به گزارش ایسنا، دفتر مطالعات زیربنایی مرکز پژوهش‌های مجلس، در پاسخ به درخواست احمد توکلی، نماینده مردم تهران، ری، شمیرانات و اسلامشهر در مجلس شورای اسلامی، تصریح کرد: که طرح ساخت خط لوله اتیلن غرب با هدف جبران عقب‌ماندگی استان‌ها با شاخص‌های توسعه زیر شاخص‌ میانگین کشور، اشتغالزایی، ایجاد بستر مناسب برای مشارکت فعال بخش خصوصی و تحرک بخشی به فرآیند تولید، در سال ۱۳۸۱ به تصویب هیات وزیران رسیده و اکنون با گذشت ۵ سال از زمان تصویب این طرح، ضمن این که تغییرات بسیار زیادی در ساختار طرح اولیه ایجاد شده، عملیات اجرایی ساخت خط لوله هم به صورت منقطع حدود ۴۶‌درصد پیشرفت داشته است. مرکز پژوهش‌های مجلس در ادامه افزود: مطابق لایحه بودجه سال ۱۳۸۷ هزینه اجرای طرح خط لوله اتیلن غرب به طول ۲۱۰۰ کیلومتر، ۳میلیارد و ۱۵۵میلیون ریال برآورد شده و مطابق آمارهای موجود مجموع پرداختی سال‌های قبل و بودجه مصوب سال ۱۳۸۶ نسبت به جمع کل بودجه پیش‌بینی شده در لایحه بودجه سال ۱۳۸۷، به حدود ۳۱‌درصد می‌رسد و این در حالی است که اعتبار لازم برای اجرای طرح در سال ۱۳۸۷ برابر با ۷۰۰میلیارد و ۷۰۸میلیون ریال برآورد شده است.

در بخش دیگری از اظهار نظر مرکز پژوهش‌های مجلس با اشاره به طولانی شدن غیر اصولی طول خط و افزایش هزینه‌های آن آمده است: در لایحه بودجه سال ۱۳۸۷ هزینه ساخت هر واحد خط لوله نسبت به سال ۱۳۸۶ بیش از دو برابر شده است که به نظر می‌رسد با توجه به دلایل موجود، احتمال می‌رود این طرح در تحقق اهداف خود چندان موفق نباشد.

مرکز پژوهش‌های مجلس شورای اسلامی هم‌چنین گسترش صنعت پتروشیمی در مرکز و شرق کشور را مد نظر قرار داده و افزود: با وجود مشکلات بسیار در مورد خط لوله اتیلن غرب، برخی از مسوولان کشور اقدام به مطرح کردن طرح ساخت خط لوله اتیلن شرق یعنی انتقال گاز اتان و یا اتیلن از عسلویه به استان‌های کرمان، یزد، خراسان و سیستان و بلوچستان و خط لوله مرکزی کرده‌اند. این در حالی است که ایجاد خط اتیلن در شرق کشور، علاوه بر مشکلات برشمرده در مورد خط لوله اتیلن غرب، با دو معضل اساسی دیگر یعنی کمبود آب و کمبود خوراک مواجه خواهد بود. به همین دلیل بر اساس بررسی‌های کارشناسی اجرای این‌گونه طرح‌ها توجیه اقتصادی نخواهد داشت.