پیش به سوی «ایدرو» هسته‌ای

عکس: مهر

هدایت،قلعه بانی ، محرابیان و هاشمی

حاشیه‌های ۱۴۰ دقیقه تودیع و معارفه مدیرعامل «ایدرو» گروه صنعت و معدن-محبوبه فکوری: از دید یکی از اعضای هیات عامل ایدرو، از امروز، مدیری خوش‌لباس، خوش سیما که دارای برخورد مودبانه‌ای است، بر روی صندلی ریاست این سازمان تکیه زده است.

مراسم تودیع و معارفه رییس قدیم و جدید سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران، دیروز برگزار شد. این مراسم، حاضران و غایبان بسیاری داشت.

در این مراسم، چهره‌های آشنایی چون «رستم قاسمی» فرمانده قرارگاه سازندگی خاتم‌الانبیا، «نسرین سلطان‌خواه» مشاور رییس‌جمهور، «حسین هاشمی» رییس کمیسیون صنایع و معادن مجلس شورای اسلامی و از همه مهمتر، «علی‌اکبر محرابیان» وزیر صنایع و معادن، «احمد قلعه‌بانی» مدیرعامل سابق ایدرو و «مجید هدایت» مدیرعامل جدید ایدرو به چشم می‌خوردند و در مقابل، برخی افراد همچون «ندیمی»، «منطقی»، «رویانیان» و نمایندگان مجلس نیز که در مراسم اول حضور داشتند، حالا به جمع غایبان پیوسته‌اند.

مراسم با حدود ۲۰ دقیقه تاخیر از ساعت ۱۰ صبح (که از قبل اعلام شده بود)، آغاز می‌شود. سالن مملو از جمعیت است که به نظر می‌رسد، آمده‌اند ببینند چه گفت و شنودهایی میان بازیگران اصلی مراسم، رد و بدل می‌شود. مراسم چهار سخنران دارد. اول معاون مالی و اقتصادی ایدرو به پشت تریبون می‌رود، دوم رییس قدیم، سوم رییس جدید و در نهایت، وزیر صنایع و معادن. هر فردی که پشت تریبون قرار می‌گیرد، از همکاران سابق، سوابق خود، برنامه‌ها، اولویت‌ها و در نهایت استراتژی‌های ۴ سال آتی این سازمان مادر تخصصی،‌ سخن به میان می‌آورد.

«رحیم اسماعیلی دانا» اولین فردی است که به عنوان «یکی از اعضای هیات عامل ایدرو»، پشت تریبون قرار می‌گیرد. فردی که سابقه سخنرانی در مراسم تودیع برخی مدیران صنعتی از جمله «منوچهر منطقی» را هم در پرونده خود ثبت کرده است.

او ترجیح می‌دهد سخنانش را با این استدلال که بچه‌های جبهه و جنگ در این مراسم حضور دارند، آغاز کند. «رستم قاسمی» به همراه سایر مدعوان او را نگاه می‌کنند. اسماعیلی دانا پس از گذر از خاطرات دوران دفاع مقدس و سازندگی، صحنه امروز کار صنعتی در کشور را به مثابه جنگی توصیف می‌کند که همه مدیران و صحنه‌گردانان آن، باید عزم خود را برای توسعه تولید و بخش صنعت جزم کنند.

وی می‌گوید: «تغییر و تحولاتی که در وزارت صنایع و معادن پیش آمده است، این وزارتخانه را به مامن امنی برای مجموعه صنعتگران کشور تبدیل کرده است.»او در میان صحبت‌هایش ترجیح می‌دهد گذری هم به سوابق «قلعه‌بانی»، مدیر مافوقش که به صورت کاری، با وی آشنا شده بود، بزند: «قلعه‌بانی مدیر بسیار متواضعی است که تصمیمات به موقعی را اتخاذ می‌کند و تجربیات اکتسابی از بدنه صنعت دارد. وی از مافوق خود اطاعت و بی‌چون و چرا با وی کار می‌کند. در واقع وی ترجیح می‌دهد که خود را با مدیر مافوق خود تطبیق دهد.»

به گفته اسماعیلی دانا، چند سمت تاکنون به «قلعه‌بانی» پیشنهاد شده که تصمیم‌گیری با خودش است. به هرحال با اینکه وی آذری‌زبان نبوده است، ولی بسیاری از کارگران و کارشناسان {آذری}، ‌وی را دوست دارند. ضمن اینکه هر شرکتی که وی در آن مدیریت کرده، وضعیت مطلوبی در بورس پیدا کرده‌است.معاون مالی و اقتصادی ایدرو همچنین به حاضران توصیه می‌کند که اگر «قلعه‌بانی» مدیرعامل یک شرکت بورسی شد، به طور قطع سهام آن‌را خریداری کنند و .....

