برداشتبا قطع صدور گاز ایران به ترکیه
فرصتی که در اختیار گاز پروم قرار گرفت
با توجه به افزایش سرما در کشور و قطع گاز در بعضی استانها، ایران صدور گاز به ترکیه را قطع کرد و تا امروز به دلایل فنی یا توجه به مصرف داخلی صدور گاز را به کشور ترکیه قطع کرده است. با تداوم قطع جریان صادرات گاز ایران به ترکیه شرکت روسی گاز پروم از این فرصت استفاده کرده و صدور گاز خود را به کشور ترکیه افزایش داده است.
اردوغان، نخستوزیر ترکیه در گفتوگوی تلفنی با احمدینژاد رییسجمهوری ایران خواستار ادامه صدور گاز ایران به آن کشور شد.
با توجه به افزایش سرما در کشور و قطع گاز در بعضی استانها، ایران صدور گاز به ترکیه را قطع کرد و تا امروز به دلایل فنی یا توجه به مصرف داخلی صدور گاز را به کشور ترکیه قطع کرده است. با تداوم قطع جریان صادرات گاز ایران به ترکیه شرکت روسی گاز پروم از این فرصت استفاده کرده و صدور گاز خود را به کشور ترکیه افزایش داده است. شرکت روسی گاز پروم در ماه دسامبر ۲۰۰۷ با توجه به درخواست کمپانی «بوتاش» ترکیه، عرضه گاز طبیعی خود را از ۳۰ به ۳۸میلیون مترمکعب در روز افزایش داد. این در حالی است که با قطع صدور گاز ایران به ترکیه، شرکت گازپروم از دو روز پیش (دوشنبه ۲۴دی) عرضه گاز از طریق خط لوله «جریان آبی رنگ» را از ۳۸میلیون مترمکعب در روز به ۴۰میلیون مترمکعب افزایش داده است.بدین ترتیب از ۲۵دسامبر سال ۲۰۰۷ تا ۱۳ژانویه سالجاری حدود ۹۰میلیون مترمکعب گاز خارج از قرارداد به ترکیه صادر شده است. ترکیه و ایران قرارداد گازی خود را در سال ۱۹۹۶ به امضا رساندند و براساس آن ترکیه سالانه ۱۰میلیارد مترمکعب گاز ایران را به مدت ۲۵سال میتواند بخرد. بنابراین ایران برای حل نهایی مشکل قطع گاز به ترکیه تصمیم گرفته که یک خط لوله جدید را برای انتقال گاز طبیعی به بازار ترکیه احداث کند تا جریان گاز تحتتاثیر بازار داخلی ایران قرار نگیرد. هر چند احمد نورانی، معاون اقتصادی و بازرگانی سفارت ایران در آنکارا معتقد است، اجرای این طرح در کوتاهمدت میسر نیست.
از آنجایی که احداث یک خط لوله جدید برای انتقال گاز به ترکیه نیاز به زمان دارد، ایران برای عمل به وظایف قانونی خود در توافقنامه دو جانبه و از دست ندادن بازار صادراتی خود باید به دنبال راهحل فوریتری باشد.
ارسال نظر