نخستین جلسه گزارش دوهزار صفحه‌ای استراتژی معدن

گروه صنعت و معدن- نخستین جلسه ارائه گزارش از طرح تدوین استراتژی بخش معدن، پس از حدود ۲سال برگزار شد.

طرح تدوین استراتژی معدن، سال ۸۴ در دستور وزارت صنایع و معادن قرار گرفت تا براساس سند چشم‌انداز ۲۰ساله کشور تدوین شود. اجرای طرح فوق، در اختیار معاونت معدنی وزیر صنایع و معادن است و معاون معدنی وزیر نیز تدوین آن طرح را به تیمی از دانشکده معدن، دانشگاه تربیت مدرس سپرده است. گفته می‌شود، گزارش تهیه شده دربرگیرنده ۲هزار صفحه از موضوعات مختلف معدنی است.

جلسه نخست تشریح اقدامات انجام شده روز یکشنبه در سالن جلسات طبقه دوم وزارت صنایع و معادن برپا شد که البته محمدحسین بصیری، در آن نشست خواست که بدون نظارت وی، موضوعی منتشر نشود.

سابقه طرح

معاون معدنی وزیر صنایع و معادن در ابتدای سخنانش به سوابق تدوین چنین طرحی اشاره کرد و اظهار داشت: استراتژی معدن ابتدا با نام طرح جامع معادن در دست تدوین قرار گرفت که براساس آن، اطلاعات ۳۳ نوع ماده معدنی از مرحله زمین‌شناسی تا اکتشاف، استخراج، فرآوری و رسیدن به محصول نهایی، گردآوری شد. اما از سال ۸۴ به این سو، وزارت صنایع و معادن به این نتیجه رسید که استراتژی، بر مبنای سند چشم‌انداز توسعه ۲۰ساله تهیه شود.

وی گفت: از سال ۸۴ تا اکنون، فراز و نشیب‌های فراوانی پیرامون این طرح به وجود آمده، به طوری که در مقطعی به دلیل کاهش بودجه تا یک دهم مصوب، تدوین استراتژی با بحران بودجه‌ای مواجه شد.

۱۰تیم مطالعاتی

وی گفت: به رغم تمام مشکلات موجود در سال ۸۵، قرارداد این طرح با دانشگاه تربیت مدرس به امضا رسید که این دانشگاه در ۱۰ تیم مطالعاتی کار خود را شروع کرد.

مجری طرح تدوین استراتژی بخش معدن کشور افزود: تیم‌های مطالعات زنجیره ارزش معدن، مطالعات مدیریتی و ساختاری، مطالعات فن‌آوری، مطالعات ایمنی، محیط‌زیست و بهداشت، تیم زیرساخت‌ها و توسعه معدنی مناطق، مطالعات اقتصادی و سرمایه‌گذاری، مطالعات سازمان‌های همجوار و تطبیقی، مطالعات تجاری و بازار، مطالعات حقوقی، قانونی، سیاسی و فرهنگی و تیم مطالعات نیروی انسانی و مشاغل این ۱۰تیم مطالعاتی را در قالب دو گروه مطالعات فنی و تخصصی و مطالعات محیطی است.

بصیری تصریح کرد: پس از حدود یکسال و نیم تلاش صورت گرفته از نتایج این طرح حتی در تصمیم‌گیری‌های کلان کشور استفاده و دیدگاه‌های خود را در مطبوعات منعکس کرده‌ایم.

معاون امور معاون صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن خاطرنشان کرد: بر اساس مطالعات صورت گرفته بسته‌ای را به عنوان الگو و روش برای خصوصی‌سازی معدن و صنایع معدنی و نحوه واگذاری آنها آماده کرده‌ایم تا موقع مقتضی آن را ارائه دهیم.

سهم معدن در اقتصاد ملی

خداداد حسینی عضو تیم تدوین استراتژی بخش معدن در ادامه این نشست گفت: بر اساس مطالعات صورت گرفته تا ۳۰درصد سرمایه‌گذاری کشور، ۳۰درصد صادرات غیرنفتی، ۴۵درصد ارزش افزوده حاصل شده، ۳۰درصد اشتغال و ۵/۰درصد تولید ناخالص ملی در اختیار بخش معدن بوده به طوری که این بخش نیز در اصل ۴۴هم پیشگام است.

وی گفت: در تدوین طرح استراتژی بخش معدن، علاوه بر دانشگاه تربیت مدرس از توان علمی دانشگاه‌های مازندران، تهران دفتر نمایندگی تام‌الاختیار و دفتر مطالعات بهره‌وری نیز استفاده شده به طوری که بیشترین همکاری دانشگاهی از خارج دانشگاه تربیت مدرس به تیم تدوین تزریق شده است.

حسینی خاطرنشان کرد: کمیته‌های مس، فولاد، آلومینیوم، سرب، روی و سنگ‌های قیمتی در قالب این طرح تشکیل شده تا آینده این صنایع مورد بررسی قرار گیرد.