شهرک صنعتی تهران - آنکارا به شیوه آمریکایی - مکزیکی

وزیر صنایع ایران، همتای ترک را برای شرکت در اجلاس وزیران صنایع کشورهای عضو سازمان «دی ۸» که در ماه مارس (اسفند - فروردین ) در تهران برگزار می‌شود، دعوت کرد گروه صنعت و معدن- کارگروهی ۲۰نفره از کارشناسان ایرانی و ترکیه‌ای، مسوول ایجاد شهرک صنعتی میان مرزی تهران-آنکارا، با استفاده از الگویی که پیش از این آمریکا و مکزیک استفاده کرده بودند، شدند. این خبر را وزرای صنایع ایران و ترکیه در اولین اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های صنعتی جمهوری اسلامی ایران و ترکیه به خبرنگاران دادند.

به گزارش ایرنا، این کمیسیون روز پنجشنبه به ریاست «علی اکبر محرابیان» وزیر صنایع و معادن ایران و «نهاد ارگین» وزیر صنایع و بازرگانی ترکیه در آنکارا برگزار شد.

محرابیان که به دعوت نهاد ارگین در راس هیاتی متشکل از نمایندگان بخش دولتی، مجلس و بخش‌خصوصی، صبح پنجشنبه وارد آنکارا شده در ابتدا دیدار دوجانبه‌ای با ارگین صورت داد و پس از آن در اجلاس کمیسیون مشترک به ریاست وزیران دو کشور حضور یافت.

ترسیم نقشه راه

بر پایه این گزارش، هر دو وزیر در خاتمه نشست تاکید کردند که نقشه راه همکاری‌های صنعتی دو کشور روشن شده است. وزیر صنایع ترکیه در این‌باره گفت: در این مذاکرات یک کارگروه ۲۰ نفره متشکل از ۱۰ کارشناس ایرانی و ۱۰ کارشناس ترکیه‌ای وظیفه اجرا کردن طرح ایجاد شهرک صنعتی در مرز دوکشور را به عهده گرفته‌اند. «نهاد ارگین» گفت: این کمیته فنی که به منظور تهیه بستر حقوقی لازم برای اجرایی کردن این طرح ایجاد شده، چارچوب قراردادهایی که دو کشور باید در این زمینه منعقد کنند را مشخص می‌کنند. وی اضافه کرد: یکی از وظایف کمیته فنی، بررسی الگوهای موجود در زمینه ایجاد شهرک‌های صنعتی در دنیا است. به گفته ارگین، یکی از نمونه‌های این نوع همکاری بین آمریکا و مکزیک بوده که با موفقیت اجرایی شده است.

دعوت از همتای ترک

نهاد ارگین در ادامه گفت: وزیر صنایع ایران، وی را برای شرکت در اجلاس وزیران صنایع کشورهای عضو سازمان «دی ۸» که قرار است ماه مارس در تهران برگزار شود، به ایران دعوت کرده است. وی با اشاره به اهمیتی که ترکیه به این سازمان می‌دهد، گفت که حتما در این اجلاس شرکت خواهد کرد.

از سوی دیگر، «علی اکبرمحرابیان» با اشاره به مذاکرات دکتر «محمود احمدی‌نژاد» و «رجب طیب اردوغان» نخست وزیر ترکیه در تهران و استانبول، گفت: در این دیدارها رساندن حجم مناسبات تجاری دو کشور به ۲۰ میلیارد دلار، هدف گذاری شده است که اجلاس پنجشنبه نیز با همین هدف در آنکارا تشکیل شد.

او گفت: به اعتقاد ما، با ایجاد نقاطی که بتوان بر مبنای آن تولیدات خود را مشترک و با استفاده از مزیت‌های دو کشور دنبال کرد، می‌توان دسترسی به اهداف تعیین شده از سوی روسای جمهور دو کشور را تسهیل کرد. وزیر صنایع با اشاره به اینکه در گام نخست شهرک صنعتی بزرگ و مدرنی در مرز دو کشور احداث خواهد شد، افزود: در این شهرک با استفاده از مزیت‌های نسبی دو کشور، سرمایه‌گذاری‌های متقابلی صورت گرفته و کالاهایی با قدرت رقابتی بالا تولید و به بازارهای دو کشور و منطقه صادر خواهد شد. بر پایه این گزارش، محرابیان پس از این کنفرانس خبری، با «ظفر چاغلایان» وزیر بازرگانی خارجی ترکیه و «علی باجان» معاون نخست وزیر و وزیر هماهنگ‌کننده سیاست‌های اقتصادی ترکیه نیز دیدار و گفت‌وگو کرد.

