ساخت کشتی اسیدکاری برای افزایش بازدهی چاه‌های نفت و گاز

عملیات اسیدکاری سه چاه گازی در میدان سلمان تحت نظارت شرکت پترو ایران برای اولین بار در کشور توسط کشتی اسیدکاری مهران اکسپلورر انجام شده است.

به گزارش ایسنا، مهندس بهرام رضایی، مدیرعامل شرکت مهران، سازنده کشتی اسیدکار ایرانی با بیان این مطلب اظهار کرد: به این ترتیب محدودیت‌های موجود در این حوزه و وابستگی به فناوری‌های خارجی از میان برداشته شده است.

وی با اشاره به تجهیز و راه‌اندازی یک فروند کشتی اسیدکاری در کشور که زمینه افزایش بازدهی چاه‌های گاز در مناطق دریایی را فراهم کرده است، افزود: این‌درحالیست که در شرایط کنونی با اعمال محدودیت‌های تجاری از سوی برخی از شرکت‌های خارجی، صنعت نفت و گاز در بهره‌گیری از فن‌آوری‌های روز تا اندازه‌ای با مشکل روبه‌رو شده است.

مهندس رضایی با اشاره به اینکه با آغاز فعالیت این شناور اسیدکاری روند بهره‌برداری بهینه در راستای صیانت از مخازن نفت‌وگاز دریایی سرعت می‌گیرد، خاطرنشان کرد: این کشتی مطابق آخرین استانداردهای بین‌المللی و با استفاده از تجهیزات سازندگان معتبر داخلی و خارجی ساخته شده است.

به گفته وی، کشتی مهران اکسپلورر مجهز به سیستم مشعل دوار با ظرفیت خروجی ۵۰‌میلیون فوت مکعب گاز یا ۱۰هزار بشکه نفت در روز است که می‌تواند کلیه ضایعات داخل چاه را پس از اسیدکاری بدون هیچ‌گونه آلودگی دریا مطابق استاندارد مارپول در مشعل بسوزاند.

مدیرعامل شرکت مهندسی مهران، توان پمپاژ سیال با حداکثر ظرفیت ۳۰ بشکه اسید تحت ۱۲هزار پام فشار جریانی، امکان آماده‌سازی پیوسته ۸۰هزار گالن مخلوط اسید و نیز وجود سیستم کنترل و ایمنی دقیق تحقق PLC را از جمله ویژگی‌های این کشتی برشمرد.

طرح توسعه میدان سلمان به مساحت ۱۱ در ۱۴ کیلومتر که در مجاورت مرز آبی میان جمهوری اسلامی ایران و کشور امارات قرار دارد، در فاصله ۱۴۲ کیلومتری جنوب جزیره لاوان واقع شده است. شرکت توسعه پترو ایران به عنوان پیمانکار اصلی، طرح توسعه میدان سلمان را در قالب چندین قرارداد تعریف کرده است که طراحی، تدارک، ساخت و نصب زیر سازه های حفاری (EPC۱)، طراحی، تدارک، ساخت، نصب و راه‌اندازی سایر زیرسازه‌ها و تمامی روسازه‌های دیگر و همچنین اصلاحات روی سکوهای موجود نفتی (EPC۲) نصب خطوط لوله گاز و نفت در میدان و خط لوله ۳۰ اینچ صدور گاز به سکوی مبارک (EPC۳) از جمله این قراردادها به شمار می‌روند. همچنین نصب تجهیزات و تاسیسات دریافت و تقویت گاز دالان در جزیره سیری (EPC۷) ونیز تغییرات و اصلاحات روی سکو اقماری (pc۸) از دیگر قراردادهایی است که به منظور توسعه میادین سلمان امضا شده است؛ به این ترتیب سکوی سلمان بر اساس بهره‌برداری از دو بخش نفتی و گازی طراحی شده و پیمانکاران آن شرکت‌های صف و صدرا هستند.

قرار است پس از بهره‌برداری از بخش گازی میدان سلمان تا ۲ ماه آینده، همه میدان شامل بخش گازی و نفتی تا سه ماه آینده راه‌اندازی شود.