گروه انرژی-غزاله طایفه: وزیر نفت ایران و وزیر انرژی ترکیه برای دستیابی به عدد ۲۰‌میلیارد دلار حجم همکاری‌های اقتصادی دو کشور دیروز ترجیح دادند که پشت درهای بسته مسائل مطرح میان دو کشور یعنی از اخذ غرامت ۲‌میلیارد دلاری تهران از آنکارا تا سرمایه‌گذاری ۴‌میلیارد دلاری ترک‌ها در پارس جنوبی را محور مذاکرات صبح و عصر خود قرار دهند؛ به طوری که در پایان مذاکرات صبحگاهی وزیر نفت ایران اعلام کرد که طرف ترک تمایل به سرمایه‌گذاری در بخش بالادستی نفت و پتروشیمی را دارد. به گزارش «دنیای اقتصاد» در حاشیه سفر نخست‌وزیر ترکیه به تهران وزیران نفت و انرژی دو کشور یادداشت ‌تفاهمی ‌را در بخش نفت و گاز امضا کردند. انتقال گاز ایران از طریق خاک ترکیه به اروپا، توسعه سرمایه‌گذاری شرکت‌های ترکیه‌ای در بخش پتروشیمی‌و توسعه بخش بالادستی میادین نفت و گاز از جمله محورهای مذاکرات روز گذشته دو طرف در ساختمان اصلی وزارت نفت در تهران بوده است.

هدف‌گذاری ۲۰‌میلیارد دلاری

در این مراسم «تانر یلدیز»، وزیر نفت و انرژی ترکیه با بیان اینکه هم‌اکنون حجم توسعه همکاری‌های اقتصادی و تجاری ایران- ترکیه به ۱۰‌میلیارد دلار در سال رسیده است، اظهار داشت: در این باره با سفر هیات بلندپایه ترکیه به تهران دو کشور برای رسیدن حجم روابط اقتصادی به سقف ۲۰‌میلیارد دلار هدف گذاری کرده‌اند.وی ادامه داد: هم‌اکنون زیرساخت‌های توسعه همکاری دو طرف در بخش انرژی فراهم شده که باید آن را توسعه دهیم. وی با اشاره به ضرورت توسعه میادین نفت و گاز ایران یادآور شد: ترکیه و سایر شرکت‌های ترکیه ای در این پروژه‌ها حضوری فعال خواهند داشت. این عضو کابینه دولت ترکیه با بیان اینکه هم‌اکنون ایران در بخش توسعه صنعت پتروشیمی‌به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یافته است، تاکید کرد: ایران از ذخایر قابل توجه نفت خام و گاز طبیعی برخوردار است که این موضوع موجب گسترده‌تر شدن روابط دو کشور در بخش انرژی خواهد شد.وزیر نفت و انرژی ترکیه خاطرنشان کرد: بخش خصوصی و دولتی ترکیه تمایل دارد در حوزه‌های مختلفی از جمله نفت و گاز ایران سرمایه‌گذاری کند. در ادامه وزیر نفت ایران در جمع خبرنگاران در خصوص هدف برگزاری این نشست دوجانبه اظهار داشت: هدف از برگزاری این نشست دوجانبه بررسی روند چگونگی اجرایی کردن تفاهم‌نامه‌های قبلی بود که یکی از این موارد انتقال گاز طبیعی ایران از طریق ترکیه به اروپا و تحویل آن به مشتری‌های اروپایی است.

حضور ترک‌ها در بخش پتروشیمی

مسعود میرکاظمی با تاکید بر اینکه ترکیه علاقه مند به سرمایه‌گذاری در صنعت پتروشیمی‌ ایران است، تصریح کرد: در این دوره از مذاکرات ظرفیت‌های گازی دو کشور تشریح شد و برای قطعی شدن سرمایه‌گذاری‌ها طرف ترکیه‌ای در بخش پتروشیمی‌ باید ظرف مدت کوتاهی قیمت فروش خوراک گازی در مجلس شورای اسلامی‌تعیین شود. میرکاظمی‌ با اشاره به اینکه هم اکنون تعیین تکلیف قیمت فروش گاز در مجلس در حال نهایی شدن است، بیان کرد: تعیین نرخ فروش خوراک گازی می‌تواند منجر به توسعه سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌های خارجی و به ویژه ترکیه در بخش‌های پتروشیمی ‌شود.

