مذاکره برای فروش بلوکهای ۱۰ و ۲۰ میلیون دلاری اوراق پارس جنوبی
گروه انرژی- غزاله طایفه: اوراق مشارکت ارزی و ریالی پارس جنوبی در حالی قرار بود در نیمه دوم آذر ماه امسال منتشر و عرضه شود که بر اساس اخبار دریافتی از شرکت ملی نفت انتشار بخش ریالی آن فعلا منتفی شده است.
عرضه اوراق مشارکت نفتی ریالی فعلا منتفی شد
گروه انرژی- غزاله طایفه: اوراق مشارکت ارزی و ریالی پارس جنوبی در حالی قرار بود در نیمه دوم آذر ماه امسال منتشر و عرضه شود که بر اساس اخبار دریافتی از شرکت ملی نفت انتشار بخش ریالی آن فعلا منتفی شده است.
این در حالی است که مهر ماه امسال سیفالله جشنساز، مدیرعامل شرکت ملی نفت در گفتوگو با خبرنگاران گفته بود: «مراحل مطالعاتی و اداری عرضه این اوراق به پایان رسیده و حداکثر تا آذر ماه اولین سری این اوراق عرضه میشود.»
وقفه در انتشار اوراق
با توجه به اینکه در حال حاضر تامین منابع مالی جهت توسعه فازهای باقی مانده پارس جنوبی (فازهای ۱۱ تا ۲۸) یکی از دغدغههای اصلی وزارت نفت است، صنعت نفت برای انتشار ۵/۱ میلیارد یورو اوراق مشارکت مجوز گرفت، که براساس مصوبه هیات دولت یک میلیارد دلار از این رقم به شرکت نفت و گاز پارس اختصاص داده شد. اما انتشار این اوراق در حال حاضر با وقفه روبهرو شده است. در این بین یک منبع آگاه در وزارت نفت در این رابطه گفت: «انتشار اوراق مشارکت ریالی پارس جنوبی فعلا منتفی شده است، چرا که بخش ارزی این اوراق برای شرکت نفت از اولویت بیشتر برخوردار بود.»
به گزارش خبرنگار ما عدم امکان پرداخت سود ۱۸ درصدی برای خریداران اوراق مشارکت ریالی به دلیل منابع محدود مالی شرکت ملی نفت از جمله عواملی است که میتوان برای منتفی شدن انتشار این اوراق ذکر کرد.
از آنجایی که بازپرداخت سود اوراق مشارکت باید از طریق فروش محصولات پالایشگاهی فازها پرداخت شود و این پالایشگاهها تا ۲ الی ۳ سال پس از بهرهبرداری سودده نیستند، امکان پرداخت این سود وجود ندارد.
مذاکره با شرکتهای آسیایی
این منبع آگاه در ادامه در مورد تاخیر در انتشار اوراق مشارکت ارزی نیز اظهار داشت: «برای انتشار اوراق ارزی مذاکراتی با چند شرکت در کشورهای سنگاپور، تایوان، مالزی و اندونزی در حال انجام است تا این اوراق را به صورت بلوکی خریداری کنند.»
وی ادامه داد: «تمایل مسوولان بر این است که اوراق ارزی پارسجنوبی به صورت بلوکهای ۱۰ و ۲۰ میلیون دلاری خریداری شود.» در این بین، به نظر میرسد که خرید تجهیزات از خارج از کشور دلیل اصلی توجه شرکت ملی نفت به انتشار اوراق مشارکت ارزی است. از آنجایی که بخشی از تجهیزات مورد نیاز برای توسعه هر فاز در بخش خشکی و به خصوص دریا از خارج از کشور تامین میشود، بنابراین برای خرید این تجهیزات باید ارز (دلار یا یورو) پرداخت شود. این منبع آگاه همچنین در خصوص سود این اوراق نیز اظهار داشت: «نرخ سود اوراق مشارکت ارزی پارس جنوبی در حدود ۹ درصد در نظر گرفته شده است.» به گفته وی، البته بانک مرکزی با این میزان سود موافقت نکرده و معتقد است که نرخ سود اوراق مشارکت با توجه به بحران اقتصادی جهان باید کمتر از ۷۵/۸ تعیین شود. در این بین پنج فاز۱۲، ۱۵، ۱۶، ۱۷ و ۱۸ در اولویت نخست اختصاص اوراق مشارکت قرار دارند. این در حالی است که به دلیل عدم اختصاص منابع مالی روند توسعه این فازها به کندی پیش میرود.
در این زمینه روز گذشته فرمانده قرارگاه خاتم الانبیا در گفتوگو با خبرگزاری «مهر» درباره آخرین وضعیت اجرای طرح توسعه فازهای ۱۵ و ۱۶ میدان مشترک پارس جنوبی اظهار داشت: «هماکنون پیشرفت فعلی اجرای این دو فاز در بخشهای دریایی و خشکی حدود ۴۳ درصد است و یکی از مهمترین مشکلات پیش روی اجرای این فازها عدم تامین به موقع منابع مالی است.»
هزینه ۵۰۰ میلیون دلاری
رستم قاسمی تصریح کرد: «با توجه به اینکه کارفرما (شرکت نفت و گاز پارس) تاکنون نتوانسته مطابق پیشرفت اجرای طرح منابع مالی را به پروژه تزریق کند، از این رو قرارگاه سازندگی خاتمالانبیا تاکنون حدود ۵۰۰ میلیون دلار از منابع داخلی خود در این طرح ملی هزینه کرده است.»
برداشت از حساب ذخیره ارزی
وی در ادامه گفت: «برای تامین بخشی از مشکلات مالی این دو فاز پارس جنوبی، قصد برداشت یک میلیارد دلار از حساب ذخیره ارزی داریم.»
قاسمیبا اشاره به اینکه تاکنون برداشت یک میلیارد دلاری از ذخیره ارزی در شورای اقتصاد به تصویب رسیده است، اظهار داشت: «مراحل اداری در بانک مرکزی در حال انجام است.»
وی در پاسخ به اینکه آیا تاخیرهای ایجاد شده در اجرای فازهای ۱۵ و ۱۶ پارس جنوبی قابل جبران خواهد بود؟ گفت: «اگر شرکت ملی نفت منابع مالی لازم را به پروژه تزریق کند تاخیرهای ایجاد شده قابل جبران است.»
قرارداد ۲۷ و ۲۸ امضا میشود؟
از سوی دیگر در حالی امضای قرارداد توسعه فازهای ۲۷ و ۲۸ پارس جنوبی چند ماهی است با تاخیر روبهرو شده که مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران روز گذشته از دستیابی به یک منبع مالی جدید خبر داد و گفت: «قرارداد این دو فاز در آینده نزدیک با شرکت پتروپارس امضا خواهد شد.»
سیفاله جشنساز در گفتوگو با شانا اظهار داشته که امکان مالی ایجاد شده مبلغی مطلوب است که میتوانیم از آن در شتاب بخشی به اجرای فازهای پارس جنوبی استفاده کنیم.
ارسال نظر