گروه صنعت و معدن - راه توسعه صنعتی ایران و گذر از مرحله توسعه نایافتگی این بخش تنها با حضور نیرومند، ‌واقعی و گسترده بخش‌خصوصی در تصمیم‌سازی، تصمیم‌گیری، تصدی‌گری و مدیریت بخش‌خصوصی ممکن نیست. این واقعیت را تجربه کشورهای پرشمار کامیاب در توسعه صنعتی تایید می‌کند. در ایران اما بخش‌خصوصی به دلیل حاکمیت نهاد غول پیکر دولت نه تنها در تولید دست پایین را دارد، بلکه در تصمیم‌سازی و تصمیم‌گیری‌ها اصولا فاقد نقش و اعتبار است. به همین دلیل است که توسعه صنعتی اتفاق نمی‌افتاد و صنعت ایران در گرداب رقابت با کشورهای دیگر راه به جایی نمی‌برد. برای عبور از این وضعیت تاسف‌آور باید تشکل‌های صنعتی با دست باز و امیدوار به اینکه می‌توانند در تصمیم‌گیری‌ها موثر باشند، می‌توانند به هدف‌های دولت‌ها با هر گرایش سیاسی کمک کنند. این ادعا نیست و تجربه نیز نشان داده است هر زمان که بخش‌خصوصی اقدام به کمک کرده نتیجه بخش بوده است. محسن خلیلی، رییس هیات‌مدیره کنفدراسیون صنعتی ایران که نزدیک به ۸۰ تشکل صنعتی در آن عضوند به همین دیدگاه معتقد است و در گفت‌وگو با خبرگزاری فارس بر آمادگی تشکل‌های صنعتی را برای ارائه تجربه‌های خود در مسیر پیشرفت صنعتی تاکید کرده است.

خلیلی گفت: فقدان رقابت پذیری در سطح ملی و بین‌المللی، روشن نبودن جایگاه صنعت در توسعه ملی، وجود دخالت‌های غیر مفید در اقتصاد و صنعت، نازل بودن سطح بهره‌وری، حاکمیت تفکر تجاری به جای تفکر صنعتی و غیبت نهادها و تشکل‌های مردمی از چالش‌های بخش صنعتی است.

ادغام واحدهای صنایع همگن در یکدیگر، کمک به ایجاد مجتمع‌های عظیم صنعتی، امروزی کردن صنعت چه در بعد مدیریت و چه در بخش تولید و کنار گذاشتن دیدگاه‌های صنعتی و کهنه، تغییر قوانین مزاحم و ایجاد ثبات در مقررات، تقویت امنیت اقتصادی در سرمایه‌گذاری‌های صنعتی، لغو انحصارات دولتی و شبه دولتی، ایجاد تسهیلات در انتقال تکنولوژی و بومی کردن آن، تقویت زیرساخت‌های لازم و مناسب برای تحقیق در صنعت از جمله راهکارهای اصلاح ساختار صنعت است. خلیلی در خصوص اظهارات اخیر سرپرست وزارت صنایع و معادن در باره محوریت یافتن بخش خصوصی گفت: چنانچه نظریه اخیر آقای محرابیان محقق شود، بزرگترین خدمت به اقتصاد و صنعت کشور است و تشکل‌ها آماده هستند تجارب خود را در اختیار ایشان قرار دهند.

وی افزود: برای اینکه بتوانیم منابع را در بخش صنعت جذب کنیم لازم است از تشکل‌های همگن بهره‌گیری کنیم. تشکل‌ها می‌توانند در صورت حمایت‌های منطقی، شرکت‌های هلدینگ ایجاد کنند و با تضمین بانک‌ها اقدام به انتشار اوراق مشارکت نمایند تا از این طریق سرمایه‌های زیادی را به این بخش جذب کنند.

رییس انجمن مدیران صنایع، بسیج امکانات سیاسی و اقتصادی برای افزایش رقابت‌ کالاهای ایرانی در بازارهای داخلی و خارجی را که اخیرا از سوی محرابیان اعلام شده، مهم خواند و گفت: الگوبرداری از کشورهای موفق در امر صادرات، تعامل وزارت امور خارجه با وزارتخانه‌های صنایع و معادن و بازرگانی، استفاده از ذخایر ارزی بانک مرکزی در صورت لزوم همچنین وجود جوایز صادراتی از جمله راهکارهای عملی است.

خلیلی تصریح کرد: اصلاح فضای کسب‌وکار نقش تعیین کننده‌ای در توسعه صنعتی کشور و همچنین ایجاد اشتغال در این بخش دارد. از سوی دیگر تعامل و همکاری وزارت صنایع و معادن با وزارت کار و امور اجتماعی می‌تواند منجر به ایجاد اشتغال پایدار در کشور شود.

وی ادامه داد:‌ برای اجرایی کردن سیاست‌های توسعه‌ای در بخش صنعت و معدن، باید گروه مشاوران بخش خصوصی مانند گذشته در وزارت صنایع و معادن ایجاد شود تا با استفاده از نظرات نیروهای اهل فن در تصمیم‌گیری‌ها، شاهد پیشرفت امور باشیم.

رییس هیات‌مدیره کنفدراسیون صنعت ایران همچنین وجود تحقیق و توسعه برای توسعه صنعتی کشور را امری ضروری خواند و تاکید کرد: وجود مراکز تحقیق و توسعه در واحدهای صنعتی مانند وجود اکسیژن برای انسان ضروری است. خلیلی در پایان استفاده از نیروهای جوان کار‌آمد را مهم خواند و گفت:‌استفاده از نیروهای جوان تحصیلکرده در صورت تلفیق با نظرات صاحبان تجربه در سطوح تصمیم‌گیری در پیشرفت صنعتی کشور کارساز و موثر خواهد بود.