گزارش انرژی - زمزمهها جدی میشود؟
مجمع کشورهای صادرکننده گاز پیش به سوی اوپک
گروه انرژی- وزیر انرژی الجزایر در اظهارنظری جدید خواستار تقلید مجمع کشورهای صادرکننده گاز از اوپک برای کنترل قیمت گاز شده است. «شکیب خلیل» با پایین دانستن قیمت جهانی گاز در تشریح وظایف مجمع کشورهای صادرکننده گاز گفته است که این سازمان باید در دفاع از منافع اقتصادی اعضای خود در برابر کاهش قیمتها همچون اوپک عمل کند.
بر اساس گزارش خبرگزاری رسمیالجزایر، وزیر انرژی این کشور قیمت کنونی گاز را پایین میداند و خواهان اتخاذ سیاستی در درون مجمع کشورهای صادرکننده گاز برای دستیابی به قیمتی عادلانه است.
وی همچنین از اینکه کشورهای گازی معمولا مفاد قراردادهای فروش گاز خود را از جمله قیمت گاز را محرمانه نگه میدارند و منتشر نمیکنند ابراز ناخشنودی کرد.
اظهارات وزیر انرژی الجزایر در آستانه برگزاری نشست آتی وزرای عضو مجمع کشورهای صادرکننده گاز در حالی مطرح میشود که کشورهای غربی از ظهور سازمانی همچون اوپک در بخش گاز نگران هستند.
کشورهای مصرفکننده گاز از زمان تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز اظهارنظرهای مختلفی را عنوان کرده بودند.
آنها حتی هشدار داده بودند که افزایش قیمتها، از طریق ایجاد یک کارتل گازی، مصرفکنندگان را به سمت کاهش بیشتر تقاضای گاز و جایگزینی آن با سایر اشکال انرژی، از جمله زغالسنگ و انرژی هستهای سوق خواهد داد. با این حال، کشورهای صادرکننده گاز هدف اصلی خود را جلوگیری از رقابت منفی میان تولیدکنندگان و صادرکنندگان گاز و افزایش تعامل بین کشورهای صادرکننده گاز عنوان کرده بودند.
همچنین اگرچه اعضای مجمع کشورهای صادرکننده گاز از ابتدا عنوان کرده بودند که قصد تشکیل اوپک گازی را ندارند، اما تبادل اطلاعات و تجربه اعضا در زمینه اکتشاف، استخراج، تولید و انتقال گاز طبیعی، بررسی فنآوریهایی که منجر به کاهش هزینههای تولید گاز شود، ایجاد ساختار متناسب با تحولات بینالمللی بازار گاز، بررسی شیوههای حملونقل گاز، بررسی وضعیت عرضه و تقاضای گاز طبیعی در مقایسه با نفت ازجمله اهداف تشکیل مجمع کشورهای صادرکننده گاز طبیعی بوده است.
در این بین بررسی برای انتخاب دبیر کلی برای این مجمع که در هفته جاری موضوع مورد بحث کمیته اجرایی این مجمع بوده از جمله مواردی است که در صورت توافق اعضا، زمینه لازم برای آغاز به کار دبیرخانه این مجمع را فراهم خواهد کرد.
برخی کارشناسان از این سازمان با عنوان اوپک گازی یاد میکنند؛ این در حالی است که از نظر نحوه فروش و انتقال تفاوت زیادی میان نفت و گاز وجود دارد و امکان تقلید کامل این سازمان از اوپک وجود ندارد.
در عین حال کشورهای صادرکننده گاز میتوانند از طریق سازمان مذکور سیاستهای خود در بازار گاز را هماهنگ کنند.
در عین حال برخی دیگر از کارشناسان معتقدند که با جایگزینی منابع گازی به جای نفت در عرصه انرژی بینالملل، قطعا نیاز به سازمانی همچون اوپک برای صادرکنندگان گاز بیشتر خود را نشان میدهد، اما به نظر نمیرسد که ایجاد چنین سازمانی در کوتاه مدت در دستور کار اعضای این مجمع قرار گیرد.
مجمع کشورهای صادرکننده گاز ۱۱ عضو دارد که مجموعا ۷۵درصد ذخایر گازی جهان را در خود جای دادهاند. قرار است نشست آتی وزرای عضو این سازمان ۱۸ آذر، ۹ دسامبر در قطر برگزار شود.
اعضای این سازمان را کشورهای ایران، روسیه، قطر، الجزایر، اندونزی، امارات، بولیوی، برونئی، مصر، مالزی، لیبی، نیجریه، ترینیداد، توباگو و ونزوئلا تشکیل میدهند که نزدیک به ۷۰درصد ذخایر گاز جهان و ۴۲درصد تولید گاز جهان را در اختیار دارند.
ارسال نظر