گروه انرژی- پس از آن‌که در روز یکشنبه، وزیر نفت «سیدمسعود میرکاظمی» در خصوص قانونی بودن و نبودن واردات بنزین برای ۱۶ عضو کمیسیون انرژی مجلس، توضیحات خود را ارائه کرد، ۱۴ تن از اعضای این کمیسیون، دلایل وزیر نفت را قانع‌کننده ندانسته و سوال کمیسیون برای اخذ نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی به صحن علنی ارجاع شد.

به این ترتیب وزیر نفت، اول عضو کابینه دولت دهم است که به پرسش نماینده‌ای در مجلس پاسخ خواهد گفت.

به گزارش خبرنگار ما، در بحبوحه تایید و تکذیب ارائه لایحه‌ای ۵/۶ میلیارد دلاری از سوی دولت به مجلس، یک خبرگزاری در هفته جاری اعلام کرد که در نیمه اول امسال، واردات بنزین به سطح ۹۳۹‌میلیون و ۷۰۰‌‌هزار دلار رسیده است.

اما آیا اینکه این میزان واردات بنزین، قانونی بوده است یا خیر، محور پرسش احمد توکلی عضو کمیسیون انرژی مجلس از مسعود میرکاظمی، وزیر نفت بوده است. براساس گزارشی که بر روی سایت الف (متعلق به احمد توکلی) قرار گرفته است، اکثریت اعضای حاضر در کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، ‌پاسخ میرکاظمی به سوال یکی از نمایندگان در مورد اقدام دولت در واردات بنزین را قانع‌کننده نیافتند و این سوال برای اخذ نظر نمایندگان مجلس شورای اسلامی، به صحن علنی ارجاع داده شد.

براساس این گزارش، سال گذشته وزارت نفت اقدام به واردات بنزین برای فروش در شبکه سهمیه‌بندی بنزین کرد و بعد از انجام این اقدام، از مجلس طی یک متمم درخواست صدور مجوز برای واردات بنزین کرد. مجلس شورای اسلامی در قانون بودجه سال ۸۸ در بند ۶۱، عنوان کرده که دولت باید تنها، بنزین تولید داخل را به صورت سهمیه‌بندی و به قیمت ۱۰۰ تومان بفروشد.

بند ۶۱ قانون بودجه سال ۸۸ چنین مقرر می‌دارد: «دولت مکلف است با سهمیه‌بندی بنزین داخلی به قیمت سال ۸۷ و فروش مازاد بر آن، به قیمت تمام شده به گونه‌ای اقدام کند که نیازی به پرداخت یارانه برای واردات بنزین نباشد. استفاده از هر محل و منابع بودجه کل کشور برای پرداخت یارانه واردات بنزین به هر صورت، ‌ممنوع است.»

بر این اساس، دولت مکلف شد تا مابقی بنزین وارداتی را به قیمت تمام شده به فروش برساند؛ به طوری که از هیچ منبعی، از جمله منابع حاصل از صادرات نفت خام در اختیار وزارت نفت، خرید بنزین وارداتی و فروش آن به قیمت ۱۰۰‌تومان، توسط دولت صورت نگیرد.

اما دولت با وجود درخواست نمایندگان ملت در قانون بودجه سال جاری، این کار را با استفاده از منابع حاصل از صادرات نفت خام وزارت نفت، صورت داده و در پایان ۵ ماهه اول امسال، از محل فروش یک میلیون و ۷۰۰‌‌هزار دلار نفت خام، معادل یک میلیون و ۴۲۵‌‌هزار دلار بنزین وارد کرد.

در حقیقت، درحالی که دولت روزی ۳‌میلیون لیتر بنزین آزاد به فروش می‌رساند، روزانه ۲۰‌میلیون لیتر بنزین با قیمت آزاد وارد کشور کرد.

اما پس از این تذکر نادران، کاتوزیان، نجابت، ‌مطهری و توکلی به رییس‌جمهور، همچنان این روند ادامه یافت.

با روی کارآمدن دولت جدید، میرکاظمی در یک اظهارنظر این روند را نامناسب ارزیابی و اقدام به ارائه متمم بودجه کرد.

در جلسه کمیسیون انرژی مجلس، میرکاظمی با غیراجرایی خواندن مصوبه مجلس، پذیرفت که در این قضیه نامناسب عمل شده و واردات بنزین به‌رغم تصریح قانون بودجه سال ۸۸ صورت گرفته است.

توکلی نیز به‌عنوان مخالف این بحث، در پاسخ به وزیر گفت که اگر مصوبه قانون مجلس عملی نبود، دولت باید بلافاصله با ارائه یک طرح دوفوریتی، موضوع را اصلاح می‌کرد، نه اینکه به شیوه فعلی عمل شود.

پس از استماع نظرات وزیرنفت، موافقان و مخالفان، رای‌گیری در کمیسیون انجام شد و ۱۴ نفر عضو کمیسیون، سوال مطرح شده را وارد تشخیص دادند و مقرر شد تا گزارش جلسه، برای طرح سوال در صحن علنی مجلس به هیات رییسه ارسال شود.

طبق آیین‌نامه جدید مجلس شورای اسلامی، پس از گزارش کمیسیون، سوال نماینده به صحن علنی می‌رود و اگر اکثریت نمایندگان سوال را وارد تشخیص دهند، وزیر مربوطه از مجلس کارت زرد دریافت خواهد کرد.