مهلت سه ماهه برای ترکیه

این مقام مسوول با اشاره به امضای تفاهم‌نامه انرژی ایران و ترکیه در نوامبر ۲۰۰۸ میلادی جهت توسعه سه فاز پارس جنوبی، بیان کرد: یک ماه دیگر مهلت قانونی اجرای این تفاهم‌نامه به پایان می‌رسد و از این رو، برای اجرایی شدن آن سه ماه دیگر مهلت اجرای این تفاهم‌نامه تمدید شده است.میرکاظمی‌ با بیان اینکه در این مدت میزان سرمایه‌گذاری‌ها را نهایی خواهیم کرد، بیان کرد: ترکیه علاقه‌مند به سرمایه‌گذاری در صنایع گاز ایران بوده و پیش‌بینی می‌کنیم طی ۴ ماه باقیمانده این تفاهم‌نامه حالت اجرایی به خود بگیرد.

جریمه گازی ترکیه قانونی است

وزیر نفت در ادامه در پاسخ به سوالی مبنی بر شکایت گازی ایران از ترکیه با تاکید بر اینکه بر اساس توافقنامه‌های قبلی امضا شده گازی میان دو کشور وجود این مسائل در این قراردادها امری «طبیعی و قانونی» است، اظهار داشت: در زمستان دو سال پیش با وجود بحران‌های شدید کمبود گاز، خط لوله گاز صادراتی ایران به ترکیه گاز نداشت و حتی برخی از استان‌های شمالی کشور نیز با کمبود شدید گاز مواجه بود. از این رو، ایران نتوانست در آن موقع گاز مورد نیاز ترکیه را تامین کند و این موضوع نیز از نظر قراردادی وضعیت آن کاملا روشن است. وزیر نفت با تاکید بر اینکه اگر ما به تعهد خود عمل نکنیم باید جریمه آن را بپردازیم، بیان کرد: همچنین اگر طرف ترکیه‌ای نیز مطابق قرارداد به تعهدات خود عمل نکند و بر اساس میزان توافق شده گاز دریافت نکند باید جرایم آن را بپردازد. وی همچنین با اشاره به اینکه مقامات ترکیه‌ای اعلام کرده اند نابوکو بدون ایران معنایی ندارد، بیان کرد: بدون شک تامین گاز مورد نیاز این خط لوله بدون حضور تامین‌کنندگان بزرگ گاز بی معنا است و هم‌اکنون ایران به عنوان یکی از تامین‌کنندگان اصلی این خط لوله مطرح است.

تغییر در پتروشیمی

وزیر نفت همچنین از تغییر عادل نژاد سلیم، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌خبر داد و گفت: برخی از مدیران در برخی از جایگاه‌های دیگر کارآیی بیشتری دارند و از این رو، قصد دارم در بخشی از پست‌های مدیریتی از مدیران جوان‌تری استفاده کنم. وی با تاکید بر اینکه با وجود زحمات انجام شده در سال‌های گذشته، اما تغییر مدیریتی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی‌ضروری به نظر می‌رسد، بیان کرد: پیش از این مشکلاتی در صنعت پتروشیمی ‌وجود داشت که سعی می‌کنیم با تغییرات لازم مدیریتی وجود این مشکلات را به حداقل کاهش دهیم. میرکاظمی‌ با تاکید بر اینکه تغییرات مدیریتی با هدف ارتقای فعالیت‌های شرکت‌های مختلف صنعت نفت انجام می‌گیرد، تبیین کرد: رسانه‌ها نباید برای مدیرانی که در این مملکت زحمت می‌کشند از واژه «برکناری» استفاده کنند.

«بیات»، مدیرعامل جدید

به گزارش «دنیای اقتصاد» با حکم وزیر نفت، غلامحسین بیات جایگزین عادل نژاد سلیم در شرکت ملی صنایع پتروشیمی ‌شد. بیات پیش از این در سمت مدیرعاملی پتروشیمی‌ بوشهر فعالیت داشته است.