مجری آنگاه چندبار با خنده به وی تذکر می‌دهد که وقتش تمام شده، اما او ترجیح می‌دهد در همین زمان اندک، به توصیف رییس جدید خود که تنها دو جلسه‌ با وی برخورد داشته و در خصوص مسائل کار، صنعت و ایدور با وی صحبت کرده نیز، بپردازد: «ایشان فردی خوش‌سیما، خوش‌تیپ و لباس است که بسیار با ادب برخورد می‌کند. ۲۸ سال سابقه در امور پیمانکاری نفت و گاز داشته و در کنار آن، ارتباطات خوبی با مجموعه‌های مختلف دارد.»وی اضافه می‌کند: «از همه مهم‌تر، وی تسلط به زبان خارجی داشته و مهندسی است که به امور اقتصادی کاملا مسلط است.»

سرانجام بعد از تذکر دوباره مجری، به ذکر چند بیت شعر که این روزها در مراسم‌های مختلف از گرفتن رای‌اعتماد تا تودیع و معارفه‌ها مرسوم است، بسنده کرد: ‌«زندگی صحنه یکتای هنرمندی ماست، هرکسی نغمه خود خواند و ...»

او به محض اینکه از پشت تریبون کنار می‌آید، حاضران کف می‌زنند. به پایین سن که می‌رسد با صحنه عجیبی روبه‌رو می‌شود. جای او را فرد دیگری گرفته است. لحظه‌ای بعد قلعه‌بانی به پشت تریبون می‌رود. مدیران و کارکنانی که در سالن حضور دارند، وی را به مدت چند دقیقه ممتد تشویق می‌کنند. «آقا خیلی ممنون... آقا متشکرم». قلعه‌بانی سپس با خیرمقدم‌گویی به مدعوین از وزارتخانه‌های دفاع و صنایع و معادن و نمایندگان مجلس، خیرمقدم مخصوصی نیز تقدیم جانشین خود در ایدرو یعنی «مجید هدایت» می‌کند.

قلعه‌بانی با بیان اینکه سوابق و تجربیات رییس جدید را طی چند روز اخیر در روزنامه‌ها خوانده است، می‌گوید: «البته نکته مهم این است که ایدرو، ‌حمایت محرابیان را دارد و با این وجود، امید می‌رود اجرای پروژه‌های سازمان، سرعت گیرد.»

وی گذری هم به صحبت‌های معاون خود در ایدرو می‌زند و می‌گوید: «سعی کردم فرصت خدمت در صنعت را به خوبی استفاده کرده و پروژه‌‌ها را‌ سودده کنم، البته این من نبودم که این کارها را به نتیجه رساندم، بلکه مدیران و کارکنان نقش اصلی را داشتند.»

قلعه‌بانی، با مرور خاطرات خود از مراسم‌های مختلف تودیع خود از سمت‌های مختلف می‌افزاید: «تمامی مراسم‌های تودیع من، در دی ماه برگزار شد، دو پسر هم دارم که در دی ماه به دنیا آمده‌اند. شاید بهتر بود آقای محرابیان، دو ماه دیگر صبر می‌کرد و من در دی ماه می‌رفتم.»

پس از این صحبت، صدای خنده سالن را فرامی‌گیرد، اما وی با تسلط بر خود، به فرمان ۱۰ ماده‌ای وزیر صنایع به وی، در زمان ورود به ایدرو اشاره و تصریح می‌کند: «این برنامه را در دستور کار قرار دادم و با جدیت، پیاده کردم، البته حمایت‌های محرابیان به کار سرعت داد. به این معنا که فروش سال ۸۷ سازمان، با ۱۹‌درصد رشد به ۱۶‌هزار و ۵۰۰‌میلیارد تومان رسید.»

قلعه‌بانی در این میان متوجه می‌شود که حاضران کم توجه‌تر از دقایق قبل شده‌اند، ‌به همین دلیل می‌گوید: «فکر می‌کنم حرف‌هایم خسته‌کننده شده،‌ چراکه دیگر کسی گوش نمی‌دهد،» اما با وجود این حدس و گمان، همچنان به گزارش عملکرد خود ادامه می‌دهد و ....

اما در آخر هم، توصیه‌هایی به رییس جدید می‌کند: «۷۶ طرح دانش‌محوری که ۱۷ میلیارد تومان در آن‌ها سرمایه‌گذاری شده است را با جدیت ادامه دهند.»وی در ادامه با عذرخواهی از لغو مراسم روز شنبه می‌گوید: «آمادگی برگزاری این مراسم در سازمان وجود داشت، اما ‌بنا به دلایلی تشکیل نشد» و در نهایت، تشکر از دولت و محرابیان بابت لطفی که به وی در راستای ارائه مدیریت‌ کرده‌ بودند.

در این هنگام، مجری بخشی از سابقه مدیریتی مدیرعامل جدید را پشت تریبون قرائت می‌کند: «ایجاد و راه‌اندازی توسعه صنایع مختلف در عرصه سرمایه‌گذاری‌های صنعتی، ساخت تسلیحات پیشرفته و ....»

