دنیای اقتصاد- دیروز در آخرین روز بررسی بودجه در مجلس، نمایندگان با افزودن ماده‌ای به لایحه بودجه ۸۹، معادل ۳ میلیارد دلار برای بخش صنعت در نظر گرفتند که مقرر شده از محل مازاد ارزی سال آینده به صنعتگران پرداخت شود؛ البته ناگفته نماند که این ۳میلیارد دلار مصوبه سال گذشته مجلس بود؛اما به دلایل مختلف اختصاص نیافت. همچنین نمایندگان مصوب کردند ۷۰۰میلیون دلار اعتبار ارزی در اختیار بانک صنعت و معدن و بانک کشاورزی برای ارائه تسهیلات به طرح‌های تولیدی قرار گیرد. همچنین یک خط اعتباری ریالی به ارزش ۴هزار و ۵۰۰میلیارد تومان هم در اختیار تمام بانک‌ها قرار می‌گیرد تا به صنعتگران تسهیلات دهند. روز آخر لایحه ۸۹ در مجلس

اختصاص ۳خط اعتباری ارزی و ریالی به صنعتگران

گروه صنعت و معدن- صابر دری نژاد: لایحه بودجه ۸۹ در حالی روز گذشته در ساختمان هرمی میدان بهارستان به تصویب رسید که سهم صنعت از ششمین و آخرین روز بررسی‌ لایحه، بیشتر از سایر روزها بود.

نمایندگان مجلس که در روزهای اخیر با انتقادات مختلف و گاه شدید اللحن مرکز پژوهش‌ها نسبت به بودجه انقباضی فصل صنعت و معدن روبه‌رو بوده‌اند، به کلیات بودجه رای مثبت دادند تا کتاب بودجه ۸۹ بسته شود.

خبرها حاکی از آن است که فشارها و انتقادات مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی چندان هم بی تاثیر نبوده است؛ چراکه نمایندگان با افزودن ماده‌ای به لایحه بودجه ۸۹، معادل ۳ میلیارد دلار برای بخش صنعت در نظر گرفته‌اند که مقرر شده از محل حساب ذخیره ارزی کنونی(صندوق توسعه ملی) سال آینده به صنعتگران پرداخت شود، البته ناگفته نماند که این ۳میلیارد دلار مصوبه سال گذشته مجلس بود، اما دولت نتوانسته (یا نخواسته) این مبلغ را به دست صاحبان صنایع برساند.

از همین رو نمایندگان مجلس با تصویب دوباره این مبلغ، تخصیص آن را به سال آینده موکول کردند. در همین حال، نمایندگان مصوب کردند ۷۰۰میلیون دلار اعتبار ارزی در اختیار بانک صنعت و معدن و بانک کشاورزی برای ارائه تسهیلات به طرح‌های تولیدی قرار گیرد. همچنین یک خط اعتباری ریالی به ارزش ۴هزار و ۵۰۰میلیارد تومان هم در اختیار تمام بانک‌ها قرار می‌گیرد، تا به صنعتگران تسهیلات دهند.

اعمال فشار برای اجرای مصوبات

یک عضو کمیسیون صنایع و معادن در پاسخ به این سوال که چه تضمینی وجود دارد این اعتبار در سال آینده حتما به دست صنعتگران برسد، گفت: « این از وظایف دولت بود که امسال این اعتبار را در اختیار بخش صنعت قرار دهد، اما این مصوبه امسال اجرایی نشد. از همین رو به دولت فشار خواهیم آورد تا این اعتبار را به دست صنعتگران برساند.»

«حسین گروسی» در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» با اشاره به آنچه در صحن مجلس و زمان تصویب مصوبات بخش صنعت گذشت، خاطرنشان کرد: «در این جلسه مقرر شد، علاوه بر این ۳ میلیارد دلار، ۳۳۰ میلیارد تومان هم در اختیار بانک صنعت و معدن قرار بگیرد تا در قالب تسهیلات کم بهره به صنعتگران اعطا کند.»

