۱۳هزار طرح نیمهتمام در انتظار ۱۳هزار میلیارد تومان اعتبار
پس از اعلام نظر محمود بهمنی، رییس کل بانک مرکزی مبنی بر اولویت این بانک در ارائه تسهیلات به طرحهای نیمهتمام صنعتی، وزارت صنایع و معادن در پانزدهم مهر ماه جاری، فهرستی از طرحهای مطابق با شرایط مورد نظر بانک مرکزی را تهیه و به این بانک ارسال کرده است. حال این وزارتخانه، همچنان منتظر اعلام نظر بانک مرکزی برای اختصاص خطوط اعتباری ویژه به این بخش از صنعت کشور است.
اگرچه رییس کل بانک مرکزی بارها و بارها در جمعهای خصوصی و عمومی، خطاب به صنعتگران بر این نکته تاکید داشته که سیستم پولی و بانکی کشور با 40هزار میلیارد تومان بدهی معوق روبهرو است، اما انتظارات صنعتگران را نیز در جایگاهی خاص قرار داده و چند روز پیش اعلام کرد که با توجه به محدودیت منابع، اولویت در اعتبار دهی به بخش صنعت، با طرحها نیمهتمام خواهد بود.
مدیرکل دفتر نظارت و ارزیابی وزارت صنایع و معادن در این رابطه میگوید: «وزارت صنایع و معادن با ارسال گزارشی به بانک مرکزی، ۱۳هزار و ۴۶ طرح نیمهتمام که بالای ۴۰درصد، پیشرفت فیزیکی داشتند را معرفی کرده است.»
محمد پناهیفر میافزاید: «براساس ارقام، سرمایه ثبت شده این تعداد واحدها، 190هزار و 820 میلیارد ریال است که بر این اساس، پیشبینی وزارت صنایع این است که این تعداد طرح نیمهتمام، با سرمایه 129هزار و 201میلیارد ریال یعنی حدود 13هزار میلیارد تومان میتوانند تکمیل شده و در چرخه تولید قرار گیرند.»
وی به خبرنگار دنیایاقتصادی میگوید:« با به بهرهبرداری رسیدن این طرحها، پیش بینی میشود که ۴۴۶هزار و ۹۰۴ نفر، مشغول به کار شوند.»
به گفته این مقام مسوول در وزارت صنایع و معادن، فهرست طرحهای نیمهتمام به بانک مرکزی ارسال شده، اما هنوز پاسخی از سوی مقامات این بانک دریافت نشده است. اگرچه تمرکز فعلی بانک مرکزی در تخصیص منابع به بخش صنعت، تکمیل طرحهای نیمهتمام است و مسوولان عالیرتبه کشور نیز بر این امر تاکید دارند.
پناهی فر تصریح میکند: «البته یکی دیگر از اولویتهای وزارت صنایع، سرپانگه داشتن واحدهای تولیدی است که هماکنون مشغول به کار هستند، اما به بهرهبرداری رسیدن طرحهای نیمهتمام نیز میتواند جهش خوبی را در تولید ناخالص داخلی کشور، ایجاد کند.»
وی اضافه میکند: «در بودجه سال 89 نیز، به طور قطع نمایندگان مجلس شورای اسلامی بندهایی را به عنوان تسهیلات به بخش خصوصی از محل فاینانس یا حساب ذخیره ارزی خواهند گنجاند، اما باید توجه داشت که بودجه دولت برای دو بخش جاری و عمرانی در قالب بودجههای سنواتی گنجانده میشود، بنابراین شاید بتوان کمتر بر روی بودجه 89 برای تخصیص به این طرحها، امیدوار بود.»
پناهیفر میگوید: «با توجه به اینکه اتمام طرحهای نیمهتمام نیاز به منابع ارزی و ریالی دارد، مذاکرات وزارت صنایع با بانک مرکزی برای تامین اعتبار مورد نیاز این طرحها، جامعتر است. به این معنا که بانکهای تجاری و تخصصی نیز در ارائه تسهیلات به این طرحها، مشارکت کرده و یاری نمایند.»
وی اظهار میکند: «البته منابع بخش خصوصی نیز باید تجهیز شود و راهکارها و مشوقهایی پیش روی این بخش قرار گیرد تا در این طرحها، مشارکت کنند.» این در حالی است که وزیر صنایع و معادن نیز چندی قبل، خبر از ابطال مجوز برخی طرحهای غیرفعال صنعتی در کشور داده بود و هرگونه اقدام در این زمینه را به سازمانهای صنایع و معادن استانها سپرده بود.
به هرحال، وجود واحدهای نیمهتمام صنعتی، نشانگر بلوکه شدن منابع مالی عظیمی است که در گذشته به دلیل اعطای تسهیلات بانکی برای راهاندازی این گروه از طرحها، پرداخت شده است. به اعتقاد کارشناسان، این گروه از واحدهای نیمهتمام که با دریافت امتیاز زمینهای ارزان در شهرکهای صنعتی یا حتی ساخت سوله، تاکنون موفق به راهاندازی و تولید نشدهاند، به نوعی مانع از ایجاد فرصتهای جدید در شهرکهای صنعتی توسط سایر سرمایهگذاران شده است.
این درحالی است که چندی پیش، وزارت صنایع و معادن برای جلوگیری از نیمه کاره بودن طرحهای صنعتی، با کمک بانک مرکزی، 60درصد واحدهای نیمهتمام را شناسایی و به آنها نقدینگی تزریق کرد.
به هر حال کارشناسان میگویند: «باید سازوکاری از سوی وزارت صنایع در پرداخت تسهیلات جدید در نظر گرفته شود که به صورت واقعی، صنعت مورد حمایت قرار گرفته و دریافتکنندگان تسهیلات، واحد صنعتی خود را فعال و با بالاترین ظرفیت، به تولید رساند.»
آنها تاکید میکنند: «حمایتهای مالی از واحدهای نیمهتمام، باید به گونهای باشد که بار دیگر منجر به توقف در اجرای طرح و افزایش مطالبات بانکها نشود. به بیان دیگر، وضع گذشته مجددا تکرار نشود.»
ارسال نظر