برای ساخت و توسعه فازهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ پارس جنوبی آغاز شده است.

خاتم‌الانبیا جایگزین ترکیه

توسعه فازهای مشترک پارس جنوبی یکی از اولویت‌های وزارت نفت در برنامه پنجم است. از این رو در حالی که مذاکرات گازی تهران - آنکارا ادامه دارد، وزارت نفت با انجام مذاکراتی با مجموعه‌های داخلی قصد دارد در صورت عدم توافق نهایی با ترکیه طرح توسعه فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی را آغاز کند.

گفته می‌شود در صورت توافق نهایی وزارت نفت و قرارگاه خاتم‌الانبیا، طرح توسعه این سه فاز پارس جنوبی به کنسرسیومی‌ متشکل از قرارگاه خاتم‌الانبیا، سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران (ایدرو) و برخی از پیمانکاران فراساحل همچون ایزوایکو، صف، صدرا و مهندسی و ساخت تاسیسات دریایی واگذار شود.

ارزش تقریبی طرح توسعه فازهای ۲۲ تا ۲۴ پارس جنوبی حدود هفت میلیارد دلار برآورد می‌شود که در صورت توافق دو طرف برای اولین بار قرار است، قرارداد این طرح گازی به روش EPPSC شامل طراحی‌، تدارک‌ و تامین‌، ساخت‌ و راه‌اندازی‌ امضا شود. همچنین یکی از پیش شرط‌های وزارت نفت برای واگذاری طرح توسعه فازهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ پارس جنوبی استفاده حداقل ۵۱ درصد ارزش قرارداد از توان و ظرفیت پیمانکاران‌ و سازندگان‌ ایرانی‌ است.

هدف از طرح توسعه فازهای ۲۲، ۲۳ و ۲۴ پارس جنوبی تولید روزانه‌ ۴۰ میلیون‌ متر مکعب‌ گاز، ۵۷ هزار بشکه مایعات گازی، ۳۰۰ تن گوگرد و سالانه ۷۵۰ هزار تن اتان، ۸۰۰ هزار تن گاز مایع است.

قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا اسفند ماه سال گذشته نیز تفاهمنامه‌ای به ارزش تقریبی ۸۵۰ میلیون دلار با شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده‌های نفتی برای ساخت سه رشته خط لوله انتقال به طول یک‌هزار و ۸۱۰ کیلومتر امضا کرده بود.

در حال حاضر طراحی و عملیات برداشت داده‌های لرزه نگاری سه بعدی میدان نفتی بندکرخه، اجرای عملیات لرزه نگاری دو بعدی و سه بعدی در منطقه میدان نفتی آزادگان شمالی، انجام عملیات لرزه نگاری سه بعدی در منطقه تیماب، طرح توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ میدان مشترک پارس جنوبی، ساخت تاسیسات آبگیر مجتمع پتروشیمی‌ کاویان، تاسیسات آبگیر مجتمع اوره و آمونیاک پتروشیمی‌ پردیس، تلمبه خانه نفت شهید چمران اهواز، تاسیسات آبگیر و تصفیه خانه آب طرح توسعه میدان گازی کیش و ساخت انبارهای مکانیزه و تسهیلات صدور گوگرد در اسکله خدماتی پارس جنوبی از مهم‌ترین طرح‌های در دست اجرای قرارگاه خاتم‌الانبیا در بخش‌های بالادستی و پایین دستی صنعت نفت است.

همچنین شرکت‌های زیرمجموعه خاتم‌الانبیا نیز در برخی از طرح‌های نفت و گاز کشور همچون ساخت خطوط لوله گاز، سکوهای نفتی، ساخت مخازن ذخیره‌سازی نفت، محصولات گازی و فرآورده‌های نفتی طرح‌هایی را در دست اقدام دارند.