خبر
رکود اقتصادی در صورت بسته شدن تنگه هرمز
تنگه هرمز آبراهی است که دریای عمان را به خلیج فارس پیوند میدهد و مهمترین آبراه اقتصادی در جهان محسوب میشود. هر سال در مجموع ۹/۲میلیارد تن کالا که مهمترین بخش آن انرژی است از این تنگه عبور میکند. در حال حاضر یکی از سه منطقه استراتژیک جهان حوزه خلیجفارس است؛ بنابراین باید به نقش گذرگاهی تنگه هرمز توجه خاصی کرد. اهمیت تنگه هرمز در منطقه به نحوی است که حتی وزارت انرژی آمریکا نیز تنگه هرمز را «مهمترین نقطه عبور نفت در جهان» میداند. در این میان در چند ماه اخیر بسیاری از کارشناسان بینالمللی در جهان به اهمیت استراتژیک تنگه هرمز و رابطه مستقیم آن با قیمت نفت تاکید کردهاند. در گزارشی که خبرگزاری رویترز منتشر کرده هر گونه اقدام نظامی در تنگه هرمز باعث قطع صادرات نفت بزرگترین تولیدکنندگان اوپک، قطع صادرات نفت به ژاپن و کره جنوبی و فروپاشی اقتصاد کشورهای واقع در حاشیه خلیج فارس میشود. در واقع تنگه هرمز منطقهای است که صادرکنندگان نفت شدیدا به آن وابسته هستند. طبق آمار منتشر شده در سال ۲۰۰۶ کشورهای کویت و قطر ۱۰۰درصد نفت صادراتی خود را از این تنگه عبور میدهند و این رقم برای کشورهای امارات، عراق، ایران و عربستان به ترتیب ۹۹، ۹۸، ۹۰ و ۸۸درصد است. ۱۰واردکننده نفت از این تنگه نیز عبارتند از ژاپن، کره جنوبی، آمریکا، هند، مصر، چین، سنگاپور، تایوان، تایلند و هلند. در میان این کشورها ژاپن ۸۵درصد و کره جنوبی ۷۲درصد نفت مورد نیاز خود را از این تنگه عبور میدهند. بنابراین هر گونه اقدام نظامی در تنگه هرمز میتواند اقتصاد دنیا را دچار رکود سازد. با وجود اینکه وابستگی کشورهای غربی به نفت نسبت به شوک نفتی دهه ۱۹۷۰ کاهش یافته است؛ اما این بدان معنا نیست که نفت نمیتواند موجب رکود اقتصادی جهان شود. در حال حاضر ۴۰درصد صادرات جهانی انرژی از طریق این تنگه صورت میگیرد و میزان صادرات نفت خام از طریق این تنگه در سال ۲۰۰۶ به ۷۵۰میلیون تن افزایش پیدا کرد.
علاوه بر این ۲۷درصد از کالاهای انتقالی از این طریق به واسطه نفتکشها حمل میشود که اگر فرآوردههای نفتی، گاز طبیعی و نفت گاز مایع را به آن اضافه کنیم به ۵۰درصد افزایش مییابد. همچنین کالاهای خشک مثل غلات، سنگآهن و سیمان ۲۲درصد از کالاهای انتقالی از تنگه هرمز را تشکیل میدهند و کشتیهای کانتینربر نیز ۲۰درصد از کالاهای عبوری از این تنگه را انتقال میدهند که عمدتا حملکننده کالاهای مصرفی کشورهای واقع در حاشیه خلیجفارس هستند.
به هر ترتیب این مسائل نشان میدهد که تنگه هرمز منطقهای کلیدی برای مصرفکنندگان و تولیدکنندگان نفت است و امنیت آن باید حفظ شود.
ارسال نظر