فرید قدیری - تولیدکنندگان صنعتی ایران فاقد قدرت رقابت شده‌اند و نمی‌توانند حتی در بازارهای داخلی نیز کالای خود را با آسودگی عرضه و مطمئن باشند که فروش خواهد رفت. یکی از دلایل چنین وضعیتی واقعیت تلخ نرخ‌های تورم دو رقمی در اقتصاد ایران است که موجب رشد شتابان قیمت تمام شده تولید داخل می‌شود و قدرت رقابت‌پذیری را کاهش می‌دهد. علاوه بر این می‌توان از عقب‌ماندگی تکنولوژیک صنعت ایران نام برد که تولید با کیفیت‌های بالا را نسبت به رقبا در سطح پایین‌تری قرار می‌دهد. فقدان مناسبات کارآمد و سازگار با جهان صنعتی نیز در ایجاد این وضعیت دخالت دارد. اما کارشناسان معتقدند که رشد شتابان هزینه‌های تولید یک دلیل عمده است. گزارش شاخص قیمت تولیدکنندگان در مرداد ۱۳۸۶ نسبت به ماه مشابه ۱۳۸۵ رشدی برابر با ۴/۱۵درصد را تجربه کرده است که نشان می‌دهد از نرخ رسمی تورم در کل کشور که حدود ۶/۱۳درصد گزارش شده است نیز بالاتر است.

شاخص قیمت تولید‌کننده در بخش صنعت در پنج ماه اول سال جاری نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲/۱۷درصد افزایش پیدا کرد.این شاخص در حالی که در سال ۸۵ (در طول یک سال) نسبت به سال قبل از آن ۲۲/۱۳درصد افزایش پیدا کرده بود، در پنج ماه اول امسال توانست رقمی معادل ۱/۱۳درصد نسبت به سال ۸۵ افزایش یابد. داده‌های مرکز آمار ایران نشان می‌دهد شاخص قیمت تولید کننده کل بخش صنعت از رقم ۷/۳۳۴ (مبنای عدد ۱۰۰ برای سال ۱۳۷۵) در سال ۸۵ با ۴/۱۵درصد افزایش به رقم ۱/۳۸۶ در مرداد ماه سال جاری رسید. این شاخص همچنین در مرداد ماه ۸۶ در مقایسه با ماه مشابه سال قبل ۴/۱۶درصد افزایش یافت.

قیمت تولیدکننده در کل صنعت در بهار و دو ماه اول تابستان امسال همواره روند صعودی داشته و شاخص آن از ۵/۳۶۴ در فروردین به ۱/۳۸۶ در مرداد امسال رسید. تولید کنندگان فلزات اساسی مرداد امسال نسبت به ماه قبل از آن ارزان‌ترین تولید را نسبت به سایر گروه‌های صنعتی داشتند اما در مقابل شاخص قیمت تولیدکننده برای این گروه در ۵ ماه اول سال ۸۶ نسبت به سال ۸۵ بیشتر از سایر گروه‌های صنعتی بوده است.

بیشترین افزایش شاخص مذکور در بین ۲۲ گروه صنعتی در مرداد نسبت به تیر ماه امسال، در گروه صنایع تولید ابزار پزشکی، اپتیکی، ابزار دقیق و انواع ساعت بوده است و کمترین آن در گروه فلزات اساسی اتفاق افتاده است، به طوری که تولید کنندگان فلزات اساسی در مرداد ماه توانستند محصولات خود را با یک درصد ارزان‌تر نسبت به تیر ماه تولید کنند.

اما مقایسه شاخص قیمت تولید‌کننده در بین ۲۲ گروه صنعتی در مرداد ماه امسال در مقایسه با سال ۸۵ نشان می‌دهد گروه تولید فلزات اساسی بیشترین افزایش را داشته است. به طوری که شاخص قیمت تولید‌کننده محصولات این گروه در مرداد ماه ۸۶ در مقایسه با سال ۸۵ معادل ۲۱درصد افزایش یافت.

از سوی دیگر قیمت تولید رادیو، تلویزیون و دستگاه‌های ارتباطی در مرداد ماه سال جاری و در مقایسه با سال ۸۵ ارزان‌تر از سایر تولیدات صنعتی بود، به طوری که شاخص قیمت تولید کننده این گروه از صنایع از رقم ۱۲۵ در سال ۸۵ به عدد ۸/۱۲۴ در مرداد ماه رسید که این نشاندهنده ۲/۰درصد کاهش است.

شاخص قیمت تولیدکننده بخش صنعت در مردادماه امسال در مقایسه با ماه گذشته ۲۹/۰درصد افزایش و نسبت به ماه مشابه سال قبل ۴/۱۶درصد افزایش داشته است.در مردادماه، بخش صنایع مواد غذایی و آشامیدنی با ۵/۰درصد افزایش در شاخص قیمت تولید بیشترین تاثیر را در افزایش ماهانه شاخص کل صنعت داشته است.در مردادماه امسال همچنین بخش تولید سایر محصولات کانی غیرفلزی با ۸/۱درصد افزایش در شاخص قیمت نسبت به ماه قبل و رسیدن به عدد ۷/۴۵۵ رتبه دوم تاثیرگذاری در شاخص کل را به خود اختصاص داد.در مرداد ۸۶ شاخص قیمت در بخش‌های تولید محصولات از توتون و تنباکو، سیگار، صنایع تولید زغال‌سنگ، پالایشگاه‌های نفت و انتشار و چاپ و تکثیر رسانه‌های ضبط شده و همچنین تولید رادیو و تلویزیون نسبت به ماه قبل از آن بدون تغییر مانده است.

در پنجمین ماه از سال‌جاری شاخص قیمت بخش تولید فلزات اساسی با کاهش یک درصدی به عدد ۷/۵۶۵ رسید.در این بخش شاخص قیمت تولید محصولات اولیه آهن و فولاد با کاهش ۲/۱درصدی همراه بود.