خیز اژدهای زرد برای شکستن انحصار بازار سنگآهن
گروه صنعت و معدن - تحلیلگران میگویند شکی نیست که خرید بخش زیادی از سهام ریوتینتو توسط شرکت چینالکوی چین حرکتی بوده که دولت چین بهدلیل ترس از عواقب خرید ریوتینتو توسط بیاچپی در آن نقش داشته است. به گزارش متال بولتن، مدیرعامل چینالکو Xiao Yaqing سعی کرده است که بگوید خرید ۱۲درصد از سهام ریوتینتو در لندن صرفا یک هدف یا برنامه استراتژیک و مالی بوده ولی کارشناسان در چین میگویند که حمایت دولت از این حرکت قطعی بوده و جای هیچگونه شک و تردیدی در آن نیست. یک تحلیل گر چینی میگوید: نظر شخصی من این است که هدف آن توقف خرید ریوتینتو توسط بیاچپی بوده است چون اگر بیاچپی موفق شود صنعت فولاد بسیار متضرر خواهد شد.
تحلیلگر ثالثی نیز معتقد است که در حقیقت این خبر درست یک هفته قبل از آخرین مهلت بیاچپی برای خرید ریوتینتو در ششم فوریه بوده که نشان میدهد این اقدام در حد و توان چینالکو نیست؛ اما بهنظر میرسد که از اقدامات دولت چین است که مانع بیاچپی شود تا نتواند ریوتینتو را تصاحب کند.
پیشنهاد ۱۴ میلیارد دلاری
این کارشناس اضافه میکند که حتی هیچ امکانی برای چینالکو بهعنوان بزرگترین یا قدرتمندترین شرکت دولتی در چین وجود ندارد که بتواند سهام ریوتینتو را به این قیمت بالا بدون حمایت مالی مقامات چینی بخرد که احتمالا تامینکننده منبع مالی آن بانک توسعه چین بوده است. کل قیمت پیشنهادی یا خرید ۱۴میلیارد دلار است که چینالکو ۱۳ میلیارد دلار و Alcoa الباقی را بهعهده دارد.
نشریه معدن و توسعه می نویسد: چین از این میترسد که با خلق شرکت جدید ریوتینتو و بیاچپی تسلط و اقتدار کاملی روی بعضی از کالاها خصوصا سنگآهن بهوجود آید. حال آنکه احتمالا چالش بائواستیل یا مجموعه شرکتهای فولادسازی چین با بیاچپی مدنظر بوده که دولت چین تشخیص داده است که بهترین ابزار حمله علیه بیاچپی استفاده از چینالکو است.
تحلیگر سوم صنعت فولاد بحث میکند که هرگونه اقدامی از طرف کارخانههای فولادسازی چین منتج به مواجه به بیاچپی شده و مسائلی چون عرضه بلندمدت سنگآهن و مذاکرات قیمتهای پایه را پیچیدهتر میکند. سیاست یا تئوری درگیری یا مداخله دولت چین در مساله چینالکو چندان وجهه و حامیانی نداشت.
درخواست فولادسازان از اتحادیه اروپا
گروه لابی فولادسازان اتحادیه اروپا تحت عنوان یوروفر (Eurofer) از هماهنگکنندگان سیاستهای رقابتی در اتحادیه اروپا خواستهاند که مانع خرید ریوتینتو توسط بیاچپی شوند تا صحنه رقابت جهانی بازار سنگ آهن جهان با مخاطره مواجه نشود. یوروفر شکایت اولیه خود را به دفتر رقابت کمیسیون اتحادیه اروپا ارسال کرده و یک نشست غیررسمی برگزار کرده و در آن نگرانیهای انجمن را در خصوص این ادغام مطرح کرده است.
این گروه میگوید که اگر سه شرکت عمده سنگآهن در جهان (ریوتینتو، Vale و بیاچپی) تبدیل به دو شرکت شوند، میتوانند ۸۰درصد بازار حملونقل دریایی سنگآهن را قبضه کنند و شرایطی بهوجود خواهد آمد که بحرانی از دو سال پیش خواهد بود. همچنین یک بازار جهانی برای سنگآهن وجود دارد و این ادغام یک تولیدکننده مهم برای بازار اروپا و یک شرکت بزرگ برای بازار آسیا بهوجود خواهد آمد که بدون شک قدرت قیمتگذاری این شرکت جدید را بسیار بالا خواهد برد.
موفات، دبیرکل یوروفر معتقد است که مقررات رقابت بهحدی قوی است که میتواند مانع تشکیل شرکت مشترک ریوتینتو ـ بیاچپی (با وجود اینکه فقط حدود ۱۰میلیون تن سنگآهن از شرکتهای استرالیایی وارد اروپا میشود) شود. اروپا در سال ۲۰۰۶ حدود ۱۷۳میلیون تن سنگآهن وارد کرده است. این میزان واردات چندان مهم نیست چون سنگآهن یک کالای جهانی است و این کالا در تمام نقاط جهان دارای قیمت یکسانی است.
در ژوئن ۲۰۰۷ کمیسیون اتحادیه اروپا برای بهبود شرایط صنعت فولاد جهت دستیابی به مواد اولیه مانند سنگآهن سیاستهایی را اتخاذ کرد.
ارسال نظر