مدیرعامل جدید، «مجید هدایت» سخنرانی خود را با تشکر از حسن اعتماد وزیر و اعضای مجمع عمومی ایدرو برای انتخابش آغاز می‌کند و از خاطرات خود در عرصه‌های مختلف سازندگی می‌گوید:« از آن زمان که «ماشین‌سازی تبریز» برای راه‌اندازی به ۸۰ مهندس مکانیک نیاز داشت، به دلیل کمبود افراد متخصص، کشور مجبور به استخدام مهندسان مکانیک از کشور هند و رومانی شد.»

وی به زمان حال که کشور به فعالیت‌های گسترده صنعتی از جمله ساخت نیروگاه‌های هسته‌ای نیاز دارد،‌ اشاره می‌کند و معتقد است که باید در پروژه‌های نفت و گاز سرمایه‌گذاری بیشتری صورت گیرد. در این میان گذری هم به صحبت‌های مهندس ترکان یکی از مهندسان قدیمی صنعت نفت می‌زند و می‌گوید: «ترکان می‌گفت، ‌میزم را می‌فروشم و می‌روم در نفت و گاز سرمایه‌گذاری می‌کنم....»

هدایت تاکید می‌کند که نباید «پا در کفش بخش خصوصی کرد». ضمن اینکه باید در حوزه صنعت LNG نیز اقدامات را با قوت بیشتری پیگیری کرد. بعد از آن، به سفر «اوباما» به شانگهای چین اشاره و تاکید می‌کند که نباید به راحتی بازار خود را به کشوری مثل چین بسپاریم.

مدیرعامل جدید ایدرو می‌گوید: «رقابت و حضور موثر اقتصادی در بازارهای داخلی و خارجی، طراحی حلقه‌های تولید و تکمیل زنجیره تولید از جمله اقداماتی است که باید صورت گیرد، ضمن اینکه برای رسیدن به این افق‌ها باید روش‌های تامین منابع مالی مطمئن و قابل دسترس را نیز پیدا کرد، البته باید اجرایی کردن اصل ۴۴ را نیز لحاظ کرد.» بعد از سه سخنرانی، نوبت به وزیر صنایع و معادن می‌رسد. وی فرصت را غنیمت می‌شمرد و می‌گوید: «در این جمع که اکثر مدیران ایدرو حاضر هستند به راحتی می‌توان در مورد استراتژی‌های ۴ سال آتی ایدرو صحبت کرد.» بعد هم به سرعت، حرف‌های قلعه‌بانی را در ذهن خود مرور می‌کند و می‌گوید:« قبل از هرچیز می‌خواهم قولی به قلعه‌بانی دهم. قلعه‌بانی می‌گوید که تودیع‌هایش طی چند سال اخیر در دیماه صورت گرفته است، ما هم قول می‌دهیم هر زمانی که خواستیم وی را از صنعت تودیع کنیم، حتما در دی ماه این کار را انجام دهیم.»

محرابیان ادامه می‌دهد: «رفتن یک مدیر و آمدن مدیر دیگر در حوزه صنعت، به معنای تودیع نیست. ما امروز در صنعت نیاز به نیروی جدید و پتانسیل‌های فکری بیشتر داریم. در این میان، مدیر لایق و کارآمدی همچون «قلعه‌بانی» را از دست نخواهیم داد. البته خارج از صنعت نیز برای وی کاری نیست. تجربه عمر و توان وی در حوزه صنعت است.

قدر مسلم، بنده‌ای که از ایشان درخواست کرده‌ام و وی را از یک شرکت زیرمجموعه سازمان گسترش در راس این سازمان قرار داده‌ام، امروز نمی‌گذارم وی، صنعت را رها کند.»وزیر صنایع و معادن می‌گوید: «۲۸سال فعالیت برای یک مدیر پرتوان، زمان زیادی نیست. وی در صنعت خواهد ماند. البته تغییر و جابه‌جایی در حوزه کار طبیعی است. قلعه‌بانی، توان اجرایی خوبی دارد. در کار بنگاهداری، نمونه است، اما امروز، نیاز به تغییر نگاه در ایدرو داریم. انصافا می‌توان به ایدرو نمره خوبی داد. یک مدیر اجرایی قوی، جای خود را به مدیری می‌دهد که نگاه استراتژیک و بنیادین بر روی صنعت دارد. در ایدرو، نیاز به این تفکر داریم.»وی می‌افزاید: «در صنایع نیروگاهی به ویژه هسته‌ای، به نظر می‌رسد باید ایدرو، گام‌های اساسی بردارد.»

محرابیان در پایان می‌گوید که از حضور «قلعه‌بانی» در سایر سمت‌های مدیریتی استفاده خواهد کرد و تاکید می‌کند که به توان و تدبیر مدیریتی «هدایت» هم، ایمان دارد و سپس، به تجارب خوب مدیریتی که در کارهای مشترک خود با وی داشته، اشاره می‌کند. و در پایان چند عکس یادگاری،‌ تبادل هدیه‌ها و در نهایت گپی با خبرنگاران و...