سناریوهای گازرسانی در برودت هوا
گروه انرژی - غزاله طایفه: میانگین مصرف گاز ۲۷درصد افزایش یافته است. احتمال برقراری محدودیت گاز رسانی وجود دارد، اما برودت هوا همانند سال ۸۶ نیست؛ با این حال خبرهای جدیدی برای دهکهای درآمدی مختلف اعلام شده است.
پیشنهاد جریمه ۲۲۵ تومانی به ازای هر مترمکعب برای مشترکان پرمصرف
گروه انرژی - غزاله طایفه: میانگین مصرف گاز ۲۷درصد افزایش یافته است. احتمال برقراری محدودیت گاز رسانی وجود دارد، اما برودت هوا همانند سال ۸۶ نیست؛ با این حال خبرهای جدیدی برای دهکهای درآمدی مختلف اعلام شده است.
به گزارش خبرنگار ما، در حالی که کمتر از یک ماه به آغاز فصل زمستان باقی است، مسوولان شرکت ملی گاز در حال بررسی چند سناریو جهت تامین گاز زمستانی هستند.
در این بین روند مصرف گاز طی ۷ ماه نخست سال نگرانکننده بوده و رشد ۲۷درصدی را تجربه کرده است. به گفته مسوولان شرکت ملی گاز با سرد شدن هوا، رشد مصرف روند صعودی را طی خواهد کرد؛ به گونهای که با هر درجه کاهش درجه دما ، ۱۰میلیون مترمکعب مصرف گاز افزایش خواهد یافت.به بیان ساده تر به ازای کاهش هر یک درجه دمای هوا، ۱۳/۲درصد (در وضعیت کنونی مصرف) بر مصرف گاز افزوده میشود.
محمدرضا غروی، معاون مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران دیروز در شرایطی که هواشناسی پیشبینی میکرد درجه دمای شهر تهران حداقل به ۳ درجه میرسد، به خبرنگار «دنیایاقتصاد» درباره برنامهریزی شرکت ملی گاز در تامین گاز زمستانی گفت: «در حال حاضر برنامهریزی لازم برای تامین گاز برای همه بخشهای مصرف انجام شده است و در چندین سناریو میزان تولید و مصرف گاز برآورد شده است.»
تولید ۵۷۰میلیون مترمکعبی
وی در خصوص میزان تولید گاز در زمستان امسال گفت: «در مجموع با توجه به میزان تولید گاز در داخل کشور و میزان گاز وارداتی پیشبینی ما این است که تولید گاز در زمستان به ۵۷۰میلیون مترمکعب در روز برسد که در تمامی بخشهای مختلف مصرف توزیع خواهد شد.»
غروی با بیان اینکه اگر شرایط آب و هوایی کشور بسیار سرد و مشابه زمستان ۸۶ باشد، مجبور به اعمال محدودیت در توزیع گاز هستیم، اظهار داشت: «ناگزیریم که در توزیع گاز به بخشهای پرمصرف مانند نیروگاهها و صنایع عمده محدودیت اعمال کنیم.»
ذخیره ۷/۳میلیارد لیتری سوخت مایع
برای پیشگیری از قطع گاز شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی ایران از چند ماه گذشته در مسیر تامین سوخت مورد نیاز نیروگاهها در فصل سرد سال، سوخت مایع را ذخیرهسازی کرده است. بر اساس آخرین آمار، هماکنون موجودی نیروگاهها از دو فرآورده نفتی نفت گاز و نفت کوره به ترتیب ۷/۱ و دو میلیارد لیتر (در مجموع ۷/۳میلیارد لیتر سوخت مایع) است.
چند روز پیش نورالدین شهنازیزاده، مدیرعامل شرکت ملی پالایش و پخش فرآوردههای نفتی گفته بود که اگر در چهار ماه پیش رو، شرکت ملی گاز روزانه ۳۰میلیون مترمکعب گاز به نیروگاهها تحویل دهد، مشکلی برای تامین سوخت زمستانی نیروگاهها ایجاد نخواهد شد.
هوا سرد است نه مثل ۲ سال قبل
تحویل گاز به بخشهای پرمصرف از جمله نیروگاهها و صنایع عمده در شرایطی امکانپذیر خواهد بود که بر اساس پیشبینیهای کارشناسی، برودت هوا زیاد نباشد. در این بین پرویز رضازاده، مدیرکل پیشبینی وضع هوای کشور در گفتوگو با «دنیای اقتصاد» در پاسخ به این سوال که آیا برودت هوا در زمستان امسال همانند سال ۸۶ خواهد بود؟ اظهار داشت: «سرمایی که در زمستان ۸۶ ما شاهد آن بودیم یک رخداد نادر بود، اما مشابه آن وضعیت را برای امسال پیشبینی نمیکنیم.» وی ادامه میدهد: «میانگین دمای هوا در پاییز امسال یک درجه بیشتر از نرم ۳۰ساله است. در زمستان نیز میانگین دمای هوای کشور را نیم درجه بیشتر از میانگین بلندمدت پیشبینی میکنیم.»