دومین نشست، دومین وزیر

وزیر صنایع ایران در ادامه سفر خود به ترکیه، با «ظفر چاغلایان» وزیر بازرگانی خارجی ترکیه، هم دیدار و گفت‌وگو کرد. محرابیان و چاغلایان در خاتمه این دیدار، در یک کنفرانس خبری نتایج گفت‌وگوهای خود را مفید و سازنده ارزیابی کردند. محرابیان گفت: هر چند در طول سال‌های گذشته همکاری‌های خوبی در حوزه اقتصادی داشتیم، ولی ظرفیت روابط دوکشور بیش از این است. بنابراین حجم روابط متناسب با پتانسیل‌های موجود نیست. وی تصریح کرد: عزم و اراده مقامات و مردم دو کشور استفاده کامل از این ظرفیت‌ها است و در دوره اخیر رفت و آمدهای مقامات دو کشور به همین علت افزایش یافته و سندهای همکاری مهمی‌بین دو کشور نیز امضا شده است. وزیر صنایع ایران با اشاره به اینکه چند پروژه خوب و زیربنایی هم میان هیات‌های ایرانی و ترک تعریف شده است، افزود: یکی از این پروژه‌ها، ایجاد شهرک صنعتی مشترک در مرز دو کشور است. او از رسانه‌های ترکیه خواست تا از نزدیک با فعالیت‌های موفق این شرکت‌ها آشنا شوند.

افزایش ۱۰برابری حجم تجارت

«ظفر چاغلایان» نیز گفت: ایران و ترکیه دو شریک تجاری مهم برای یکدیگر هستند و در ۸ سال گذشته حجم تجارت دو کشور از یک میلیارد دلار به سطح ۱۰ میلیارد دلار رسید، ولی در سال گذشته به علت بحران مالی جهانی و افت قیمت‌های جهانی انرژی، کاهشی در حجم تجارت دو کشور دیده می‌شود. وی گفت: صادرات ترکیه به ایران با وجود این بحران، افتی نداشته و از حدود ۸۶۷/۱ میلیارد دلار در ۱۱ ماه اول سال ۲۰۰۸ میلادی به حدود ۷۹۷/۱ میلیارد دلار در ۱۱ ماه سال گذشته رسیده، یعنی افتی در صادرات ترکیه صورت نگرفت.

وی با اشاره به اینکه مدیریت کل مناطق آزاد تجاری ترکیه در حوزه اختیارات و وظایف بازرگانی خارجی این کشور است، گفت: احداث شهرک صنعتی نیز در حوزه اختیارات وزارت صنایع و بازرگانی ترکیه است. بنابراین این طرح به هر دو وزارتخانه ترکیه مربوط است و اکنون به طور هماهنگ این موضوع پیگیری می‌شود.

چاغلایان با اشاره به این که در ماه آینده قرار است اجلاس کمیسیون مشترک همکاری‌های اقتصادی ایران و ترکیه در آنکارا برگزار شود، ابراز امیدواری کرد، در این اجلاس توافقات انجام شده بین نخست وزیر ترکیه و مقامات ایرانی در تهران نهایی شود. وزیر بازرگانی خارجی ترکیه موضوع مهم دیگر را رونق دادن تجارت مرزی دوکشور خواند و گفت: ترکیه فهرست کالاهای صنعتی و کشاورزی را که گمرک آنها را به صفر رسانده به طرف ایرانی اعلام کرده و انتظار داریم که ایران نیز مقررات و تنظیمات داخلی خود در این زمینه را به پایان رسانده و با اعلام آنها بتوان تجارت مرزی را که امری مهم است، احیا کرد. وزیر بازرگانی خارجی ترکیه گفت: ترکیه نیز قصد دارد در مناطق آزاد کیش و قشم ایران سرمایه‌گذاری‌هایی را داشته باشد. وی توضیح داد: یعنی شرکت‌های ترکیه‌ای در این مناطق، شهرک‌های صنعتی ایجاد کرده و فرودگاه‌هایی احداث نموده و در زمینه تبدیل این مناطق به مناطق آزاد تجاری مهم منطقه، با ایران همکاری کند. محرابیان روز گذشته از شهرک صنعتی آنکارا بازدید کرد و برای عزیمت به ایران، عازم استانبول شد.