گروه انرژی- ظاهرا سناریوی قرارداد گازی میان ایران و ترکیه این بار برای ارمنستان دارد تکرار می‌شود؛ به طوری که به‌رغم اعتراض‌های مقام‌های ایرانی در مورد برداشت کمتر گاز از سوی ارمنستان این موضوع از سوی مقامات این کشور رد می‌شود. به دنبال اعلام خبری از سوی یکی از کارشناسان شرکت صادرات گاز ایران مبنی بر اینکه میزان صادرات کنونی گاز ایران به ارمنستان کمتر از حدی است که در قرارداد سال ۲۰۰۴ میلادی به امضای دو طرف رسیده است، وزیر انرژی ارمنستان این مطلب را رد کرد.

به گزارش فارس، رسول سلمانی، کارشناس ارشد شرکت صادرات گاز ایران هفته گذشته اعلام کرده بود که ارمنستان باید تا پایان امسال روزانه ۳‌میلیون مترمکعب گاز طبیعی از ایران خریداری کند و این در حالی است که هم اکنون تنها یک سوم این رقم از طریق خط لوله‌ای که یک سال پیش افتتاح شد به ارمنستان صادر می‌شود. ایران می‌تواند از ارمنستان تقاضا و درخواست خسارت کند. این در حالی است که آرمن موسیسیان ضمن رد این مطالب گفت: بر اساس قراردادی که بین دو کشور به امضا رسیده ارمنستان تنها در صورتی روزانه سه ‌میلیون مترمکعب گاز از ایران وارد خواهد کرد که معادل قیمت گاز وارداتی بتواند به ایران برق صادر کند. این مساله نیز تنها زمانی اتفاق خواهد افتاد که سومین خط انتقال برق با ولتاژ بالای ارمنستان به ایران تکمیل شود.

وی ضمن رد هرگونه اختلاف در روابط انرژی دو کشور گفت: هیچ شرایط فوق‌العاده و غیرطبیعی در شرایط ایران و ارمنستان وجود ندارد و همه چیز طبق برنامه است.در مقابل رسول سلمانی در واکنش به اظهارات وزیر انرژی ارمنستان که مدعی عدم پایبندی ایران به خرید برق در قبال گاز شده بود، گفت: ایران به تعهدات خود در قرارداد تهاتری برق با گاز پایبند بوده است و اعتراض ایران به کاهش خرید گاز توسط ارمنستان به قوت خود باقی است. رییس نظارت بر عملیات صادرات گاز شرکت ملی صادرات گاز اظهار کرد: قرارداد گازی منعقده بین ایران و ارمنستان به گونه‌ای تعریف شده است که صادرات گاز به کشور هدف باید در طول سال با افزایش صادرات توام شود. وی ادامه داد: بر اساس برآوردهای صورت گرفته، صادرات گاز به ارمنستان در مقطع کنونی حدود ۱/۱میلیارد مترمکعب تخمین زده می‌شود و این در حالی است که ارمنستان در حال حاضر به جای خرید روزانه سه‌میلیون متر مکعب گاز ایران تنها یک‌میلیون و ۲۰۰ مترمکعب آن را متناسب با نیاز کشورش خریداری می‌کند.

وی افزود: کشور ارمنستان به دلیل مواجهه با عدم امکانات مناسب جهت بهره‌وری از گاز خریداری شده، از خرید حجم گاز تعیین شده در قرارداد امتناع می‌کند؛ زیرا امکانات داخلی ارمنستان اجازه خرید بیش از این حجم گاز را به این کشور نمی‌دهد.

وی در خصوص چگونگی اتخاذ سیاست‌های آتی به منظور گذر از مشکل حادث شده، گفت: عمل به آنچه که در قرارداد بدان تاکید شده است وظیفه طرفین قرارداد منعقده فی‌مابین است. بر این اساس ایران ضمن اعلام اعتراض خود مبنی بر حل مشکل کاهش خرید گاز از سوی ارمنستان، سعی در برون رفت از مشکل پیش‌رو در تعامل با طرف دیگر خواهد داشت. وی ضمن تاکید بر این موضوع که قرارداد گازی ایران و ارمنستان قراردادی تهاتری است، خاطرنشان کرد: بر اساس تدابیر اندیشیده شده در قرارداد منعقده، قرارداد فی‌مابین به صورت تهاتری «پایاپای» تنظیم شده است بدین مفهوم به میزان برق خریداری شده از ارمنستان، ایران موظف به صدور گاز به این کشور شده است تا کنون ایران به تعهد خود در این زمینه عمل کرده است؛ ضمن آنکه در خصوص افزایش حجم گاز صادراتی به ارمنستان با هیچ محدودیتی مواجه نیست.

سلمانی با اشاره به این موضوع که عدم برداشت متناسب با آنچه که در قرارداد پیش‌بینی شده است از ابتدا در دستور کار طرف ارمنستانی بوده است، تصریح کرد: به‌‌رغم تمام کاستی‌ها و نواقصی که اجرای قرارداد را تحت تاثیر قرارداده است روابط انرژی بین دو کشور توام با تفاهم و تعامل ارزیابی می‌شود، تنها مشکل فی‌مابین میزان حجم تبادلی گاز است که باید در اسرع وقت این مشکل نیز مرتفع و حجم گاز صادراتی و برق در دستور خرید از سوی هر دو طرف قرارداد باید افزایش یابد.