معاون مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در ادامه با بیان اینکه هر یک درجه کاهش دمای هوا ۱۰میلیون مترمکعب مصرف گاز را افزایش خواهد داد، درخواست کرد: «ما از همه مصرفکنندگان در تمامی بخشها میخواهیم که در میزان مصرف گاز، صرفهجویی کنند.»
معاون مدیرعامل شرکت ملی گاز ایران در پاسخ به این سوال که آیا پیشبینی مصرف روزانه ۴۲۰میلیون مترمکعبی گاز برای بخش خانگی در زمستان امسال میتواند درست باشد؟ اظهار داشت: «این میزان مصرف در زمستان سال ۸۶ فقط برای بخش خانگی اتفاق افتاد.»
وی ادامه داد: «بر اساس آمار شرکت ملی گاز، میزان مصرف گاز در تمامی بخشها و با احتساب گاز نیروگاهها در روز گذشته ۴۶۹میلیون مترمکعب در روز بود. ضمن اینکه در روز دوشنبه ۲۱میلیون مترمکعب صادرات گاز و ۲۲میلیون مترمکعب نیز واردات گاز داشتیم.»
واردات ۳۰میلیون مترمکعب گاز
غروی در پاسخ به سوال دیگری که از ۵۷۰میلیون مترمکعب گازی که در زمستان خواهیم داشت، چه میزان از محل تولید داخل و چه میزان از محل واردات تامین میشود؟ توضیح داد: «از این میزان ۳۰میلیون مترمکعب در صورت بهره برداری از خط لوله جدید گاز از دولت آباد ترکمنستان به خانگیران ایران، از ترکمنستان تامین خواهد شد و ۲۰۰میلیون مترمکعب نیز از طریق فازهای پارس جنوبی و مابقی از پالایشگاههای داخل کشور تامین میشود.» وی همچنین درباره طرح شرکت ملی گاز برای قطع گاز مشترکان پرمصرف توضیح داد: «متاسفانه ۱۰درصد مشترکان پرمصرف در حدود ۳۰درصد گاز کشور را مصرف میکنند، این در حالی است که نزدیک به ۲۵درصد مصرفکنندگان کم مصرف در حدود ۱۰درصد گاز تولیدی کشور را مصرف میکنند.»
تخفیف ویژه برای دهکهای اول و دوم
وی افزود: «بنابراین در راستای اصلاح الگوی مصرف پیشبینی کردهایم کسانی که کمتر مصرف میکنند که اکثرا در دهکهای یک و دو قرار دارند، از تخفیف ویژه برخوردار شوند. همچنین دهکهای ۳ تا ۷ نیز تعرفه عادی گاز را پرداخت خواهند کرد.»
از جریمه تا قطعی گاز
غروی در مورد مشترکان پرمصرف گاز نیز اظهار داشت: «مشترکان پرمصرف گاز نیز که در دهکهای ۸ تا ۱۰ قرار میگیرند اگر الگوی مصرف را رعایت نکنند، جرایم گازی برای آنها در نظر گرفته شده که تا مرحله قطع گاز نیز میرود.»
بر اساس پیشنهاد جدید ارائه شده از سوی شرکت ملی گاز که در حال حاضر در کمیته اقتصادی هیات دولت در حال بررسی است، مشترکان پرمصرفی که بیش از الگوی مصرف گاز مصرف میکنند، سقف جریمه ۲۲۵ تومانی به ازای هر مترمکعب گاز برای آنها در نظر گرفته شده است. در حال حاضر سقف جریمه مصرف بیش از الگوی گاز طبیعی در هر مترمکعب ۷۷۹ریال است.
براساس مصوبات موجود، مشترکان گازی که مصرف آنها در دهک اول و دوم قرار گرفته باشد، بابت مصرف هر مترمکعب گاز ۴۵ ریال پرداخت میکنند؛ همچنین هزینه پرداختی مشترکانی که در دهکهای سوم تا هفتم قرار میگیرند، بابت هر مترمکعب گاز مصرفی ۱۰۰ ریال است.
مشترکانی که در دهک هشتم تا دهک دهم مصرف قرار دارند نیز باید علاوه بر پرداخت ۱۰۰ریال پایه به ازای هر مترمکعب گاز، بسته به میزان مصرف جریمه پرداخت کنند. در این خصوص این سه دهک آخر که در محدوده جریمه قرار دارند، هر کدام به چندین پله تقسیم شدهاند که به میزان جریمه هر پله بین ۲۰ تا ۳۰ ریال اضافه میشود.
ارسال نظر