وی ادامه داد: « این ۳۳۰ میلیارد تومان از سال ۸۲ در سازمان خصوصی‌سازی بلوکه شده بود، اما با تصویب نمایندگان به بانک صنعت و معدن برگشت داده شد.»

براساس این گزارش، در سال ۸۲ بانک صنعت و معدن اقدام به خرید بخشی از سهام شرکت ذوب آهن اصفهان کرد، اما این معامله انجام نشد و ۳۳۰ میلیارد تومان بانک صنعت و معدن بلوکه شد.

انتقاد از عملکرد بانک مرکزی

وی در بخش دیگری از سخنانش از عملکرد بانک مرکزی در قبال بخش صنعت انتقاد کرد و گفت: «بانک مرکزی اگر بنا دارد اعطای تسهیلات را محدود کند، این محدودیت را باید در سایر بخش‌ها اعمال کند نه اینکه درهای خزانه را به روی صنعت ببندد.»

«گروسی» در ادامه با اشاره به حل مشکل بازنشستگان صنعت فولاد گفت: «صندوق بازنشستگان صنعت فولاد به سازمان تامین اجتماعی منتقل شد.»

به این ترتیب یکی از چالش‌های عمده خصوصی‌سازی ذوب آهن اصفهان مرتفع می‌شود، چراکه حقوق بازنشستگان عضو صندوق بازنشستگی بیش از ۲۰میلیارد تومان است و هیچ شرکت خصوصی امکان پرداخت حقوق این بازنشستگان را ندارد.

به بیان ساده‌تر با انتقال صندوق بازنشستگان فولاد به سازمان تامین اجتماعی، ذوب‌آهن اصفهان به تالار شیشه‌ای نزدیک‌تر شد.

افزایش ۱۵ میلیارد تومانی اعتبار اکتشاف

در همین حال «محمدرضا سجادیان»، یکی دیگر از اعضای کمیسیون صنایع نیز با اشاره به افزایش ۱۵ میلیارد تومانی اعتبار بخش اکتشاف معادن، گفت: «دولت در لایحه پیشنهادی خود ۶۵ میلیارد تومان برای بخش اکتشاف، تجهیز و پژوهش معادن در نظر گرفته بود که با نظر نمایندگان این مبلغ به ۸۰ میلیارد تومان رسید.»

براساس این گزارش، این در حالی است که اعتبار بخش اکتشاف در سال ۸۸، ۱۰۲ میلیارد تومان بود. به این ترتیب بودجه مربوط به این بخش در سال جدید، ۲۲ میلیارد تومان کاهش یافته است.

وی در بخش دیگری از سخنانش خاطرنشان کرد: «افزایش درآمد سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی از محل دریافت حق اکتشاف هم از دیگر مصوبات روز گذشته مجلس بوده است. به این ترتیب حق اکتشاف سازمان زمین شناسی از ۵۰۰ میلیون تومان به یک‌ میلیارد و ۵۰۰ میلیون تومان افزایش یافت.»

«حمید رضا فولادگر» دیگر عضو کمیسیون صنایع مجلس هم با اشاره به فصل صنعت‌ومعدن لایحه بودجه ۸۹، به خبرنگار ما گفت:‌ «با تصویب ۳ خط اعتباری ارزی و ریالی برای صنعتگران، انتظار می‌رود روند اعطای تسهیلات به صنعتگران نسبت به سال‌جاری بهتر شود.»

وی ادامه داد: « تسهیلات ارزی ۳ میلیارد دلاری و اعتبار ۷۰۰ میلیون دلاری فقط در اختیار بانک‌های تخصصی حوزه تولید قرار می‌گیرد تا صنعتگران سال آینده که سال شروع طرح هدفمند کردن یارانه‌ها هم هست مشکلی برای دریافت وام نداشته باشند.»

عکس: حمید جانی‌پور