سقوط 6پله‌ای صادرات آهن و فولاد

گروه صنعت و معدن- صادرات آهن‌آلات و فولاد در هشت ماه امسال با سقوط ۶پله‌ای مواجه شد.

گزارش منتشر شده گمرک ج.ا.ا که برای نخستین بار با ارز یورو نیز محاسبه شده، نشان می‌دهد، بیشترین حجم صادرات غیرنفتی از ابتدای سال ۳۰آبان ماه به پسته (تازه و خشک) اختصاص یافت. در این مدت ۶۸۹میلیون دلار (۴۹۴میلیون یورو) از این محصول به خارج کشور صادر شد. رتبه‌های دوم، سوم و چهارم نیز در اختیار فرآورده‌های گاز و پتروشیمی قرار گرفت. درنهایت آهن‌آلات و فولاد پس از گروه‌های فرش و نساجی و کاتد و قطعات مسی در جایگاه هشتم ایستاد. این در شرایطی است که در سال‌های گذشته جایگاه دوم (و برخی زمان‌ها رتبه اول) به آهن‌آلات و فولاد اختصاص می‌یافت. افت جایگاه صادراتی این کالای صنعتی-معدنی به سبب دستورالعملی است که دولت صادر کرده و براساس آن صادرات این کالا ممنوع شده است.

پارسال بهتر از امسال

گزارش‌های سال گذشته گمرک مبین آن است که طی هشت ماه سال ۱۳۸۵ بیش از ۷۷۴میلیون دلار آهن و فولاد به بازار کشورهای هدف صادر شده بود. اما در مدت مشابه امسال رقم صادراتی این کالا به ۲۳۹میلیون دلار رسیده است. در همین حال پس از بنزین، بیشترین ارزش واردات به شمش آهن و فولاد اختصاص یافت. در هشت ماه امسال مجموعه آهن و فولاد و پروفیل ۵/۶درصد از کل واردات را در اختیار گرفتند. البته رتبه پنجم و ششم واردات کالا نیز مجددا در اختیار گروه فولاد میله‌های آهنی و محصولات فولادی) قرار گرفت.

یورو مبنای محاسبه جدید

نکته قابل توجه جداول کالاهای صادراتی و وارداتی گمرک این است که تمام محصولات صادر شده و وارداتی ابتدا بر مبنای یورو و در ستون بعد از آن بر پایه دلار محاسبه شده است.

گمرک، کل ارزش صادرات در ۸ماهه امسال را ۲/۷میلیارد یورو (معادل ۱۰میلیارد دلار) اعلام و عنوان کرده است که این رقم ۶۳/۱۲درصد بیش از ارزش صادراتی هشت ماه پارسال بوده است.

اشتباه آماری

هر چند با نگاهی به وب‌سایت این نهاد مشخص می‌شود، ارزش صادرات کل کالاهای غیرنفتی در هشت ماه ۱۳۸۵ نیز ۱/۱۰میلیارد دلار بوده که نه تنها افزایش پیدا نکرده که در مدل نیز کاهش یافته است. اما آماری که در چند روز اخیر بر روی خروجی گمرک قرار گرفته، ارزش صادرات غیرنفتی هشت ماه سال گذشته، را ۷میلیارد یورو (۸/۸میلیارد دلار) درج کرده است.

صادرات ۷ماهه صنعت

از سوی دیگر، روز گذشته نیز وزارت صنایع و معادن، گزارش عملکرد صادراتی بخش صنعت و معدن در ۷ماه را نیز منتشر کرد. طبق این گزارش، ۷/۶میلیارد دلار کالای صنعتی و معدنی تا پایان مهر ماه ۸۶ صادر شده که ۳/۷درصد بیش از صادرات ۷ماهه سال ۸۵ بوده است. این ارقام که توسط معاونت اقتصادی و امور بین‌الملل استخراج شده، حکایت از آن دارد که ۸۰درصد از سهم صادرات کالاهای غیرنفتی در اختیار صنعت و معدن قرار گرفته است.

در همین حال، گروه کالاهای معدنی توانست در ۷ماه امسال بیش از یک‌میلیارد و ۲۰۹میلیون دلار حصول به خارج کشور صادر کند که این رقم ۲۹درصد از کل صادرات صنعت و معدن است.

بیشترین حجم کالاهای صنعتی و معدنی به پنج کشور امارات، عراق، چین، ژاپن و هند صادر شده است.