اوضاع واحدها بعد از تغییر سمت و سوی یارانهها
گروه صنعت و معدن- طرح هدفمند کردن یارانهها، فرصتها و تهدیدهای بسیاری را برای صنایع کشور دارد که یکی از آنها، تعطیلی بسیاری از واحدهایی است که به دلیل قیمت تمام شده بالا در آنها، دیگر مزیت تولید ندارند. این دیدگاهی است که بسیاری از کارشناسان در رابطه با طرح هدفمند کردن یارانهها مطرح کردهاند. به گزارش خبرنگار ما ،بالا بودن قیمت تمام شده کالاهای ایرانی در مقایسه با محصولات خارجی، باعث شده ،بعد از اجرای طرح هدفمند شدن یارانهها، بسیاری از صنایع کشور به دلیل قیمت تمام شده بالا و حاشیه سود اندک نتوانند در برابر رقبای خود دوام بیاورند. از سوی دیگر این واحدها به دلیل شرایط تورمی بعد از اجرای طرح، غالبا خود را به دریافت سود فراتر از نرخ تورم ۲۰درصدی عادت داده همچنین قدرت افزایش سریع بهرهوری را ندارند. در این وضعیت نگرانی درباره صنایع جدی است. یک عضو انجمن تحقیق و توسعه وزارت صنایع میگوید: «با وجود هزینه حملونقل، قیمت تمام شده تولید محصولات ایرانی در چین ۳۰ درصد پایینتر از قیمت تولید در کشور است.» رامین مرزآبادی میگوید: « با وجود انرژی ارزان قیمت در ایران، هزینه تولید در کشور همواره بالاتر از تولیدات مشابه در کشورهای دیگر است که دلیل اصلی آن عدم استفاده از تکنولوژی پیشرفته تولید در داخل است.» وی در گفتوگو با «فارس» ادامه میدهد: قیمت گازوئیل در ترکیه ۷۰ برابر ایران و دستمزد کارگر در این کشور ۵/۲ برابر ایران است. این در حالی است که سود شرکتهای ترک ۳ برابر شرکتهای ایرانی است. وی با اشاره به واردات بیرویه رب از چین به کشور گفت: هم اکنون ذرت شیرین، تن ماهی و برخی کنسروهای میوه در چین، تایلند و مالزی از سوی تولیدکنندگان ایرانی تولید و به کشور وارد میشود. وی در بخش دیگری از سخنانش تاکید میکند: معمولا مصرفکننده ایرانی متوجه تولید محصول در چین یا کشورهای دیگر نمیشود.
مواد غذایی؛ فقط ۱۵ درصد
در همین حال دبیر کانون انجمنهای صنایع، تحلیل خوش بینانهای درباره هدفمند کردن یارانهها در حوزه صنایع غذایی دارد.
«ابوالحسن خلیلی»، در گفتوگو با فارس خاطرنشان میکند: «با واقعی شدن قیمتها، فضای کسب و کار بهتر از قبل خواهد بود که این مساله به نفع صنعت است، اما وقتی قرار است طرحی به بزرگی هدفمند کردن یارانهها اجرا شود باید اتفاقات بعد از اجرای آن پیشبینی شود و به حداقل برسد.» دبیر کانون انجمنهای صنایع غذایی تصریح میکند: «تغییر رفتارهای مصرفی و احتمال ایجاد رکود در مصرف و خرید صنایع غذایی به عنوان یکی از آثار هدفمند شدن یارانهها مطرح است، چرا که جامعه شهری از سهم کمتری در دریافت یارانهها نسبت به جامعه روستایی برخوردار میشود.» وی در پایان تاکید میکند: تعرفه ۲۰ تا ۳۰ درصدی میتواند پوشش مناسبی برای حمایت از صنایع غذایی محسوب شود.
کارگروههای چندگانه برای توسعه
اما همزمان با انتشار واکنشهای فعالان بخش خصوصی به اجرای طرح هدفمند کردن یارانهها، مقامات و مسوولان دولتی هم از برنامههای خود برای اجرای درست این طرح و کاهش تبعات اجرای آن به حداقل ممکن، خبر میدهند.
رییس هیات عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران تشکیل کارگروههای مختلف در حوزههای صنعتی از جمله نفت، گاز، پتروشیمی، خودرو، صنایع ساختمانی، صنایع پیشرفته و نیز صنعت ریلی، دریایی و هوایی را نشانه الزام وجود چندین سازمان توسعهای با هدف توسعه صنعت کشور عنوان کرد. به گزارش اداره اطلاعرسانی ایدرو، «سید مجید هدایت» در گردهمایی که با حضور مدیران این سازمان، رییس ستاد طرح تحول وزارت صنایع و رییس کمیسیون صنایع مجلس شورای اسلامی برگزار شد، گفت: شرایط باید به گونهای مهیا شود تا سازمان توسعهای همچون ایدرو بتواند در صنایع اساسی و مورد نیاز کشور همچون صنایع پرریسک، صنایع پیشرفته و مناطق محروم با قدرت سرمایهگذاری کند تا از این طریق روند توسعه صنعتی کشور سرعت یابد.
بیتعارف؛ تعرفهها را اصلاح کنید
در همین حال؛ رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی نیز در گردهمایی مدیران ایدرو با اشاره به اینکه مجلس شورای اسلامی اعتقاد دارد که باید به سازمانهای توسعهای میدان داد، گفت: مجلس به جایگاه سازمانهای توسعهای توجه ویژه خواهد داشت. «سید حسینهاشمی» با اشاره به جلسات بودجه سال آینده کشور افزود: در بودجه سال آینده دولت ۳۰ هزار میلیارد تومان از محل اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها در نظر گرفته که از این میزان ۵۰ درصد برای پرداخت نقدی یارانه است و
۳۰ درصد هم سهم بخشهای صنعت، کشاورزی و خدمات است. در این میان باید سهم صنعت از درآمدهای هدفمند کردن یارانهها رقم قابل توجهی باشد وگرنه صنعت متضرر میشود و این زنگ خطری برای بخش صنعت است. رییس کمیسیون صنایع و معادن، یکی از نگرانیهای بودجه سال آینده را میزان واردات عنوان کرد و گفت: میزان واردات برای سال آینده ۶۷ میلیارد دلار پیشبینی شده که باید با اهرم تعرفه از تولید کشور صیانت کرد و جلوی واردات گرفته شود. چراکه اگر به این مهم توجه نشود، صنعت و تولید کشور دچار مشکل میشود و برای حفظ تولید بدون تعارف باید تعرفهها را اصلاح کرد. هاشمی همچنین گفت: باید در خصوص مذموم بودن واردات در جامعه فرهنگسازی شود تا کالاهایی مثل سنگ قبر و خاک گربه را وارد نکنیم.
افزایش هزینهها، جدیترین اثر طرح
از سوی دیگر، رییس ستاد طرح تحول وزارت صنایع و معادن نیز که به این گردهمایی آمده بود، اظهار داشت: اثرات اجرای قانون هدفمند کردن یارانهها در صورت برخورد منفعلانه مدیران صنعتی به تهدید و در صورت برخورد فعالانه، به فرصتی برای رشد و توسعه صنایع بدل میشود.
«رضا فاطمی امین» تغییر تقاضا را از آثار مهم اجرای طرح تحول دانست و افزود: با تغییر قیمتها، در تقاضای مصرفکنندگان نهایی و واسطهای تغییر ایجاد میشود و قاعدتا تقاضای محصولاتی که فناوری بالایی دارند افزایش خواهد یافت. مشاور وزیر صنایع، افزایش هزینههای بنگاه را جدیترین اثر طرح تحول خواند و گفت: افزایش هزینهها متولیان بخش صنعت را نیز به تحرک وامی دارد و قطعا این تحرک در بخش دولتی مشاهده خواهد شد. به این ترتیب بهرهوری که در بخش دولتی اتفاق میافتد کمتر از بخش غیردولتی نخواهد بود. فاطمی سه محور «تمرکز بر سناریوی قیمت»، «تعریف و حمایت از پروژههای بهرهوری» و «حمایتهای اقتضایی» را اصلیترین محور فعالیتهای انجام شده در ستاد طرح تحول ذکر کرد.
ارسال نظر